zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:233/331)

Zupa z warzywami i pierożkami wonton... 142

Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę skonstruować sama. No może z niewielka pomoca znanych autorytetów...  Sama zupa, lub pozostałe resztki, dobrze doprawiona olejem sezamowym, pieprzem i octem, może posłużyć, jako baza do chińskich klusek. Tak zwanych swojsko - nudli. Tyle tylko, że trzeba by było zmniejszyć proporcje(...)wyjda potworne ilości.        Przepis to generalna kompilacja dwóch znalezionych w Internecie: Marthy Steward i Jamiego Olivera . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 2 litry dobrego bulionu warzywnego, lub kurczaczego (albo: 2 litry wody + 2 łyżki koncentratu bulionu, lub 2 bulionetki) 2 łyżeczki octu ryżowego, lub odrobinę więcej, do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego tostowanego szczypta

Lejdi of the house
Kalafiorowo cukiniowy krem 105

Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco  który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu(...)warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą

wesoła kuchnia
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 127

Zupa robi się praktycznie sama, nie wymaga dużo czasu a jest przy tym bardzo pożywna. Spokojnie możecie zabrać ją do termosu z lunchboxem. Jest pożywna, ale lekka więc będzie tez świetnym pomysłem na zdrową kolację. Do dzieła! Składniki: 140 g makaronu chińskiego np. ryżowego, olej, 2 łyżki startego imbiru, 1 zielone chili, 200g piersi z kurczaka, 700 ml bulionu warzywnego

Życie ze smakiem
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 175

warzywną robię co roku. Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę pojedynczych przypraw i suszonych ziół żeby doprawiać nimi dania tak jak mi się podoba, ale wygodnie mieć taką mieszankę jak ta, którą można za jednym zamachem wzbogacić smak zupy

Smaczna Pyza
Pasta jajeczna z botwinką 159

zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności. Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując tu zamiast majonezu - warzywny, lekko

Grunt to przepis!
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 125

zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego

zadanie-gotowanie
KREM Z PIETRUSZKI. 193

zupę, trzymała mnie na ręku, drugą mieszając, by nic się nie przypaliło. A stary, pożółknięty gruby zeszyt, rodzinna biblia kulinarna, towarzyszy mi do dziś. Przepis na krem z pietruszki powstał na drodze inspiracji innymi przepisami ze wspomnianego wyżej zeszytu. KREM Z PIETRUSZKI. /własny od podstaw;/ 4-6 porcji 1 kg pietruszki (bulwy) 3 duże cebule 1 litr bulionu warzywnego

W kuchni Karmel-itki
ZUPA MARCHEWKOWA 170

wodzie, jest niezwykle aromatyczna, treściwa i pełna smaku. Zresztą większość moich zup robię na wodzie z dodatkiem zrumienionej na oliwie cebulki. I zupy smakują rewelacyjnie (oczywiście nie mówię tu o rosole czy np. gulaszowej ;)).  Ale wracając do naszej marchewkowej to, jeśli chcecie, możecie dodać do niej odrobinę(...)marchewki (w sezonie) 1 pietruszka (w korzeniu) 2 średnie lub cztery małe ziemniaki 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 litr wody (lub bulionu warzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia  na patelni WYKONANIE

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 146

jakiś czas będą tu wrzucała przepis, który wywarł na mnie wrażenie smakowe 😉 Na pierwszy ogień idzie zupa według Karola Okrasy z zielonego groszku z miętą i prażoną gruszką. Tę zupę trzeba koniecznie wypróbować bo brak mi słów, żeby ją opisać. Jest doskonała! Od siebie dodałam grzanki bo ewidentnie mi ich brakowało. Od razu chce uprzedzić, ze nie jest to przepis(...)rozgrzaną oliwę i smażymy do zeszklenia. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu i dodajemy do składników na patelni. Mieszamy. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy groszek zielony. Zagotowujemy. Dodajemy umyty pęczek mięty oraz miód. Gotujemy jeszcze ok. 2 minuty

Kuchnia MagdaLeny
Krupnik z kaszą perłową 142

kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił.     Składniki: - bulion mięsny lub warzywny (ja wykorzystałam rosół z kury i indyka) - warzywa z rosołu (marchew, seler, pietruszka) - ziemniaki (u mnie z czerwoną skórką) - szklanka kaszy perłowej - młode części pora - 1 cebula - świeży koperek - natka pietruszki(...)słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec gotowania zupy, bardzo drobno posiekanej cebuli. Nadaje zupie wspaniały, intensywny smak. Krupnik z kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki lubi. Ja również nie poprzestaję tylko na jednym

mojewypiekiinietylko
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry 118

Uwielbiam zupy, wiem, że są ludzie, którzy spokojnie mogą bez nich żyć, ale ja do nich nie należę. Czuję wręcz jakiś wewnętrzny imperatyw zjedzenia zupy i zdażyło się, że nawet na śniadanie. Czasami, kiedy już uweźmiemy się na jakąś... robimy ją ciągle dopóki nam się nie znudzi ;) Poniższy krem z marchewki jest ostatnio częstym gościem na naszym stole. Przygotowuje się(...)bardzo szybko i jest moim zdaniem super smaczny :) Składniki: litr bulionu (ja robię sama z wiejskiej kury i wołowiny najczęściej, w wersji wege - warzywny) 4-5 marchewek 2 ziemniaki (robiłam też wersję z batatami) 1 cm imbiru płaska łyżka czerwonej pasty curry szklanka mleka kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego można też zamiast dodawać sosów, po prostu

