zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:237/331)

Pulpety w sosie koperkowym 132

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą

kuchnia doski
Marchewkowa zupa z mlekiem kokosowym, chilli i kolendrą 131

twarzy.  Z zupą było identyczne z tą różnicą, że zupy marchewkowej nigdy nie jadł ... no nie licząc marchewek na gęsto w okresie niemowlęctwa. Spróbujcie.... a może i Was zupa marchewkowa, z lekkim tajskim aromatem przekona.  Na dwie całkiem spore porcje 0,5 kg marchewki 2 ząbki czosnku w łupince 1 mała papryczkę chilli (bez nasion posiekaną w drobniutką(...)łupince 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Mały pęczek świeżej kolendry 1/2 lub 1 cała łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było zbyt pikantne) Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Kluski śląskie z sosem grzybowym 189

Krakus.  Koncentraty Krakus oparte są na starannie wypracowanej recepturze, nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków, więc idealnie sprawdzają się w kuchni. Można użyć ich jako bazę do sosów, zup czy dań z kaszą lub makaronem. Wystarczy wlać koncentrat bulionu do garnka z wrzącą wodą, dodać ulubione dodatki, zagotować i potrawa gotowa. Dzisiejszą propozycję można także podać z ulubionym makaronem(...)SOSEM GRZYBOWY Składniki: kluski: 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków

Bon appetit mon amie
Pyszna zupa z dynią, ziemniakiem i soczewicą 128

przyprawy. Przypraw musicie dodać pod siebie, ja dałam tak delikatnie, bo moje 17 miesięczne dziecię robi degustacje wszystkiego co jemy i musiałam dostosować pod nią i starszego syna. Zupę wcinała i ona i syn, więc spokojnie możecie podać ją dzieciom. Nam również bardzo smakowała :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: około 350 g dyni Hokkaido 3 średnie ziemniaki(...)mnie z czosnkiem i bazylią 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku szczypta suszonego oregano 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra bulionu warzywnego sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego  świeża natka pietruszki 1. Wcześniej przygotowujemy wywar z warzyw. Dynię obieramy, kroimy w kostkę, tak samo ziemniaki

kruche babeczki
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 141

roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym(...)odkrytych w mionym roku są polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i mascarpone. Kruche fantastyczne mięso nie jest jedynym atutem tego dania, zdecydowanie sos wygrywa na talerzu. Przepis jest tutaj. Warzywne odkrycie minionego roku - Dynia makaronowa W przeciągu całego roku staramy się cały czas próbować nowych warzyw, owoców, przypraw. W tym roku urzekła nas dynia makaronowa. Odkryta przypadkiem na stałe zagościła

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczonym czosnkiem 168

granulowanym czosnkiem. Podajemy grzanki do zupy posypanej grubo pociętym szczypiorem.   Nie obawiajcie się, że będziecie działać jak chodzący odstraszacz na wampiry i wszystkich wokół po zjedzeniu tej zupy – pieczony czy smażony w głębokim maśle czosnek nie dają aż takiego efektu, smakują dużo delikatniej, nabierają przyjemnego aromatu i lekkiej słodyczy. SKŁADNIKI 500g kalafiora 1 średni seler, około 400g 1 biała(...)główka czosnku średniej wielkości 6-8 łyżek masła klarowanego (jeśli czosnek gotujemy w maśle) 5 łyżek śmietany 30% 4 łyżki oleju do smażenia 1 litr rosołu (może być warzywny z kostki) + szklanka wody (razem 1250ml płynu) 2 kromki czerstwego chleba na grzanki ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypior do podania sól pieprz

Karo in the Kitchen
Minestrone 203

Taką jadłam po raz pierwszy i taką najbardziej lubię. Nie dodaję do niej fasoli ani groszku, choć oryginalna, pełna wersja tej zupy powinna je zawierać. Ale w tej włoskiej zupie właśnie to jest genialne, że za każdym razem może być inna i każdy może ją robić na swój sposób. W mojej jest mnóstwo warzyw, zazwyczaj tych, które mam akurat(...)możecie dać dowolne warzywa - grunt, żeby była przewaga pomidorów. Moja minestrone jest nieco lżejsza, idealna jako pierwsze danie, aromatyczna i pełna warzyw. Tak jak lubię. ;) Składniki: 1 l bulionu warzywnego, wołowego lub drobiowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka lub korzeń pasternaku kawałek selera kawałek pory 1 cebula 2 ząbki

