Mało kto wie, że bogracz to tak naprawdę rodzaj kociołka, w którym przygotowuje się potrawy nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się, że bogracz to pyszna zupa gulaszowa, z mięsa wołowego. Królowa niejednego weselnego menu lub innego typu przyjęć. Nie ma się co dziwić, gdyż jej smak urzeka, a w dodatku jest sycąca. Najlepsza jaką jadłam to da domowa, przyrządzana przez(...)mnie to wcale nie ujmuje smaku, a nawet smakuje mi bardziej taka wersja… SKŁADNIKI : mięso wołowe – 40 dkg ziemniaki – 4 sztuki kluski kładzione – 15 – 20 sztuk wywar warzywny – 2 szklanki lub woda cebula – 1 sztuka czosnek – 3 ząbki koncentrat pomidorowy – 4 łyżki papryka słodka – 15 g liść laurowy – 4 sztuki ziele angielskie – 8 kulek olej do smażenia masło
kuchniabellissima.wordpress.com14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej: Domowy warzywny sos do słoika, świetny dodatek do
IzaGotujedyni z pieczoną papryką składniki na 4 porcje około 600-700 g dyni bez skóry 1 duża papryka czerwona 2 cebule 2 małe ziemniaki 600-700 ml bulionu warzywnego chilli w proszku sól, pieprz olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne(...)minut. Po tym czasie ściągamy z niej skórkę. W garnku na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy do niej chilli w proszku. Ilość chilli zależy od tego czy wolimy zupę pikantną czy nie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Podsmażamy około 5 minut, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie
Przysmaki KarolkiNa co jest sezon w Marcu Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Pasta jajeczna z pieczarkami i boczkiem Jajka faszerowane wiosenne Jajka faszerowane pieczarkami Jajka
Dorota SmakujeUlubiony krem mojego męża i myślę, że wielu z Was. Bardzo zdrowy i pożywny, tani i szybki w przygotowaniu
KuchniaWeDwoje.plSkładniki: papryka 5 sztuk, kuskus 1,5 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, jajka 2 sztuki, mięso mielone drobiowe 30 dag, koperek 1 pęczek, cebula 1
W Mojej Kuchni LubięBył makron domowej roboty ...tak też jest i rosołek..zrobiony tak na szybko..w multicookerze..przed wyjściem do pracy wrzuciłam "kuraka ", wlałam wodę, dodałam przyprawy...Leniłam
Moje domowe kucharzenieCzasami ze "sprzątania" lodówki, można wyczarować bardzo smaczne potrawy. Uwielbiamy takie kuchenne freestyle. Składniki 100 g małych pieczarek 1 duży por 2 marchewki 1
R'n'G KitchenPyszne domowe danie obiadowe:) Improwizowany obiad zrobiony z tego co było akurat w lodówce. Niewiele tam było ale udało się coś ciekawego zrobić, całe szczęście miałam
Kuchnia Pełna PasjiZupa krem z marchewki z dodatkiem startego imbiru, skórki i soku z pomarańczy jest moj ą propozycj ą na rozgrzewającą zupę na zimowe, długie wieczory. Zupa nie tylko cieszy oko swoim pięknym, żywym kolorem, ale również podniebienie słodko-pikantnym smakiem. Krem jest idealny w sezonie grypowym, sprawdza si ę przy przeziębieniach(...)incombe l’influenza, in quanto è ricca di vitamine che rinforzano il nostro sistema immunitario. Buon appetito :) SKŁADNIKI 1 kg marchewki 20 g świeżego imbiru 500 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pomarańcza natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 kg di carote 20 g di zenzero fresco