Cytryna&Co.
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 149

Pyszna rozgrzewająca zupa tajska z krewetkami i ananasem oraz batatem. Zupę zrobiłam na mleczku kokosowym, z chili bo lubię na ostro. Do tego rozgrzewający imbir. Zupa jest tak dobra, że szybko znika. Uwielbiam azjatyckie smaki. Podałam ją z ryżem. 1 batat 1 cebula mała 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 1/2 papryczki chili 1 limonka 25 dag krewetek(...)ananasa świeżego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej olej kokosowy sól, pieprz 400 ml mleczka kokosowego 500 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki przyprawy curry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe

wesoła kuchnia
Krem szpinakowy 133

minut Składniki 500 gr szpinak baby 3 ziemniaki 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 limonka 1 łyżka posiekanego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka masła klarowanego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayen sól pieprz Sposób przygotowania Szalotkę, czosnek i chilli siekamy i smażymy na maśle. Gdy wszystko się zeszkli zalewamy bulionem(...)dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany imbir, scieramy skórkę z limonki Po ok. 15 min. gdy ziemniaki są ugotowane dodajemy opłukany szpinak. Gotujemy ok. 10-15 minut. Ugotowaną zupę przelewamy łyżką do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayen do wymaganej ostrości i wyciskamy sok z limonlki, podgrzewamy

lysygotuje.pl
Krem dyniowo-pomidorowy z fetą 196

Gęsty, rozgrzewający krem dyniowo-pomidorowy z dodatkiem jogurtu i fety idealnie sprawdzi się na nadchodzące jesiennie dni. 700 g obranej dyni 2 duże obrane pomidory malinowe

Mienta blog
Pasta warzywna dla dzieci 94

Pasta warzywna dla dzieci z wolno duszonych warzyw powstała na prośbę mojej koleżanki, której dziecko ze względu na stan zdrowia wymaga specjalnego traktowania. Ponieważ zależało nam

Cztery Fajery
Bulion z kurczaka z kluskami kładzionymi 215

bulionu z kurczaka i włoszczyzny dodałam kluski kładzione. Zupa była bardziej pożywna. Polecam przygotować również taki bulion z dodatkiem świeżych pomidorów lub poza sezonem - z puszki. Można wtedy zupę zabielić, ale nie jest to konieczne, bo sam wywar jest esencjonalny. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora 2 liście lub kawałek włoskiej kapusty(...)średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego do smaku (ew. maggi) Kluski: 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki oleju woda Umyte ćwiartki z kurczaka, obrane

Czerwień i błękit
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 168

fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów(...)zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and me Perska zupa cebulowa z cytrusami, kurkumą i miętą autorka: samira.nl | blog: Sztuka gotowania w/g Samiry Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z selera i gruszki z cynamonem 145

duży seler korzeniowy gruszka bulion ok 1.5 litra oliwa kilka łyżek cebula pestki dyni szczypta cynamonu ewentualnie śmietanka Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, cebule

AZgotuj!
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą 124

Od kilkunastu dni jem jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę

Truskawkowa Fiesta
Krem z kurek z grzankami 128

Nigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa z maślanki 120

początku tego wpisu: uwielbiam zupy, wszystkie! Maślankową również. No bez jaj, jest naprawdę rewelacyjna. Kremowa i bardzo delikatna, nie przypomina w smaku niczego co dotąd jadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna! Zatem przepis: 1 litr maślanki 200 ml śmietany 400 ml wody 6 ziemniaków (700-750 g) 2 łyżki(...)mąki 1 kostka jarzynowa natka pietruszki (lub koperek) sól, pieprz jajka (tyle jajek ile osób chętnych do jedzenia) Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy razem z kostką warzywną w 400 ml wody. Jak ziemniaki będą miękkie to część (niewielką) odkładamy - tyle ile będziemy chcieli mieć na talerzach. Resztę w tej wodzie co się gotowały miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę

Marder&Marder Manufacture
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 122

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład

Tradycyjna Kuchnia
Niskokaloryczna zupa Nigelli 123

filozofii. Wystarczy zagotować bulion, dodać drobno pokrojoną cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy(...)posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych. Planem

Powiedz dietom nie
Zupa krem z pietruszką i gruszką 145

Przepis i pomysł na taką zupę wpadł mi w oko na blogu Marty  Jadłonomia , a dalsze poszukiwania szybko doprowadziły mnie do wpisu Asi z  Kwestii Smaku . Krem świetnie smakuje posypany Grana Padano. Bardzo podobają mi się przepisy, które wykorzystują dobrze znane nam produkty w nowy, świeży sposób. Pietruszka, przyznam szczerze, kojarzyła mi się raczej z nudnym warzywem, które(...)wrzucamy do rosołu i dodajemy do sałatki warzywnej, a i to bez przekonania, raczej z przyzwyczajenia. Była kopciuszkiem w mojej kuchni. Tym bardziej cieszy mnie ten przepis, bo na pewno stanie się u mnie jesienną klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy.  Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane

W kuchni wieczorem