dodatku nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 500 gram żeberek wieprzowych, 3 średnich buraków, 1/2 główki białej kapusty, 3 marchewek, 1 dużej cebuli, 8 ziemniaków, 1 puszki białej fasoli. 3 ząbków czosnku, 3 łyżek koncentratu pomidorowego(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Barszcz ukraiński to kuchnia bardzo prosta. Ja przygotowałem go na żeberkach wieprzowych, lecz równie dobrze można przygotować go na wywarze drobiowym lub wołowym, a nawet warzywnym. Żeberka pokroiłem w mniejsze części (po jednym żeberku na część) i zalałem 2 litrami zimnej wody. Dodałem 10 ziarenek ziela angielskiego, 4 liście laurowe, łyżeczkę suszonego majeranku i łyżeczkę suszonego
Wyprawy kulinarneZaczyna się sezon ogórkowy, więc grzechem byłoby nie zrobić zupy na własnoręcznie ukiszonych ogórkach. Tym razem jako inspiracja posłużyła nam " studencka zupa ogórkowa " Eryka Wałkowicza, na którą przepis znalazłam w jego najnowszej książce. Nie obyło się oczywiście bez naszych modyfikacji. Ponieważ w oryginalnym przepisie był m.in. ryż, a Paweł od jakiegoś czasu jest wielkim fanem quinoa, postanowiliśmy sprawdzić(...)właśnie ryżu. Pomysł okazał się bardzo dobry i z pewnością nie poprzestaniemy na tym jednym eksperymencie. Składniki w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy 2 litry klasycznego bulionu warzywnego ( dodaliśmy wywar mięsny ) 4 średnie ziemniaki ( zmniejszyłam ilość ziemniaków o połowę ) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki startych ogórków kiszonych lub podobna ilość gotowego przecieru 1 łyżka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać(...)porze lunchu. SKŁADNIKI 1,5 kg dojrzałych pomidorów 3 czerwone papryki 1 główka czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego oliwa z oliwek świeży tymianek świeży rozmaryn sól pieprz słodka papryka cukier do podania świeża bazylia gęsty jogurt (najlepiej grecki lub bałkański) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pomidory przekroić na połówki ( większe na ćwiartki). Z papryki usunąć gniazda nasienne oraz białe błonki, pokroić
DefinicjaSmakuzakresu medycyny. Nie jestem ani dietetykiem, ani lekarzem czy farmaceutą. Chciałam pokazać Wam, jakie korzyści niesie za sobą ścisła weekendowa dieta oparta na samych świeżo wyciskanych sokach owocowych i warzywnych. UWAGA! Przeciwwskazaniami do każdej diety wykluczającej czy monodiety są ciąża, karmienie piersią lub choroby przewlekłe, np. cukrzyca. Dieta sokowa nie jest substytutem leczenia czy terapii i w żadnym wypadku(...)jedzenia jakichkolwiek produktów przetworzonych – nie używamy soli i cukru, rezygnujemy z nabiału i porannej kawy. Posiłki składające się na dzienne menu – śniadanie, drugie śniadanie, lunch, deser/przekąskę i ‘zupę’ – z astępujemy świeżo wyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem
Karo in the Kitchenrazem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem rączki w patelniach i uchwyty w garnkach(...)polecam zajrzeć! Składniki: 6 ziemniaków 23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych ½ pora ½ czerwonej papryki ½ puszki kukurydzy 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka klarowanego masła 1 litr bulionu warzywnego 1 liść laurowy Szczypta oregano do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić
Wanilia i Kardamonkuchni. Przepyszna, rozgrzewająca zupa krem. Nas zauroczyła bardzo swym smakiem i choć nie wszyscy podzielali mój entuzjazm co do przygotowania jej na obiad, to po degustacji zmienili zdanie, Ta zupa jest po prostu przepyszna. Słodko-pikantna, rozgrzewająca, z nutą orientalną... cudo... Polecam przekonać się osobiście dopóki dostępne są jeszcze świeże kolby kukurydzy. Przepis znaleziony tutaj . Składniki(...)łyżki świeżo startego imbiru (dałam suszony, w mniejszej ilości) - 4 duże ząbki czosnku - 2 pełne łyżeczki kurkumy w proszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra
Smaczne Zdrowegdyż ma bardzo dużo wartości odżywczych, a zawarte w niej białko idealnie zastępuje białko zwierzęce. Jej smak perfekcyjnie łączy się ze składnikami wielu kuchni świata. Jest zdrowym dodatkiem do zup, sałatek i dań wielowarzywnych. Doskonale komponuje się z pomidorami, indyjskimi przyprawami czy natką pietruszki. Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 1 kg pomidorów 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych(...)selera naciowego, drobno pokrojone 3 łyżki pasty harissa (przepis) 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz 4 łyżki oliwy jogurt grecki i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy na noc dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia płuczemy. zalewamy wodą
