Przepis z bloga Raspberries and cream . Składniki: (na około 3 porcje) 300 g pieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 marchewki, pokrojone w plastry 1 korzeń
Lejdi of the housewarto skrapiać oliwą. Z beta-karotenu organizm produkuje witaminę A, która przyspiesza regenerację skóry i łagodzi objawy trądziku. Jej działanie wspiera cynk. Sporo jest go w pestkach dyni, zatem zupę najlepiej robić z całego warzywa. Jesienią suszone nasiona warto dodać do sałatek i panierek.Cynk łagodzi bowiem objawy przeziębienia. Dyni nie brakuje też potasu, który zapobiega skurczom nóg, opuchnięciom i reguluje(...)warzywa jest to, że ma niewiele kalorii. Możemy więc zajadać się nią na słodko i pikantnie bez ryzyka dla figury. Składniki (4 porcje): 1 dynia (ok.3 kg) 1 l warzywnego bulionu 3 duże ziemniaki 2 marchewki łyżka masła 2 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 100 g orzeszków ziemnych sól, pieprz Sposób
The Slow Life Wifecukinia, czosnek w kostki pokrojone, na oleju przesmażone, bulionem zalane, z kaszą ugotowane. Groszek, cieciorka dołożone, przyprawami i ziołami doprawione, chili wyostrzone, to moje pierwsze danie ulubione. Zupa znakomita, w smaku wyśmienita, wyjątkowa i bardzo zdrowa. Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 200 g cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża cebula czerwona, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka groszku(...)zalewy), 1 płaska łyżka posiekanego koperku, 1 płaska łyżka posiekanego lubczyku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1/3 świeżej papryczki chili, ok. 1 l bulionu warzywnego, kilka listków świeżej mięty pieprzowej. ponadto: sól do smaku, suszone płatki chili, świeże listki mięty pieprzowej. Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w niewielkie kostki, a czosnek bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy
Moniki SmakołykiOstatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa, nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula(...)mała czosnek- 3 ząbki seler naciowy - 2 łodygi ziemniak - 3 średnie bulion warzywny - 500 ml masło sól, pieprz,świeża pietruszka Sos gorgonzola masło - łyżka czosnek - 2 ząbki śmietana - 100 ml gorgonzola - 100 g *domowe Grzanki Etap I - Ziemniaki Obierz i ugotuj ziemniaki. Etap II - Brokuł Umyj brokuł, podziel na różyczki i zalej bulionem - gotuj pod przykryciem aż do miękkości. Etap
Wylizany Rondelbędę szukać innego określenia. Każdy z nas doskonale rozpoznaje to hasło :) Seler to prawdziwy afrodyzjak, bulwa szczęścia i zdrowia! O właściwościach selera pisałam tutaj >>> zupa selerowo - imbirowa . O rzechy włoskie natomiast to doskonałe źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Już kilka orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega(...)właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą; są też źródłem potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Czyli samo zdrowie! :) SELERYBA 1 większy seler 1 litr bulionu warzywnego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżka sosu sojowego glony nori - 3 arkusze sól, pieprz kolorowy mleko owsiane mąka pszenna pełnoziarnista olej
wege i kropkaKrem z marchewki i soczewicy Składniki na 4 porcje: 3 duże marchewki 1/4 korzenia selera (niedużego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g soczewicy czerwonej 1,5 l bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Cebulę i czosnek kroimy drobno, marchew obieramy i kroimy w plasterki, seler(...)seler podsmażamy w dużym rondlu na łyżce masła. Smażymy około 5 minut ciągle mieszając. Następnie wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy około 15-20 minut do miękkości warzyw. Zupę miksujemy na krem, w razie konieczności rozrzedzamy wrzątkiem. Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Gdy zupa się zagotuje zdejmujemy rondel z palnika. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami zupy, mieszamy
