zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:232/331)

Czwartek:Tortilla soup 115

się w chłodniejsze dni, bo świetnie rozgrzewa, gdyż jest dość pikantna (poziomem ostrości możecie oczywiście sami sterować dodając mniej lub więcej papryczki chilli) i na długo daje poczucie sytości. Zupę możecie zrobić z mięsem, albo w wersji wegetariańskiej, zastępując kurczka plastrami awokado. Przepis zaczerpnięty z bloga Jassicy Gavin Składniki: Podwójna pierś z kurczaka lub resztki pieczonego kurczaka, indyka lub pieczeni(...)całych pomidorów 1 czerwona papryczka chilii (lub mniej, według uznania) Sok z jednej limonki lub z połowy cytryny Kilka plackó tortilli pokrojonych w cienkie paski 3 szklanki bulionu drobiowego, warzywnego lub wody Pęczek świeżej kolendry 1 ½ łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka chilii (opcjonalnie) 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki kminu 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej lub papryki słodkiej 2 łyżki oliwy

Niedzielny kucharz
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 201

trochę "zupka śmietnik", do której pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :)) Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 czerwona papryka 4 łodygi selera naciowego bulion warzywny sól pieprz słodka i ostra papryka pół cebuli 2 małe cukinie ząbek czosnku oregano puszka pomidorów w sosie własnym koperek ziele angielskie liść  laurowy 2 łyżki oleju 1/2 paczki(...)małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką

Walijskie Pichcenie
Pomidory faszerowane batatami 157

zupy) Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści. wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego

Powiedz dietom nie
Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek 152

zupę z kapusty z dodatkiem pieczarek i ziemniaków. Idealna nawet na największe chłody! Pyszny kapuśniak z dodatkiem pieczarek Składniki: ok. 200 g kiszonej kapusty 600 g pieczarek 5-5 średnich ziemniaków 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 por (biała część) ½ niewielkiego selera 1 marchewka 3 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 litry wywaru warzywnego

Moja Mama Gotuje
KREM Z ZIEMNIAKA Z KINDZIUKIEM 181

warzywnego 1 łyżka masła cienkie plastry kindziuka lub boczku natka pietruszki do dekoracji 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Ziemniaki, marchew kroimy w kostkę. Cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy cebulę i czosnek, obsmażamy.  Dodajemy ziemniaki i marchewkę, smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Kiedy warzywa są już miękkie blendujemy zupę

KuchcikoweLove
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 167

gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 ośmiornica  (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie(...)dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3  duże szalotki lub 1  cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki białego wytrawnego wina  sól, pieprz 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru oliwa z oliwek duży pęczek kolendry sok z cytryny, chili

Stare Gary
Chowder kukurydziany z jarmużem i pstrągiem 110

dodatkiem warzyw i często przygotowywana na bazie ryb oraz owoców morza. Prawdopodobnie nazwa chowder pochodzi od francuskiego słowa chaudron , oznaczającego mały przenośny kociołek, w którym pierwotnie przygotowywano tę zupę w rybackich rodzinach, na statkach i kutrach. Wiele jest przepisów na chowder. Są te klasyczne z owocami morza, można spotkać z dodatkiem kurczaka lub smażonego boczku, a także lekko słodkie chowdery(...)cytryny 2 listki laurowe 2 łyżki oleju 150g jarmużu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/3 łyżeczki suszonego tymianku 1 puszka mleka kokosowego 600ml bulionu warzywnego ok. 200g pstrąga 2 łyżki mąki sól i pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Pora pokrój w talarki, czosnek drobno posiekaj, odsącz kukurydzę, ziemniaka obierz i pokrój w drobną kostkę. 2. W garnku rozgrzej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa krem pomidorowo-kokosowa 146

Nieco zaskakujące i baaardzo smaczne połączenie smaku pomidora i kokosa. Niewiarygodne jak niewielki dodatek nowego składnika może odmienić klasyczną pomidorową!   Składniki: łyżka masła ząbek czosnku

Pyry na Gaz
Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny 202

Witam serdecznie Przepis na barszcz czerwony wigilijny , zapewne każdy ma swój własny przepis na barszcz na wigilię ale może komuś przepis się przyda i go wykorzysta

