zupa z selera - 5925 przepisów (strona:189/395)

Zupa ogórkowa z ryżem 143

ryżem. Idealna na chłodne dni. Lekko kwaśna rozgrzewająca, smaczna zupa. Można ją podawać ze śmietaną. Ja przygotowałam na wywarze mięsnym, ale dla nie jedzących mięsa polecam na wywarze warzywnym. Będzie równie smaczna. Składniki 1 szyja indycza + 2 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków kiszonych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej(...)około 30 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wywaru dodać starte i pokrojone warzywa, wsypać ryż oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw, a następnie dodać ogórki starte na tarce , sól, pieprz, majeranek i gotować około 7-8 minut . Ja śmietanę dodaję już na talerzach. zupa ogórkowa z ryżem

O kuchni z uczuciem
Wegetariańska zupa ogórkowa z ciecierzycą 166

dużych oczkach tarki włoszczyznę (marchewki, pietruszki i selera) oraz ziemniaki pokrojone w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Smażymy całość około 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (około 2 litry). Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodajemy starte na dużych oczkach tarki ogórki kiszone, zalewę

Qchnia po prostu
Zielony sok z wyciskarki wolnoobrotowej + filmik 157

Mój blog pozostaje nadal w klimacie koktajlowo-sokowym . Tym razem proponuję zielony sok z wyciskarki wolnoobrotowej . Jest bardzo ładny i bardzo pyszny , a kolor swój zawdzięcza

Kawa z mlekiem
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 139

Bardzo pyszna, syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne. Podawać z plasterkami wysmażonego boczku. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Zupa jarzynowa z kaszą manną, Vegetable Lasagna (Seinfeld) 213

Szybka i prosta zupa jarzynowa w innej odsłonie. Jej smak kojarzy mi się z przedszkolnymi obiadami, choć wtedy była pewnie jeszcze zabielana śmietaną. Składniki: 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 por 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego ½ szklanki kaszy manny 1 ząbek czosnku sól, pieprz posiekany szczypior

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 82

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów to propozycja na zdrową i pożywną zupę. W tym przepisie pokazujemy, w jaki sposób przygotować wegańską wersję zupy na bazie wywaru z warzyw. Wystarczy do niego dodać obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, a po ugotowaniu dodać świeże listki bazylii i zblendować. Tak przygotowana zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest lekką, aromatyczną i sycącą(...)spojrzenie na tradycyjną pomidorówkę. Składniki na 1 kg pomidorów 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 6-8 listków świeżej bazylii lub 1 / 2 łyżeczki suszonej sól, pieprz, cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszkę, seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 1 litr wody, wrzucić pokrojone warzywa oraz

niecodziennikpary
Zupa tybetańska. 133

wietrze modlitewne chorągiewki, stoi kamienny domek, w którym na starej kuchni gotuje się zupa w niebieskim garnku... Składniki: 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej(...)mąki woda sól Wykonanie: Posiekaną cebulę i czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody

zadanie-gotowanie
Flaki – tradycyjny przepis 184

grochowa w wersji fit – pikantna zupa z pora i soczewicy – zupa z zielonej soczewicy – zupa cytrynowa – pomidorowa z ryżem – pomidorowa z makaronem FLAKI PRZYGOTOWANIE: 3 h 30 min SKŁADNIKI: – 1 kg flaków oczyszczonych – 4 marchewki – 2 pietruszki – pół selera – 1 l rosołu – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – według uznania – 5 listków(...)flakami i gotuj jeszcze około 6-8 minut aż warzywa zrobią się miękkie. Na koniec jeśli lubisz możesz dodać jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego, choć nie jest to koniecznie. Dopraw zupę solą i pieprzem. Flaki przekładaj do miseczek, posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z pieczywem. Smacznego! Artykuł Flaki – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 241

Jeśli ktoś zechce skorzystać  z tego przepisu, a nie przepada za zupami bardzo gęstymi, powinien dodać mniej grochu, albo więcej wody. Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie Składniki: 1 wędzone udko kurczaka 2 szklanki łuskanego grochu 3 ziela angielskie liść laurowy marchew pietruszka kawałek korzenia selera 3 średnie ziemniaki łyżka oleju – jak najmniej, żeby tylko kiełbasa się nie przypaliła(...)selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Kiedy groch był mięciutki i rozpadał się, dodałam startą włoszczyznę i ziemniaki. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na rozgrzany olej. Cebulę obrałam, pokroiłam w kosteczkę i dodałam do kiełbasy. Kiedy się zrumieniła, dodałam zawartość patelni do rondla. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Zupę doprawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 173