Smak mojej kuchniCzęsto gotuję rosół,bo dla mnie to taka "szybka" zupa. Wrzucam wszystko do garnka - mięso i warzywa, zalewam zimną wodą i rosół sam się gotuje przez kilka godzin. Potem tylko doprawiam, gotuję makaron i to wszystko. Staram się gotować na zdrowym mięsie, stąd często gości u nas rosół z królika , jeśli mam dostęp do swojskiej kury to oczywiście rosół(...)musi być. Dzisiaj kolej na indyka. W zasadzie to bardziej wywar z mięsa z delikatną nutą warzywną, dzieciom i Tatowi bardzo posmakował. 1 golonka z indyka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 0,5 selera sól pieprz czarny szczypta lubczyku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Golonkę umyć, włożyć do zimnej wody, dodać obrane warzywa. Doprowadzić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże zabraknąć dyni na naszych stołach w czas, kiedy jej mamy wszędzie, na wyciągnięcie dłoni. Wspaniała zupa - krem z grzankami kusi smakiem, kolorem, wspaniałą, aksamitną konsystencją, prawda, że chce się zanurzyć już w tej chwili łyżkę i przenieść ją do ust wraz z chrupką grzaneczką?!.... S kładniki: 1 kg dyni (polecamy odmianę hokkaido, ponieważ nie trzeba obierać ze skórki(...)obrane ziemniaki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka świeżo startego imbiru 2 łyżki oliwy z winogrona 2 l bulionu warzywnego lub wody po szczypcie papryki wędzonej słodkiej, papryki ostrej, gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo zmielony grzanki lub ptysie groszkowe Wykonanie: Dynię myjemy przekrawamy na pół wydrążamy z miąższu oraz pestek. Kroimy dynię oraz ziemniaki w grubszą kostkę
kgwjanczewoSezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Niestety w lasach sucho, więc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy. Składniki 250 g kurek 1/2 łyżki masła
R'n'G KitchenSkładniki 1,5 l wywaru z 1/2 kg mięsa wołowego i włoszczyzny ,liścia laurowego i ziela angielskiego Kilka ogórków kwaszonych ,kwas z ogórków 1 łyżka masła
R'n'G KitchenMimo że, na dworze leżą szczątki śniegu (gdzie ja mieszkam...) wiosna powoli zaczyna się objawiać w postaci przebiśniegów, bazi i krokusów. Delikatny, lekko słodki krem z
wegetalerzeMój mąż ,,przypomniał " sobie,że dawno nie było u Nas tej zupki i tak oto jest. Na specjalne życzenie, choć i ja też bardzo lubię Składniki
Z Majeczką w kuchnigrzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe. Do dzieła! ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVA Składniki: Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki(...)szerokości 17 cm i głębokości 13cm) 2 średnie pietruszki duża cebula, pokrojona w kostkę 1.5 łyżki startego imbiru 1 / 1,5 łyżki startej pomarańczy 2 łyżki masła klarowanego bulion warzywny (ok. pół litra) sól, pieprz czarny jogurt bałkański lub śmietana 18% - ok. 3 łyżki Przygotowanie: Najpierw przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Obierz i pokrój marchewki, pietruszki i cebulę. Wrzuć każdy składnik
Gotowanie to kochanieOczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa. Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu. - 1 brokuł - 1 por, olej - 2 ząbki czosnku, sól, pieprz - 2 ziemniaki, liść laurowy - 2 litry wywaru lub wody Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki(...)oleju i podsmaż wszystko przez około 10 minut, dodając szczyptę soli i pieprzu oraz 2-3 liście laurowe. Mieszaj co chwilę. Po tym czasie zalej wszystko wywarem mięsnym lub warzywnym, lub po prostu wodą, ale wtedy dopraw bardziej do smaku. Gotuj na małym ogniu przez jakieś 20 minut, aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj wszystko, posmakuj i dopraw jeżeli jest
Pasje JolkiNazwa przepisu to zabawa słowem. Może być sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na
Buniabaje w kuchniłyżka kwaśnej śmietany 18% 1 cytryna imbir - dosłownie kawałek taki ok. 3x3 cm Przygotowanie: Do garnka z wodą ( u mnie jest to taki garnek jak zazwyczaj ja gotuję zupę, czyli na około powiedzmy 6-7 talerzy) dodajemy obrana juz i umytą włoszczyznę oraz 1/2 kostki bulionowej i gotujemy do momentu aż warzywa staną się miękkie. W tym samym czasie(...)patelni wraz z oliwą z oliwek i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Z garnka wyjmujemy już ugotowaną włoszczyznę Na jej miejsce umieszczamy w garnku z wywarem warzywnym mięso gulaszowe. Pozostawiając na patelni cały tłuszcz. Wywar dalej gotujemy razem z mięsem gulaszowym Do tej samej patelni dolewamy troszkę oliwy z oliwek i dodajemy posiekane 3 cebule wraz
