dodałam jedynie dynię w lukrze ). Zaczynamy od trochę orientalnej zupy z dyni, którą ja osobiście uwielbiam. ZUPA DYNIOWA Z KREWETKAMI, PĘDAMI BAMBUSA I MLEKIEM KOKOSOWYM Składniki: - 1 mała dynia - 3 litry wody (lub dowolnego bulionu) - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 2 ziemniaki - 200 g krewetek koktajlowych mrożonych - pędy bambusa - 200 ml mleczka kokosowego - sól - pieprz czarny - pieprz cayenne Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuBardzo szybka zupa warzywna z dodałam kaszy jaglanej. Ostatnio mam "jazdę na zupy" . Jest sycąca a zarazem lekka. 2 litry bulionu warzywnego liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu korzeń pietruszki 2 karotki pół selera korzeniowego biała część pora ząbek czosnku natka 1 szklanka kaszy jaglanej Warzywa korzenne zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Wrzuć do gotującego
AZgotuj!Smakowita, kremowa i aromatyczna zupa - krem z kalafiora to pyszna propozycja lekkiego obiadu. Podana z grzankami lub groszkiem ptysiowym a nawet solo smakuje wybrnie. Jest szybka i prosta w przygotowaniu, w sam raz na letni obiad . składniki na 4 porcje 1 cebula 1 duży seler 1 marchewka 1 pietruszka 1 duży kalafior 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka(...)oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy curry czarny pieprz szczypta bazylii szczypta tymianku przepis Cebulę oraz seler kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku kroimy w plastry. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa oraz kalafior wszystko dusimy często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy 5 szklanek wody
Smakowite DaniaPyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2
R'n'G KitchenNiesamowicie pyszna zupa ,nasze babcie wiedziały co dobre. O tej porze smak zupy jest jeszcze bardziej wyborny ,ze względu na dużą dostępność młodych warzyw. Składniki 1/2 główki kapusty średniej wielkości kilka młodych marchewek 2 pietruszki mały seler 2 cebule 30 g masła 2 duże pomidory 4 ziemniaki 200 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenczęsto podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
kgwjanczewomiasta :(. W dzisiejszych czasach nadal jest dyskryminacja małych miasteczek. To nic! Postanowiłam trochę spolszczyć tą zupę i wyszło świetnie. W każdym razie każdy był zadowolony efektem :) Składniki: 1 pierś kurczaka 1 puszka pomidorów 1 trawa cytrynowa 1 por 1 seler 1 korzeń pietrukszki 2 marchewki 4 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 puszka kukurydzy 1 czubata
Niezły Młynekkażdą postacią. Zupa zasmakuje tym, którzy uwielbiają kukurydzę :) Składniki: 1 litr bulionu warzywnego puszka kukurydzy jarzynka do smaku szczypta curry szczypta cynamonu pół łyżeczki startego imbiru 2 łyżki mleczka kokosowego Przygotowanie: Gotujemy wywar warzywny ( litr wody, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera i pora(...)miękka. Zanim kukurydza się ugotuję to wywaru zrobi się około pół litra. Gdy nasza kukurydza zmięknie całą zupkę trzeba zmiksować na konsystencję kremu. Dolewamy mleczko kokosowe (pomalutku aby zupa się nie zważyła), dosypujemy jarzynki, startego imbiru. curry i cynamonu. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Ja zupę kukurydziana podałam z grzaneczkami
Amatorka kuchennapieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek
Mentor SmakuSkładniki: 500 g oczyszczonych i obranych maślaków 1 szyja z indyka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek pora 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy(...)garnka i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy pianę z powierzchni wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż włoszczyzna będzie miękka. Maślaki oraz czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulą z czosnkiem. Gdy zaczną się szklić dodajemy pokrojone
Qchnia po prostubarszczu można oczywiście namoczyć wcześniej (najlepiej na całą noc) i następnie ugotować w zupie, jednak ta z puszki pozwala znacznie zaoszczędzić na czasie. Inspiracja: ( klik ) Składniki: 1/2 puszki fasoli 500 g buraków 100 g marchewki 150 g ziemniaków 75 dag białej kapusty 50 g selera 50 g pora 50 g pietruszki 1/3 cebuli 1,2 litra wody kostka bulionowa(...)wodę, dorzucić kostkę rosołową oraz fasolę, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i czosnek. Gotować na małym ogniu aż wszystkie warzywa zmiękną - około 30 minut. Zdjąć garnek z ognia. Zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem, majerankiem i sokiem z cytryny. Można dodatkowo zabielić śmietaną. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem
My simple kitchenCzas: 1,5 godziny Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera wielkości użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego(...)się zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne
Buniabaje w kuchniTaki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)zebrać, zanim woda się zagotuje. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół
MarciochaKucharzymarchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które po pokrojeniu dodałem ponownie do zupy. Wrzuciłem na koniec
R'n'G Kitchen