Kuchnia Prezydentowej
Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą 119

Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka puszka kukurydzy konserwowej 1 cebula 1 por 1 marchewka 1 łyżka oliwy 1 puszka mleczka koksowego sól, pieprz do smaku 1

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Krem z cebuli 99

Krem polecam wszystkim miłośnikom cebuli. Jest on intensywny w smaku i trochę podobny do cebulki prażonej. Można ją podać z grzankami i

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa szpinakowa 139

Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja rodzinka. Gęsta, aromatyczna a dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami(...)osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można zastąpić śmietaną) 5 jajek ugotowanych na twardo sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Bulion zagotowujemy. Cebulę i czosnek

Pobite gary Barbary
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 187

Cukiniowa / Zucchini   27.  Zupa ze świeżych ogórków solo  lub  ogórkowa z tofu / Fresh cucumber solo  or  fresh cucumber with tofu 28.  Zupa-krem z bobu / Wild beans 29.  Ciecierzycowo-pomidorowa / Chickpeas and tomatoes Ziemniaki/Potatoes 30.  Danie z czerwonej soczewicy  (pomidory z puszki zastąp świeżymi)/ Red lentil dish  (use fresh(...)Ziemniaki po węgiersku / Potatoes in a Hungarian way 33.  Ziemniaki z szaszłykami i surówką z rzodkiewki / Potatoes with baked shashlicks and raw radish salad 34.  Warzywna potrawka / Vegetable fricassee 35.  Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36.  Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37.  Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza

Qlinarnie i Qlinarnie
Krem z cukinii z serem rokpol 118

Dzięki tej zupie zużyłem resztę gigantycznej, przerośniętej cukinii, którą zostałem obdarowany. Do kremu dodałem ser rokpol z niebieską pleśnią, który w wysokiej temperaturze doskonale się rozpuszcza, a wierzch posypałem świeżo uprażonymi płatkami migdałów. Efekt przeszedł nawet moje oczekiwania. Składniki (na średni garnek): ok. 1,5 kg cukinii (masa po wydrążeniu pestek) 2 spore cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)klarowanego 200 g rokpola 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżka mielonej ostrej papryki sól Sposób przygotowania: Cebulę posiekać i zeszklić na maśle; pod koniec dodać posiekany czosnek. Z cukinii usunąć pestki, a miąższ pokroić w plastry lub kostkę. Dodać do cebuli i dusić na średnim ogniu ok. 15 minut. Gdy cukinia będzie już miękka, całość zmiksować na gładką masę

W SMAK
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 168

dzień, tym bardziej, że jej przygotowanie zabiera tylko nieco ponad 30 minut. I niech nie zrażają się osoby, które nie przepadają za indyjską kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne(...)wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana 1 płaska łyżeczka garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego

Kuchnia Prezydentowej
DYNIOWE RISOTTO WEGANONA vs. RISOTTO Z KALAFIORA I SANDACZ PANA TASAKA 150

dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś dobrego. Nie mówię, że to jest niemożliwe, jadłam pyszne rzeczy z dyni – np. aromatyczną zupę z mleczkiem kokosowym i imbirem czy obłędnie pomarańczowe kluski z dynią, jednak sama niespecjalnie lubię się za nią zabierać. Tym bardziej chętnie wybrałam się na warsztaty, których tematem przewodnim była(...)szklanka (200g) musu dyniowego 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (zamiast parmezanu) 3 gałązki jarmużu, bardzo drobno porwane/posiekane 200g mrożonego groszku 1 marchewka łyżka oliwy ok. 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 50ml białego wina (opcjonalnie) Marchew, cebulę i seler pokroić w drobną kostkę. Do garnka (z grubym dnem) wlać łyżkę oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać ryż

Dietolog