fotki z Wilna Bomby (cepeliny lub kartacze) z grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów(...)zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and me Perska zupa cebulowa z cytrusami, kurkumą i miętą autorka: samira.nl | blog: Sztuka gotowania w/g Samiry Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie
Weekendy w domu i ogrodzieduży seler korzeniowy gruszka bulion ok 1.5 litra oliwa kilka łyżek cebula pestki dyni szczypta cynamonu ewentualnie śmietanka Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę, cebule
AZgotuj!Od kilkunastu dni jem jedzenie szybko ze względu na ograniczoną ilość czasu. W końcu postanowiłam dłużej spędzić czasu w kuchni, więc przygotowałam zdrową i smaczną zapiekankę
Truskawkowa FiestaNigdy nie jadłam kurek. Byłam ciekawa ich smaku, więc kiedy w końcu uprosiłam Męża o uzbieranie- zabrałam się za przyrządzenie kremu. Wyszedł delikatny i bardzo kremowy
Kuchnia w czekoladziepoczątku tego wpisu: uwielbiam zupy, wszystkie! Maślankową również. No bez jaj, jest naprawdę rewelacyjna. Kremowa i bardzo delikatna, nie przypomina w smaku niczego co dotąd jadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna! Zatem przepis: 1 litr maślanki 200 ml śmietany 400 ml wody 6 ziemniaków (700-750 g) 2 łyżki(...)mąki 1 kostka jarzynowa natka pietruszki (lub koperek) sól, pieprz jajka (tyle jajek ile osób chętnych do jedzenia) Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy razem z kostką warzywną w 400 ml wody. Jak ziemniaki będą miękkie to część (niewielką) odkładamy - tyle ile będziemy chcieli mieć na talerzach. Resztę w tej wodzie co się gotowały miksujemy blenderem. Dodajemy mąkę
Marder&Marder ManufactureNazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa, zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład
Tradycyjna Kuchniafilozofii. Wystarczy zagotować bulion, dodać drobno pokrojoną cukinię (ze skórką), podgotować ok. 10 min. do miękkości, następnie dodać pozostałe składniki, zblendować i już! Na obiad, podwieczorek lub kolację. Do zupy dobierzcie to, na co tylko macie ochotę, moja propozycja to czarny ryż (gotujemy ok.30 minut w proporcji 2:1, oczywiście na korzyść wody). Polecam ten gatunek ryżu - ma fajny, orzechowy(...)posmak, no i jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych. Planem
Powiedz dietom niePrzepis i pomysł na taką zupę wpadł mi w oko na blogu Marty Jadłonomia , a dalsze poszukiwania szybko doprowadziły mnie do wpisu Asi z Kwestii Smaku . Krem świetnie smakuje posypany Grana Padano. Bardzo podobają mi się przepisy, które wykorzystują dobrze znane nam produkty w nowy, świeży sposób. Pietruszka, przyznam szczerze, kojarzyła mi się raczej z nudnym warzywem, które(...)wrzucamy do rosołu i dodajemy do sałatki warzywnej, a i to bez przekonania, raczej z przyzwyczajenia. Była kopciuszkiem w mojej kuchni. Tym bardziej cieszy mnie ten przepis, bo na pewno stanie się u mnie jesienną klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy. Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane
W kuchni wieczoremjednak jest wart czekania! Mój barszcz robię na ugotowanym wcześniej rosole z kury i kaczki, dzięki czemu ma on pełniejszy smak. Jeśli nie jecie mięsa, zróbcie barszcz na bulionie warzywnym. Składniki (na duży garnek): 1 kura rosołowa 1 porcja rosołowa z kaczki 1 l zakwasu z buraków włoszczyzna (bez kapusty) 1 cebula 5-6 średniej wielkości buraków 3 liście(...)smaku solą i pieprzem. Jeśli barszcz ma być czysty i podawany w filiżankach, należy przelać go przez sito, by pozbyć się buraków. Nie trzeba tego robić w przypadku zupy podawanej w talerzu
W SMAKmojej się dobierał :) Zapraszam do lektury ;) Róbcie zakupy, gotujcie i dzielcie się zdjęciami 💗 Składniki: ¾ kalafiora 2 gruszki 2 ziemniaki ½ pora 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 750ml bulionu warzywnego 120ml mleczka kokosowego ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz do smaku Groszek ptysiowy do podania Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy. Ziemniaki i gruszki obieramy, kroimy(...)urządzenie na 25 minut, temp. 95⁰C i prędkość 3. Otwór w pokrywie ustawiamy na minimum parowania. Po sygnale zakończenia pracy dodajemy gałkę muszkatołową, mleczko kokosowe wymieszane z odrobiną zupy oraz przyprawy. Zdejmujemy całkowicie otwór z pokrywy. Ponownie włączamy urządzenie na 5 minut, temp. 100⁰C i prędkość 6. 30 sekund przed końcem pracy zwiększamy obroty do 12. Zupę podajemy