Wszyscy uwielbiamy zupę pomidorową, ale nie ma to jak taka prawdziwa na świeżych pomidorach z dodatkiem ryżu lub makaronu trudno się jej oprzeć.... Smacznego :) SKŁADNIKI : 2 skrzydełka 2 marchewki kawałek selera i pora 2 cebule ok. 7-8 dojrzałych pomidorów słoiczek przecieru pomidorowego jogurt naturalny lub śmietana do podbicia przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, bazylia jeden listek laurowy(...)nitki lub ryż, kostka rosołowa WYKONANIE :  Skrzydełka myjemy i zalewamy ok 1-1,5 l wody, gdy zrobi nam się piana zbieramy ją i dodajemy obraną marchew, pora, selera i okopconą cebulę oraz liść i ziarenka. Gotujemy na małym ogniu.   Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory myjemy i kroimy na mniejsze części, dodajemy

Pani na deser
Zupa klopsowa 256

mięsnymi kulkami ugotowana na wywarze w wersji „lajt”. Przyprawiona lubczykiem, gałką muszkatołową i majerankiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki Zupa 500g mięsa drobiowego z kością (najlepiej grzbiety, szyje, skrzydła, itp.) 2 średnie / 4 małe marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) kawałek korzenia selera (150g) kawałek pora (100g) mały pęczek lubczyku (patrz zdjęcia) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)dużego garnka wlewamy 4 litry wody. Wkładamy mięso, dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli i zaczynami podgrzewać. Gdy woda zbliżać się będzie do wrzenia odszumowujemy jak bulion . Dodajemy marchewkę, seler, cebulę i pora oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz ziarnisty i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli pod częściowym przykryciem przez 2 godziny i 15 minut. Jeśli

Kulinarna Pokusa
Mocno witaminowa zupa koperkowa. Tania, zdrowa, ekspresowa. 140

polecam i Wam jej przyrządzanie. Tym bradziej, że jest to jedna z prostszych zup, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Składniki: 1/2 kg kości wieprzowych (typu gwizdki np.) 2-4 pęczki kopru (w zależności od wielkości) 1 spora marchew 1 niewielka pietruszka 1/4 niewielkiego selera 5-6 plastrów pora 6-7 średnich ziemniaków woda 4-5 łyżek śmietany(...)się oczywiście pozbyć szumowiny przed ich zagotowaniem. Doprawiamy go listkiem, plastrami pora, vegetą, pieprzem oraz solą - jeśli potrzeba. Koper siekamy drobno. Kiedy mięso odchodzi od kości, wyciągamy je z zupy. Po obraniu kości mięsko możemy wrzucić z powrotem do zupy jak i wykorzystać do przyrządzania pysznych pierogów. Wrzucamy startą na grubej tarce włoszczyznę oraz koper. Gotujemy ok 10 minut

Kuchnia po mojemu
Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 169

Nastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę! Składniki: 1 dynia piżmowa 2 skrzydłka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler  2 łyżki ryżu białego (suchego) przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka(...)wodzie. Po upieczeniu, dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze porcje i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aby zupa nabrała większego smaku i aromatu. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 147

pyszną zupę wcale nie potrzebujemy dużo czasu ani wyszukanych składników. Wystarczy szybki przegląd lodówki i zupa stoi na ogniu. Tu moja propozycja smakowitej i bardzo kremowej zupki.  Polecam ugotować jest pyszna :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 1 por 6 ziemniaków mała marchewka kawałek selera i pietruszki mała cebula łyżka serka topionego po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego(...)liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek.  Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.  Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem. GRZANKI: Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich

Pani na deser
Zupa pieczarkowa kurczakiem i makaronem 182

masła 200 g śmietany 18% sól makaron Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie wrzeć ściągamy pianę z wierzchu i wkładamy obraną marchew, pietruszkę, seler i cebulę (wszystko w całości).  Dodajemy lubczyk, ziele angielskie , listki, pieprz i sól. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż włoszczyzna zmięknie. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry(...)smażenia oprószamy je solą. Gdy warzywa są już miękkie, odławiamy je z wywaru razem z mięsem. Marchew kroimy np. w półkrążki a mięso w plastry. Wrzucamy z powrotem do zupy. W osobnej miseczce łączymy śmietanę z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy do całości. Podajemy z ulubionym makaronem

Qchnia po prostu