Barszcz biały na domowym zakwasie – to druga, tuż obok żurku tradycyjna zupa na naszym wielkanocnym stole. Jest on o niebo lepszy niż taki “gotowiec barszcz biały” kupowany często przez Polaków. Fakt, że wymaga on nieco więcej nakładu pracy, ale uwierzcie mi, że się opłaca :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jaka jest różnica między barszczem białym a żurkiem? Barszcz biały(...)marchew, pietruszkę, seler i por). Dodać także przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz na mały płomień i gotować wywar pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wrzucić do wywaru obrany i rozgnieciony nożem ząbek czosnku, 1 łyżeczkę soli oraz 2 czubate łyżeczki chrzanu. Pogotować 5 minut, następnie przecedzić zupę przez sitko
Kulinarne PrzebojeCześć! Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca i syta. Rozgrzewająca niekoniecznie z powodu obecności wina Proporcje zmieniałam jak tylko zaczęłam częściej ją robić. Składniki: * 15 dkg soczewicy zielonej * 15 dkg boczku parzonego * 1 marchew * 1 gałązka selera naciowego * 1 mała cebulka * 2-3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego Soczewicę namoczyłam(...)Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Pyszna ta zupa! Smacznego! Lidka A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też Po prawo widać fragment ziemi pod sadzonki i nasiona. Pod jabłonką mamy prowizoryczną ławeczkę, żeby
Pieprzyć z FantazjąZupa ogórkowa na maśle... Kremowa, lekko kwaśna zupa z duszonych na maśle ogórków kiszonych. Niezwykle intensywna i aromatyczna w smaku. Zabielna śmietaną, oprószona natką pietruszki. Taka jak u babci... Komu talerz? Życzę smacznego! Składniki: Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 2 średnie marchewki; 5 średnich ogórków kiszonych + sok z kiszenia ogórków; 5 średnich ziemniaków; 2 łyżki(...)ziela angielskiego; 125 ml kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 1 łyżka mąki pszennej; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Seler, marchewkę, por i pietruszkę umyć i osuszyć. Seler obrać. Pietruszkę i marchewkę obrać i pokroić w słupki. Jarzyny włożyć do garnka i zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziele angielskie i liść laurowy i gotować na średnim
Gospodyni Miejskaodsypiałam nockę w pracy... No ok, bez przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może(...)około 5-6 ziemniaków koperek Przygotowanie: 1. Wrzucamy kości do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka
dobra gospodyni dom wesołym czynilanguage:#0400;} Co by tutaj podać, gdy upały doskwierają? Lodu :P Hahaha ;) Na bank ;) Lekka zupa warzywna z wymarzonym ostatnio brokułem ;) Składniki: 200 g makaronu muszelki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła ghee 250 g cukinii 2 marchewki 1 mały seler korzeniowy 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1,2 litra wody 2 pomidory malinowe(...)czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanym maśle. Studzimy, dodajemy pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy zimną wodą, gotujemy od zawrzenia 5 min. Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki, dodajemy do zupy razem z różyczkami brokułu i pokrojoną cukinią. Gotujemy 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Mieszamy, dodajemy do zupy. Dokładnie łączymy, doprawiając do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpomidorami z pieca Pieczona dynia ze szpinakiem i konfiturą cebulową Dynia gra też skrzypce w przepisie na krem z pieczonych warzyw Sezon na bulwy i korzenie! Ziemniaki, buraki, seler, marchew, pietruszka - to warzywa z wielkim potencjałem! Można je stosować jako dodatek do dań lub bazę do wielu potraw, które z pewnością mogą stać się ulubionymi :) Iście jesiennego charakteru nadaje(...)niejedno podniebienie :) To rewelacyjne danie - pierwszego dnia i wspaniała, aromatyczna, pożywna zupa - na drugi dzień! Rozkoszne, lecz efektywne lenistwo - w najlepszym wydaniu :) Czarna rzepa - czarna perła wśród bulw W ogródku bulw nie zabraknie perełek. CZARNYCH PEREŁEK. Czarna rzepa - wygląd buraka, kolor czarnej ziemi, konsystencja - trochę jakby kalarepy czy selera. Ostatnio moja mama zaproponowała swoją wersję surówki z czarnej rzepy