Kuchnia w czekoladziepodkręconą zupę grzybową – wszystkie przepyszne, polecam gorąco! Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to masz jeszcze bardziej ułatwione zadanie, szczegóły poniżej Scroll down for recipe in English Pikantna zupa grzybowa z łososiem (4-6 porcji) Składniki: 350 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w grubszą kostkę 250 g grzybów leśnych, oczyszczonych i większe pokrojone w ćwiartki 1 cebula(...)gałązka selera naciowego, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% listki z kilku gałązek tymianku lub ½ łyżeczki suszonego olej do smażenia sól i pieprz Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cebulę i podsmaż do zeszklenia
karmelowymały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule 2-3 ząbki czosnku mały około 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru 400 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól(...)warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe. Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut. Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę. Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji. Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego
potrawyregionalneporę się ocknęłam. Podobnie rzecz miała się z botwinką, kiedy naszła mnie ochota na zupę nie zastanawiałam się długo, no bo jaką najlepiej zajadać latem? Moim zdaniem polska zupa z botwinki bije na głowę nawet najlepsze gazpacho. Z reguły przerabiam botwinkę na chłodnik, jednak tym razem przygotowałam ją w wersji na ciepło, z ziemniakami i domowym mlekiem kokosowym zamiast śmietany(...)śmiało więc może obnosić się mianem "wegańskiej". Składniki na ok 6 porcji Czas przygotowania: 45 min 0,5 kg botwinki 0,5 kg młodych ziemniaków 1,5 l wywaru warzywnego lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 4 liście laurowe 4 ziela angielskie pęczek koperku 2 szklanki mleka kokosowego (przepis) pieprz sól 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu
Słodki KompromisZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki(...)bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki 4 łyżki ryżu jaśminowego 8 łyżek czerwonej soczewicy 500 g passaty pomidorowej sól pieprz kumin rzymski sos sojowy sok z połowy limonki Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew, soczewicę i ryż zalać bulionem, gotować do miękkości (ok. 30 minut). Dodać przecier pomidorowy, przyprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą
zadanie-gotowanieczęstujemy się wzajemnie i pożyczamy sobie książki o kuchennej tematyce. Bezpośrednio współpracuję z dwójką wegetarian więc o wołowinie z nimi raczej nie pogadam ale o jedzeniu zdrowym i mocno warzywnym owszem. Właśnie dzięki koledze w moje ręce trafił "Jadłonomia" Marty Dymek. Nie kupiłabym jej i to nie ze względu na to, że jadam mięso. Po prostu czegoś mi w niej(...)smakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem... Kilka receptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię
Dzieje kuchennej WiewióryRobiłam zupę pieczarkową i zostało mi pół opakowania pieczarek. Czasem robię sos pieczarkowy do placków ziemniaczanych, ale tym razem zrobiłam z pieczarkami polędwiczki. Do nich podałam zapiekane ziemniaki z ziołami i warzywa: surówkę z marchewki z jabłkiem, mizerię i kalafior. Składniki: 1 polędwica (ok. 1/2 kg) 250 gramów pieczarek (to jest ok. 1/2 opakowania, jeśli kupujemy pieczarki w "koszyczku(...)litra wywaru warzywnego (może być bulion z kostki) oliwa z oliwek pieprz rozmaryn słodka, mielona papryka ok. 2-3 łyżki mąki na zdjęciu ze składnikami widać też jogurt naturalny, ale tym razem go nie dodawałam, ponieważ sos spod mięsa wyszedł tak pyszny, że dodanie śmietany byłoby grzechem;) Mięso oczyszczamy, jeśli jest taka potrzeba, myjemy i kroimy w plastry o grubości
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comidealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w smaku) ale mam też ogrodowy. W sezonie zupka szczawiowa jest obowiązkowa, szczególnie taka z jajkiem. Oprócz tradycyjnej szczawiówki jaką robiła mi babcia robię też krem z dodatkiem szpinaku, fajne połaczenie smakowe, spróbujcie. Składniki: pęczek świeżego szczawiu(...)szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex 4 jajka 3 l bulionu warzywnego olej do smażenia 2 ząbki czosnku sól morska czosnkowa z ziołami Kamis śmietana do zabielenia ( niekoniecznie) pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniniczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej(...)jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety: Kaszę gotuję w osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie rozcinam woreczki, wysypuję zawartość do dużej miski i pozostawiam
W kuchni Karmel-itki