ClauditteMissCookingMagda Przepis na makaron z botwinką oraz kremowym serkiem z fety jest kolejnym przykładem jak botwinka nadaje się świetnie nie tylko do zupy. Kto uwielbia jej świeży, słodko-kwaskowy smak rozsmakuje się w tym daniu, natomiast ci co nigdy w życiu nie próbowali botwinki, na pewno się w niej zakochają. Danie pięknie prezentuje się podane z kontrastowym kremowym kleksem sosu(...)wierzchu różowego makaronu, ale najlepiej smakuje zmieszane wszystko razem. Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu pappardelle mały pęczek botwinki bez buraczków 1 średnia cebulka szalotka 50ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy Kremowy sos z fety: 150g twardej fety 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku mały pęczek koperku Zaczynamy
Smaczna Stronasałatce kuskus zastąpiony został przez tarty kalafior. To dietetyczna wersja dla miłośników tabbouleh bez kaszy kuskus. Kuskus z kalafiora, który świetnie imituje kaszę, można go jeść na diecie warzywnej np. na diecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka z kalafiora jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty(...)można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo jak mam zamiar ugotować zupę kalafiorową, robiłam to nawet w dzieciństwie kiedy mama przygotowywała coś z kalafiora. Surowego kalafiora polecam tym osobom, które nie cierpią zapachu tego warzywa, który wydziela się podczas gotowania kalafiora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy jeść węglowodany, kiedy białka, z czym je możemy łączyć i dlaczego to takie ważne. Ma to duże znaczenie, bo organizm bardzo łatwo daje się nabrać na dni białkowo - warzywne i warzywno - owocowe, które sprawnie przyśpieszą spalanie tłuszczu bez negatywnego wpływu na nasze zdrowie. Z kolei dieta w pozostałe dni jest bogata w węglowodany złożone (kasze, bataty, warzywa korzeniowe), które(...)też, żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie
kruche babeczkimiseczki, zalewamy wazową łyżką czystej zupy i dokładnie mieszamy. Lekko solimy, pieprzymy i całość wlewamy do zupy. Porcje na talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g(...)średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku (najlepiej- mrożony) 4 łodygi selera naciowego 150g 1 gałązka lubczyku 3 kostki bulionowe – bulion z kurczaka, warzywna, cielęca lub 2 litry domowego rosołu 5 łyżek oliwy z oliwek 2 litry wody 3 pełne łyżki zielonego pesto 150g drobnego jajecznego makaronu – np. koraliki, rurki po łyżce startego parmezanu
Karo in the Kitchensycąca. Bardzo aromatyczna d zięki znacznej ilości przypraw i pikantna za sprawą harrisy - pasty z papryczek chili. Zupę tę przygotowałyśmy na kolejne wyzwanie wspólnego gotowania - zupę z zimowymi warzywami strączkowymi, rzem ze mną w akcji udział wzięły: Mirabelka , Maggie i Ania . Składniki: 1 duża cebula drobno posiekana 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę 2 łyżeczki mielonego(...)mielonego cynamonu 1 łyżeczka pasty Harrisa pół czerwonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów pół puszki cieciorki 70g czerwonej soczewicy 500ml bulionu warzywnego sok z cytryny posiekana świeża kolendra (ewentualnie suszona) olej do smażenia Przygotowanie: W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać suche przyprawy
Codzienne GotowanieMmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;) Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki(...)spora cebula puszka groszku konserwowego ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1,5 szklanki mleka łyżeczka świeżo startego imbiru łyżeczka soku z cytryny posiekana natka pietruszki sól, biały pieprz mielony opcjonalnie: grzanki z chleba tostowego, ziarenka granatu Dynię i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z ciepłym bulionem, dorzucamy też pokrojoną obraną cebulę i odsączony z zalewy
Kuchenna Kontrrewolucya