swojego ulubionego. Botwinka - wiosenna zupa z młodych buraków. Składniki na około 6 porcji. Zupa: 2 litry rosołu pęczek 0,5 kg świeżej botwinki z korzeniami (lub dwa, jeżeli są to małe pęczki) włoszczyzna: 1 duża marchew, 1 duża pietruszka, plater korzenia selera sól i pieprz łyżka majeranku suszonego do podania: gotowane młode ziemniaki 100 ml śmietany 12 % do zabielenia(...)młode, można je dołożyć do garnka razem z botwiną. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem i gotować do miękkości przez kilka minut. W kolejnym kroku zupę zabielić śmietaną z dodatkiem mąki. Na końcu dodajemy ocet lub sok z cytryny. Smacznego obiadu
Poezja Smaków - blog kulinarnywarzywa złagodzą smak zupy i nadadzą jej kremową konsystencję. Zupa szczawiowa smakuje doskonale podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Z samym żółtkiem możemy ją podawać dziecku od 9 miesiąca życia. Z całym jajkiem dzieciom po ukończeniu 11 miesiąca życia. pęczek szczawiu 2 marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kawałek selera biała część pora 4 ziemniaki sok z połowy cytryny(...)kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Cebulę obieramy, opalamy nad gazem i dorzucamy do garnka. Doprawiamy łyżeczką soli. Warzywa gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pora pokrojonego w talarki. Całość gotujemy kolejne 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Warzywa blendujemy. Dodajemy pokrojony szczaw i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem
Dieta bez mlekajakie zupy preferujecie ? Pochwalcie się, a tym czasem lecimy gotować barszczyk :) Barszcz ukraiński z fasolą (4-5 osób) Składniki: 4 średnie ziemniaki 4 buraki gotowane 1 puszka fasoli białej 1/3 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 marchewki 1/4 opakowania mrożonej zielonej fasolki 1 duża cebula 1 por (zielona część) 2 ząbki czosnku 1 mały seler (bulwa) 1 kostka dobrego bulionu warzywnego(...)wodę do zagotowania. W tym czasie obieramy ziemniaki, marchewkę, seler. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Obieramy czosnek i cebulę, kroimy na mniejsze części i również wrzucamy do garnka. Jak już woda się zagotuje dodajemy mrożoną fasolkę i górną zieloną cześć pora, wcześniej dobrze wymytą. Zmniejszamy ogień, aby zupa nie gotowała się mocno tylko delikatnie. Teraz dodajemy kostkę
vegetaniemakaronem czy ryżem bardzo dobrze smakuje. Nazwa od słowa włoskiego ministra (zupa) pochodzi i zawsze wychodzi. Warzywa, każdy dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”. Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek(...)drobnego makaronu np. literki, świeża bazylia, świeża szałwia, pieprz do smaku, ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku, parmezan, sól do smaku. Przygotowanie: Marchew, pietruszką, cebulę, kroimy w dużą kostkę, paprykę, selera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy
Moniki SmakołykiChodź… Usiądź… Poczęstuję Cię czymś dobrym… Składniki: (na 4 porcje) bulion 2 kurze skrzydełka 1 marchewka 1/3 selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula kawałek pora marynata do kurczaka 1 duża pierś kurczaka pojedyncza 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki(...)oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3-4h zupa: do garnka wlać ok. 300-400ml bulionu (resztę bulionu można wykorzystać do innej zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem
Raj dla PodniebieniaEnglish Kremowa zupa z gruszki i pietruszki (8 porcji) Składniki: 4 korzenie pietruszki lub pasternaka, obrane, pokrojone w duże kostki 2 gruszki, obrane, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojone w kostkę 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę(...)rozgrzej na średnim ogniu resztę oleju, włóż cebulę, ziemniaki i selera naciowego i smaż przez 2-3 minuty, do zeszklenia cebuli. Wsyp tymianek i smaż kolejne 30 sekund. Dodaj bulion drobiowy i upieczony pasternak z czosnkiem i gruszką i doprowadź całość do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj zupę około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem
