papryki w proszku 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy marchew, pietruszkę, selera i 1 cebulę. Zalewamy 2 litrami wody i gotujemy wywar warzywny. W międzyczasie mielimy mięso. Dodajemy do niego bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy małe kulki. Odławiamy warzywa z wywaru i wrzucamy kulki mięsne. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat(...)przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie zeszklona dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował a następnie wrzucamy do gotującej się zupy. Kukurydzę i czerwoną fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do całości razem z pokrojoną w krążki papryką peperoni. W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącej zupy
Qchnia po prostuPomidorowa kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem. Postanowiłam trochę pokombinować ze smakami szczęśliwości, bezpieczeństwa. Do przygotowania potrzebujemy: 3 średniej wielkości bataty 500 ml bulionu warzywnego
Szybko Tanio SmaczniePołączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka
R'n'G Kitchenodżywcze, i tak to robimy. Zupy kochamy w każdej postaci. Nam ta propozycja ogromnie posmakowała. Ciekawe, czy Wam też przypadnie do gustu. Składniki 3 łyżki oleju 250 g mielonego mięsa z indyka 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 średniej wielkości ziemniaki 100 g boczniaków 100 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 czerwonej
R'n'G Kitchenkiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Autor: Aleksander Baron Wydawnictwo: Pascal „The Modern Preserver” Na koniec książka po angielsku, ale dość łatwo dostępna w Polsce. Napisała ją Kylee Newton, która ma firmę w Londynie, gdzie można kupić wytwarzane przez nią pikle, sosy, mieszanki warzywne, dżemy i octy. Jej książka
Ugotowane pozamiatanezupa kukurydziana. Jest fantastyczna! Polecam! Zupę tę przygotowałam w ramach wspólnego gotowania, na które mieliśmy zrobić dowolne danie z nachosami. Wraz ze mną wyzwania podjęli się: Malwinna , Maggie i Mirabelka . Składniki: 1 duża cebula drobno pokrojona 2 ząbki czosnku zmiażdżone 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę 1 puszka kukurydzy 1 litr bulionu warzywnego 1 ostra papryczka chili
Codzienne Gotowaniebrokułów -1,5 l bulionu warzywnego -2 małe ziemniaki -2 łyżki śmietany 18% -2 małe ząbki czosnku -natka pietruszki -sól, pieprz -gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy Wykonanie: Do gotującego się bulionu wrzucamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy podzielone na różyczki brokuły. Kiedy warzywa będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i dajemy do przestudzenia
KasiekGotuje6 sporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie
Kuchenna Kontrrewolucyawina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony zielenina do podania Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju roślinnym. Kiedy delikatnie się zarumieni, wsypuję suchą kaszę, delikatnie ją podprażam i zalewam winem, a gdy połowicznie odparuje, wlewam część bulionu (najlepiej robić to porcjami wielkości chochli do zupy). Kasza wchłonie płyn - dolewam kolejną
W kuchni Karmel-itkigotowanego lub warzywny np. z kapusty kiszonej i pieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko
Symfonia smakowaBagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar
na gazieDzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka
Magiczne Życie Martyzjeść coś, co z wyglądu nie przypomina niczego, ale smakuje wyśmienicie. I koniecznie będzie to zapakowane w foliówkę, bowiem Tajowie uwielbiają foliowe torebki i pakują w nie wszystko. Nawet zupy czy napoje ;) Świeża zielenina na lokalnym targu Curry i inne przyprawy Świeże lokalne owoce Przyprawy i dodatki - do wyboru, do koloru Gdyby ktoś zgłodniał podczas robienia zakupów... Foliówki, wszędzie(...)miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne lub rybne, czasem warzywne. Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie. Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry
Zawsze głodna!Początek kalendarzowej jesieni już za nami, jednak sezon obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty(...)łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu warzywnego garść świeżych liści bazylii 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzy sól do smaku 1 łyżeczka masła Do tego: garść łuskanych nasion słonecznika jogurt grecki 3 kromki razowego
Kuchnia w Słońcu Skąpanamógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Tym razem przygotowałam botwinkę z ziemniakami i skwarkami, aby choć trochę dopasować ją do jego gustu. Ja chętnie zjadłabym również botwinę w wersji(...)głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat z butelki, który można kupić w sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy) 2 łyżki śmietany 18% łyżka
e-PrzepisyKulinarneDziś nie będzie przepisu. Będzie za to ogromna prośba do czytelników bloga. Poszukuję sprawdzonego producenta soków owocowych lub warzywnych, mogą być też soki z tzw. super
Cztery Fajeryobawy były całkowicie bezpodstawne. Wyszedł pyszny, wyrazisty i kremowy. Niebo w gębie! Składniki (6 porcji): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2,5 kg dyni (średniej wielkości) 2 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz dla smaku 1/2 łyżeczki kurkumy mielonej szczypta imbiru w proszku 2 łyżki oliwy z oliwek + do podania: gęsta kwaśna śmietana, nasiona dyni, koperek 1. W garnku z grubym(...)kroimy w kostkę, nasiona wyrzucamy. Wkładamy ją do garnka, wlewamy bulion, dodajemy sól, pieprz (większą szczyptę), kurkumę, imbir i cukier. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy na gładką masę i dodajemy kilka łyżek śmietany (wedle uznania). 3. Patelnię mocno rozgrzewamy (bez tłuszczu!). Nasiona obieramy i wrzucamy na patelnię, prażymy przez chwilę
My Culinary Artręką do wykorzystania. Większość zup, zazwyczaj najlepsza jest na drugi dzień. Składniki 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 marchew 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju 1 por (biała część) 100 g koncentratu pomidorowego 1/2 małej kapusty włoskiej 200 g brokułu 1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenViolaPassion Lekka i przyjemna zupa . W dodatku szybka do zrobienia ;-) Również w wersji wegetariańskiej Składniki: Jedna mała dynia piżmowa , może być normalna pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona w krążki 4 łyżki oleju kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody 1 kostka rosołowa - warzywna Natka pietruszki do dekoracji Boczek
Viola cooks with passionrazem była pora ma zupę-krem z zielonego konserwowego groszku. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłem. Madzia znalazła przepis w jakiejś książeczce kucharskiej. A przepis okazał się tak absolutnie prosty, że już chyba bardziej skomplikowane jest zrobienie kanapek :) Zatem pokazuję i objaśniam :) 3 puszki groszku konserwowego 750 ml wody 1 kostka bulionu warzywnego (lub jakiego tam chcesz) sól, pieprz
Marder&Marder ManufactureLeczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki) 150 g cienkich kabanosów 3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe) 2 małe cukinia 1 duża cebula 3 czerwone papryki (dowolnego koloru) 3 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego, ostudzionego pół pęczka
Czerwień i błękit