Gary Bez dnajesieni do późnej wiosny, czyli wtedy, kiedy jest dostępna kapusta kiszona. W innych rejonach Polski zupę tą określa się mianem białego barszczu. To jedna z moich ulubionych zup :) Niektórzy jedzą ja z kluskami, inni z ziemniakami polanymi skwarkami, a ja podaję ją zazwyczaj z makaronem lub ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Składniki: włoszczyzna kawałek wędzonego boczku(...)mąki do zagęszczenia słodka śmietana 18% Wykonanie: Marchew, pietruszkę i seler obieramy zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kawałek wędzonego boczku lub żeberka albo białą kiełbaskę (co lubimy bardziej). Ja tym razem dodałam do włoszczyzny 2 surowe wędzone kiełbaski (tzw.polskie). Chodzi o uzyskanie lekko wędzonego smaku zupy. Nasz wywar lekko solimy i gotujemy do miękkości warzyw i mięsa
Walijskie Pichceniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś w pewnym lokalu zauważyłam zupę z pokrzywy i od razu wiedziałam, że sama muszę taką ugotować, a teraz robię to często - jak tylko pojawią się młode listki pokrzywy (bo najlepsze są te młode). Pokrzywa działa krwiotwórczo, oczyszcza nerki i wzmacnia cały organizm. A jak smakuje? Jak delikatna szczawiówka(...)pokrojone w kostkę ziemniaki, startą (na grubych oczkach) marchew, pietruszkę i selera. Warzywa gotować do miękkości. W międzyczasie zająć się pokrzywą. Należy ją sparzyć, osączyć, a następnie drobno posiekać. Pokrzywę z cebulą poddusić na maśle i przełożyć do garnka. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć i dodać do zupy. Na koniec całość zabielić śmietaną. Podawać z pokrojonymi jajkami
Di gotujejest nim bogracz . U nas bogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki - sól - pieprz - 5 ziarenek ziela angielskiego - 3 liście laurowe
Kuchenne Wariacjemowa to jedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku będziesz mógł przygotować go już dziś Składniki: 300 g mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki 2 nieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki(...)laurowego, mięso nabierze dodatkowego aromatu. Z mięsa uwolnią się soki, możesz podsmażyć je dłuższą chwilę około 10-15 minut. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kostkę: marchew, pietruszkę, seler, por oraz posiekany czosnek. Smaż dodatkowe 5-7 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ziemniaki, lubię gdy kostka jest większa, bardziej “rustykalna” Wlej wodę
kuron.com.pldrobno marchewki i korzeń pietruszki oraz kawałek selera i pora. Jak macie natkę pietruszki to też można dodać. Związać ją a po ugotowaniu wyrzucić. Dodać korpusy i resztę kości i zagotować. Następnie zdjąć szumy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać passatę pomidorową lub pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotować zupę 30 minut. Teraz już tylko dodać ryż
Kuchnia Pokoleńczęsto gotuję wywar rosołowy by zrobić na kolację galaretki drobiowe czy jakąś zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna(...)grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć
Buniabaje w kuchniDzisiaj chciałabym zaprosić na zupę, która łączy w sobie kilka moich ulubionych składników. Może i Wam przypadnie do gustu... Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy ok. 60 g świeżego szpinaku 250 g boczniaków 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała marchew mały kawałek selera po pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki(...)bulionem i zagotować kilka minut. Marchew i selera obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce, obraną cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, po czym dodać do wywaru. Papryki oczyścić z włókien i pestek, pokroić w grubą kostkę i dodać do wywaru. Szpinak umyć, osuszyć i pokroić w paski, dodać do całości. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie. Wlać passatę
Czerwień i błękitprzygotuje się prosto i szybko, ku zachwytom i wdzięczności wszystkich tych, których zupą uraczymy. A że jest pyszna, sycąca, gęsta od warzyw i charakterna – zachwytom nie będzie końca. Składniki na około 4 porcje: 1 średnia cebula 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki średni kawałek korzenia selera 1/2 niewielkiej bulwy brukwi /można zastąpić większą ilością pozostałych warzyw 2 średnie(...)dalszą minutę. Następnie dodać marchewkę wraz z łyżeczką soli, zmniejszyć ogień i poddusić przez około 5 minut, mieszając okazjonalnie tak, by marchewka i przyprawy nie przypaliły się. Dodać pietruszkę, seler i brukiew, wymieszać i przesmażyć całość przez dwie minuty. Do garnka wlać wodę, dodać zioła (lubczyk, czosnek niedźwiedzi, majeranek, suszoną pietruszkę), zwiększyć ogień do maksimum i zagotować pod przykryciem
Even Better Food