Uwaga Babcia Gotuje
Zupa jarzynowa 119

Składniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła

Moja Galeria Smaku
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 91

Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa to zdrowa alternatywa, tego co najczęściej spotykamy na sklepowych półkach. Czytaliście kiedyś skład kostek rosołowych albo sosów " w torebce "  ? To

Cztery Fajery
Zupa z warzywami i pierożkami wonton... 142

Dlatego, podobnie, jak wcześniej, przy sosie do stir-fry , wykazałam się pomysłowościa zrodzona z łakomstwa, i postanowiłam zupę skonstruować sama. No może z niewielka pomoca znanych autorytetów...  Sama zupa, lub pozostałe resztki, dobrze doprawiona olejem sezamowym, pieprzem i octem, może posłużyć, jako baza do chińskich klusek. Tak zwanych swojsko - nudli. Tyle tylko, że trzeba by było zmniejszyć proporcje(...)wyjda potworne ilości.        Przepis to generalna kompilacja dwóch znalezionych w Internecie: Marthy Steward i Jamiego Olivera . Składniki: (na jakieś 4 porcje) 2 litry dobrego bulionu warzywnego, lub kurczaczego (albo: 2 litry wody + 2 łyżki koncentratu bulionu, lub 2 bulionetki) 2 łyżeczki octu ryżowego, lub odrobinę więcej, do smaku 1 łyżeczka oleju sezamowego tostowanego szczypta

Lejdi of the house
Kalafiorowo cukiniowy krem 105

Zupa którą zrobimy w 20 minut, pełna witamin. Podałam ją z drobnym makaronem, dzięki temu jest bardziej syta. Polecam kalafior zielony romanesco  który wyglądem przypomina kaktusa i jest bardziej delikatny i kremowy w smaku od białego. 1/2 kalafiora zielonego dużego 1 cukinia mała 1 pęczek koperku 4 trójkąty serka topionego sól, pieprz 1 cebula 1 i 1/2 litra bulionu(...)warzywnego 1 ząbek czosnku olej rzepakowy olej bazyliowy makaron drobny W garnku przesmażam pokrojoną cebulę i czosnek na oleju rzepakowym, dodaję kalafiora pokrojonego na kawałki, różyczki i korzenie też, wlewam bulion warzywny dodaję sól, cukier i gotuję około 10 minut. Dodaje pokrojoną cukinię w plastry i dalej gotuję, na końcu dodaję koperek pokrojony, serki i całość miksuję blenderem. Doprawiam solą

wesoła kuchnia
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 127

Zupa robi się praktycznie sama, nie wymaga dużo czasu a jest przy tym bardzo pożywna. Spokojnie możecie zabrać ją do termosu z lunchboxem. Jest pożywna, ale lekka więc będzie tez świetnym pomysłem na zdrową kolację. Do dzieła! Składniki: 140 g makaronu chińskiego np. ryżowego, olej, 2 łyżki startego imbiru, 1 zielone chili, 200g piersi z kurczaka, 700 ml bulionu warzywnego

Życie ze smakiem
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 175

warzywną robię co roku. Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę pojedynczych przypraw i suszonych ziół żeby doprawiać nimi dania tak jak mi się podoba, ale wygodnie mieć taką mieszankę jak ta, którą można za jednym zamachem wzbogacić smak zupy

Smaczna Pyza
Pasta jajeczna z botwinką 159

zupie czy chłodniku. Byłam więc niezwykle ciekawa rezultatu takiego zestawienia w paście kanapkowej . Efekt? Raju, jakie to dobre!!! Wrąbałam sama całą miseczkę, nie dzieląc się z nikim! Pan Mąż nawet nie śmiał do mnie podejść w trakcie konsumpcji, bo warczałam na niego wrogo, chcąc odstraszyć potencjalnego uzurpatora jajeczno-botwinkowej pyszności. Przepis zmodyfikowałam jedynie pobieżnie, wykorzystując tu zamiast majonezu - warzywny, lekko

Grunt to przepis!
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 125

zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie nastąpiło zjawisko indukcji myśli. Ciekawe o co chodziło? Rozwiązanie zagadki niebawem ;) Składniki: 500 g pieczarek 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 3 szkl. bulionu warzywnego

zadanie-gotowanie