karmelowywodą. Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę , starte na tarce na dużych oczkach selera i pietruszkę oraz pokrojony w półplasterki por. Wrzucamy ziele, pieprz, listem, dodajemy sól. Gotujemy ok 20 minut. * Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażone dodajemy do zupy wraz z koncentratem pomidorowym, mieszamy. Dokładamy również ryż. Próbujemy , doprawiamy obiema paprykami , solą
Z Majeczką w kuchnidzikiego. Znaleźć go można w ciemnych miejscach w lesie. Składniki: włoszczyzna ( mały kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, 1 mały por) 1 opakowanie świeżego albo mrożonego szpinaku w liściach listki z 4 młodych pokrzyw 1 pęczek czosnku dziwnego śmietanka do zabielenia zupy 1 łyżka tartego chrzanu sól, pieprz 1 łyżka masła Gotujemy bulion na włoszczyźnie. Gdy warzywa będą miękkie
Bon Appetit Małgorzatyaromatycznymi i sycącymi zupami, które w te chłodne jesienne wieczory będą nas rozgrzewać. Zupą, która swoim kolorem dodaje jeszcze więcej rumieńców jesieni z pewnością jest ta z soczewicy. Spróbujcie :) Składniki: 250g czerwonej soczewicy 3 marchewki 3 duże ziemniaki duża cebula pierś z kurczaka łodyżka selera naciowego 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego ok 2 l bulionu 2 liście laurowe(...)ziela angielskie sól/ pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i wkładamy do garnka wraz z selerem, liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy bulionem. Gotujemy ok 10 minut. Cebule drobno siekamy w kostkę, szklimy na masełku i dorzucamy do bulionu. Marchew i ziemniaki obieramy. Kroimy marchew w plastry, ziemniaki w kostkę i dorzucamy do wywaru. Gotujemy kolejne 10-15 minut
ChilliJemySkładniki: 1/2 kg ziemniaków 25 dkg odgotowanych podgrzybków 3/4 szklanki mleka 2 marchewki liście selera, pora i pietruszki jarzynka, pieprz porcja rosołowa lub kości schabowe (można
czarrna od kuchniWigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula(...)przesmażam na maśle klarowanym. Ziemniaki, marchew obieram i kroję w kostkę. Seler i pietruszkę obrane ścieram na tarce jarzynowej. Por drobno kroję. Do cebuli przesmażonej dodaję wszystkie warzywa i dalej chwilę smażę. Wlewam dwa litry wody, dodaję liście laurowe, ziele, i pokrojone grzyby, oraz wodę od grzybów. Zupę gotuję około 30 minut. Na końcu serek rozrabiam w kubku w niewielkiej
wesoła kuchniaSKŁADNIKI: 800-1000 g wątróbek drobiowych 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 duże jabłko 1 por 3 duże cebule 5 ziarenek ziela angielskiego
ClauditteMissCookingSkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie
Gaździnka warzyJesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem. Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini owiniętym szynką prosciutto. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 1 seler (ok. 300g), 1/4 kalafiora, 1 cebula, Kawałek pora (biała część), 2 pietruszki, 2 ziemniaki, 2 ząbki czosnku, 1 l bulionu(...)muszkatołowej, Sól i biały pieprz do smaku, 3 łyżki masła, 4 plastry prosciutto, 4 paluszki grissini, Szczypiorek do przybrania. Przygotowanie: W szerokim rondlu na zupę rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Pozostałe warzywa obrać, pokroić na małe kawałki (lub zmiksować w melakserze). Do cebuli dodać por, pietruszkę i kalafior, doprawić solą, pieprzem
SzczyptaSmaQDzisiaj kolejna letnia zupa z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Uwielbiam ten wiosenno-letni sezon, kiedy nasze menu zmienia się wraz z pojawianiem się na straganach kolejnych warzyw czy owoców. Tak więc dziś botwinka na zakwasie buraczanym , który właśnie odkryłam w lodówce. Została mi resztka schowana gdzieś głęboko w lodówce, nie może się przecież zmarnować ! Zakwas nadał botwince charakteru(...)garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki
Kulinarne przygody Gatity