La grande e la piccola cuocaSezon na kalarepę już rozpoczęty. Z kalarepy można przygotować takie potrawy jak zupy np. oberiba, sałatki, surówki lub może stanowić zdrową przekąskę. Kiedyś ktoś zaproponował mi kanapkę w której zamiast chleba jest plaster kalarepy. Byłam lekko niepewna smaku, jednak był to strzał w dziesiątkę. Takie kanapeczki gościły by u mnie bardzo często niestety w Anglii bardzo ciężko dostać kalarepę. Składniki(...)kalarepa dowolny dodatek zawierający białko – u mnie ser kozi, ser żółty, szynka dowolny dodatek warzywny – u mnie rzodkiewka, awokado oraz oliwki Sposób przygotowania: Obierz kalarepę i pokrój ją w plasterki. Na wierzch ułóż dowolne dodatki białkowe (ser, szynka, jajko, warzywa strączkowe, tofu) oraz polepszające walory smakowe (oliwki, awokado, rzodkiewka, zioła
wysmienityKrem z brokuła z grzankami i prażonymi migdałami Składniki: 500 g brokuła 1 litr bulionu warzywnego 3 ziemniaki 1 cebula sól, pieprz ciemne pieczywo śmietana płatki migdałowe Sposób przygotowania: Brokuła podzielic na drobne różyczki, włożyć do garnka. Ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do brokuła. Wszystko zalać bulionem i gotować do miekkości. W tym czasie pokroić(...)pieczywo w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Przełożyc do miseczki, na tej samej patelni uprażyć płatki migdałowe. Zupę zmiksować, doprawic solą i pieprzem wedle uznania. Podawać z grzankami, smietaną oraz migdałami. Smacznego
Smaki NataliiWarzyw Kubek jest pewnego rodzaju koktajlem warzywnym, stworzonym wyłącznie z produktów roślinnych, pozbawiony chemii, konserwantów i innych wszelkich sztucznych dodatków . Występuje w formie malutkich, poręcznych i praktycznych saszetek. W środku znajdziemy dokładnie rozdrobniony proszek o wadze 16 g . Sposób przygotowania jest banalny! Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z 200 ml ciepłej wody i odstawić na 2-3 minuty. I gotowe(...)Ponad to Warzyw Kubek możesz dodać do jogurtu, kefiru, zupy, soku czy swojego ulubionego koktajlu. Należy zwrócić uwagę na to, iż jedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się w Warzyw Kubku pochodzą z dobrze sprawdzonych, certyfikowanych upraw. Zastosowana metoda suszenia surowców pozwala zachować 80% witamin i 100% minerałów
Zdrowie na języku :Pkolor ma właśnie taki, jaki chciałem uzyskać. Specjalnie usunąłem skórkę (choć prawie nigdy tego nie robię), by uniknąć zbytniej zieloności. Tak, zdecydowanie miałem dzisiaj w głowie wspomnienie żółtego! ;) Nazwałem zupę cukiniową, choć właściwie nie wiem, czy nie powinienem postawić kukurydzy na pierwszym miejscu. Chociaż jest jej mniej, to bardzo wyraźnie zaznacza swą obecność. Całość jest bardzo aksamitna, lekko słodkawa(...)dzięki dodatkowi pasty curry (oczywiście żółtej!). Składniki: 3 cukinie 1 puszka kukurydzy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki żółtej pasty curry 3/4 litra bulionu warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego lub mleczka kokosowego sól oliwa Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na oliwie (dodać szczyptę soli). Dodać posiekany ząbek czosnku i podsmażyć jeszcze
zadanie-gotowaniesię efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru ogórkowego firmy Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie ogórków. :-) Schab podałam z pęczotto(...)szparagową. 400g schabu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki papryki chilli 4 krople Tabasco szczypta soli i pieprzu 2 cebule 500ml bulionu warzywnego 350g kiszonych ogórków, u mnie przecier ogórkowy Orzech 1 łyżka mąki 1. Plastry schabu rozbijamy i kroimy w kostkę. Mięso umieszczamy w misce, dodajemy: 2 łyżki oleju, łyżeczkę papryki słodkiej
Szefowa kuchni