Smakowity Blog KulinarnyZupa tajska z krewetkami to klasyka kuchni tajskiej. Niezwykła, rozgrzewająca. Lekko pikantna (stopień możecie dopasować sami), słodkawa od mleka kokosowego, lekko orzechowa od curry. Aromatyczna, kolorowa. Nie da się jej zapomnieć, za to można się od niej uzależnić. Wbrew pozorom, bardzo prosta i dość szybka. Składniki: ok. 600-800 g krewetek średnich lub dużych (min. 31/40) 1-2 łyżki czerwonej(...)pasty curry 2-3 łodygi selera naciowego 1-1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 3 cm świeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1
Pociąg Do Kuchnidzisiaj: można zjeść małokalorycznie, 'warzywnie' a smacznie :) Moja mama poleca, co więcej, poleca mój tata, który jest typowym mięsożercą - a polecenie moich rodziców, jeśli chodzi o rzeczy warzywne, fit, itp., jest potwierdzeniem dobrego smaku ;) Składniki (1 duża porcja - 1,5 miseczki): 500 ml bulionu 60 g cebuli (1 sztuka) 400 g pomidorów bez skórki (3 średnie sztuki(...)międzyczasie obieramy cukinię, kroimy w cienkie plastry (ok. 3 mm), które potem kroimy wzdłuż na "makaron" (szerokość ok. 3-4 mm). 6. Przygotowany "cukiniowy makaron" dodajemy do zupy na jakieś 30 min przed podaniem (chociaż może potrzebować dłużej żeby całkiem zmięknąć, jednak twardość cukinii zależy od preferencji a nitki elastyczne robią się bardzo szybko) i gotujemy całość pod przykryciem
Malowane smakiembardzo pożywną. Oczywiście składniki są zupełnie inne, ale to nieuchwytne coś pokierowało moje myśli ku wizji militarnego pikniku ;) Może to jednak po prostu aromat wędzonki, a nie żadne coś? Zupa serowa, jeśli użyjecie do niej wbrew moim radom w przepisie piwa z większą ilością chmielowej goryczki (jak typowe środkowoeuropejskie pilsy i lagery), także może okazać się świetna. To zależy(...)marchewki 1 por (biała i jasnozielona część) 1 łyżka pasty paprykowej 1/4 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie) 350 ml bulionu warzywnego 250 ml piwa (łagodnego - z małą ilością goryczki, może być ciemne) 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200 ml słodkiej śmietanki lub mleka 125 g startego żółtego
zadanie-gotowanieRosół, zupa życia, doda nam energii i jest niezastąpiony na wielu rodzinnych obiadach czy innych spotkaniach. Ten z kaczki jest wyśmienity o pięknym złocisto- żółtym odcieniu i fantastycznym smaku 🙂 Składniki 1/2 kaczki wiejskiej lub z marketu włoszczyzna( 2 marchewki,pietruszka,cebula,por,seler) lubczyk świeży lub suszony sól, pieprz pieprz ziarnisty naturalna przyprawa warzywna( w zdrowej żywności … Czytaj dalej
gotuj ze mnąwkręcić do zupy - stała się jeszcze bardziej kremowa i fajnie podkręcił się smak - spróbujcie koniecznie - mocno rozgrzewa! SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 mała dynia hokkaido -około 800-900 g 1 duży batat (ok. 500 g) 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 szczypta chili 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka startego imbiru 1 l bulionu warzywnego 1 łyżka oliwy z oliwek
Moje Kuchenne Rewelacjeszybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez większość. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 200 g pieczarek 1 duży strąk czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego kminku
R'n'G Kitchenwarzywa. Zupa rzeczywiście jest bardzo smaczna, mimo że bezmięsna - możemy szczerze polecić :) Składniki - przepis pochodzi z książki " Kolorowa kuchnia roślinna. Uczta dla podniebienia i zdrowie dla organizmu " Magdaleny Gembackiej (recenzję książki znajdziecie tutaj ) 4 duże kiszone ogórki 1 cebula kawałek białej części pora (5 cm) 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego lub wody 3 łyżki mleka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabulionu warzywnego Do mięsa dodajemy starte na drobnych oczkach czosnek i cebulę. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, naturalnym i solą. Dodajemy dużą szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Formujemy klops. Zagotowujemy bulion i wkładamy do niego uformowane mięso. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 40 minut. Mięso wyjmujemy a bulion możemy wykorzystać do ugotowania dowolnej zupy. Kroimy na grube medaliony. Polewamy sosem
Maminek kulinarnywłaśnie jest grecka zupa fakes. W tym wypadku prezentujemy nieco zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały por 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego kostka rosołowa warzywna sól, pieprz, ziele angielskie
zobacz ich smak