zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:215/331)

Dyniowa zupa krem z curry 133

Dziś zapraszam Was na dyniowy must have czyli zupę krem z przyprawą curry. Oboje z mężem ją uwielbiamy i przynajmniej kilka razy w roku musi się ona pojawić na naszym stole, tak więc polecam! :) Składniki: 500 g obranej dyni 2 cebule 2 duże ząbki czosnku 4 średnie ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 1-1,5 łyżki przyprawy curry sól, pieprz

Simply Food
Zupa dyniowa ze świeżym imbirem 183

wyraźnie wyczuwalnym ostrym smakiem świeżego korzenia imbiru. Zupa dyniowa ze świeżym imbirem Składniki: ok. 1,3 kg dyni (najlepiej Hokkaido - można użyć bez obierania ze skóry)  1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) obrana i pokrojona na ćwiartki 4-6 ząbki czosnku  1 litr wywaru warzywnego  1/3 łyżeczki chilli w proszku

Moja Mama Gotuje
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 97

height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy na 3 łyżkach oleju

sierotka maRysia w kuchni
Zupa rybna 152

osobą , którzy poszukują aromatycznych i bogatych w smak zup. Jest to idealne rozwiązanie na świąteczny obiad. Składniki: - filet z dorsza - filet z okonia - cebula - 2 ząbki czosnku - pół łyżeczki chili w proszku - 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku - 1 puszka pomidorów - 2 marchewki - pietruszka - seler - koncentrat pomidorowy - łyżeczka suszonej bazylii - bulion warzywny - oliwa - masło Sposób przygotowania: Do gotującej się wody

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa z kalafiora 146

Aromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki garam masala 1/4 łyżeczki kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 500 ml bulionu warzywnego 165 ml mleczka kokosowego sól, pieprz W garnku rozgrzać olej kokosowy. Zeszklić cebulę. Dodać kalafior

Moja Galeria Smaku
Botwinka 120

pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem. 1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)  3 młode marchewki 2 młode ziemniaki  1 nieduży burak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu

Szefowa kuchni
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 207

Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej -  w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 duży ziemniak 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz ostra papryka 4-5 listków świeżej mięty suszony tymianek

Moje Kuchenne Rewelacje
Barszcz z kaszanką 200

stracony czas :) Przepi s na t radycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym. Składniki: naturalny zakwas z żytniej mąki i otrębami 1,5 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki

Bon Appetit Małgorzaty
Mój pierwszy krem 187

próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka czosnkowa.  O, jak mi tego brakowało! A jutro się okaże, czy nie namieszałam w jelitkach Młodego. Dla złagodzenia z dużą ilością koperku. Uwielbiam! 1 średni kalafior 2-3 ząbki czosnku w łupinkach ok. 2 litry bulionu warzywnego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, koperek do smaku

bastalena
Zupa krem z soczewicy 157

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.  Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)  2 szklanki(...)kalarepka 2 marchewki kawałek selera 4 szalotki 4 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2) olej kokosowy KLIK 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól biały pieprz pieprz cytrynowy papryka słodka curry lubczyk szałwia Mieszanka syczuańska Deluxe  kupicie w   KLIK   dodatkowo śmietanka 30 % grzanki lub groszek ptysiowy Warzywa ( kalarepa

Takie tam pichcenie
Chrzanowy żurek wielkanocny 158

drugie dlatego, że na Święta przygotowałam wystarczającą ilość pysznych, sytych potraw i zależało mi, żeby żurek był bardziej do popicia niż do pojedzenia. Oczywiście można go ugotować na wywarze warzywnym, zagęścić, zabielić, doprawić majerankiem czy smażoną cebulką... Ale te bogatsze wersje kiedy indziej, ostatecznie zakwas jeszcze stoi w lodówce :) Chrzanowy żurek wielkanocny Składniki: 1 szklanka  zakwasu żytniego na żur(...)Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i  domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny

Kuchenne zapiski Edyty
Zupa szparagowa (zielone szparagi) 104

Sezon na szparagi trwa i dlatego korzystajmy i jedzmy je pod każdą postacią. Dzisiaj mam dla Was zupę krem z zielonych szparagów. Podałam ją  z ptysiowym groszkiem. Jest bardzo smaczna i wiosenna. Polecam również tartę ze szparagami  , szparagi z jajkiem , pieczarki faszerowane szparagami   i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją(...)bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać i odłamać twarde końce. Pokroić łodygi na 1 cm kawałki, a główki odciąć. W garnku rozgrzać masło klarowane i lekko zeszklić

O kuchni z uczuciem
Krem marchwiowo - pomarańczowy z imbirem i cynamonem 153

pomyślałam więc, że może warto spróbować. I tak oto powstała moja, nieco zmodyfikowana wersja kremu marchewkowego. Potrzebne nam: - 3 duże marchewki - spora pomarańcza - pół cebuli - 2,5 szklanki bulionu warzywnego - pół łyżeczka mielonego imbiru - pół łyżeczki cynamonu - łyżka masła - sól i pieprz Przygotowanie:  Marchewki obieramy i kroimy w pół-talarki lub sporą kostkę. Pomarańczę myjemy i odcinamy skórkę. Następnie(...)maśle. Po chwili dodajemy marchewkę i pomarańczę. Doprawiamy imbirem i smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i przyprawy i gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki. Zupę blendujemy na gładką masę

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa z zielonych szparagów i cukinii 145

Pyszna zielona, wiosenna zupa. Podałam ją z chipsami z cukinii - można je upiec w piekarniku - cienkie plasterki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 100 stopniach przez 40 minut. Odwracamy i pieczemy jeszcze ok 20 - 30 min. Można plasterki cukinii wrzucić na patelnię grillową - też będzie ładnie i smacznie. Polecam(...)zielonych szparagów, zdrewniałe końce usunięte  1 średnia białe cebule, obrane i posiekane  1 cukinia ze skórką 2 ząbki czosnku 1000 ml  bulionu z  kurczaka lub warzywnego ( użyłam domowego  rosołu ) sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz  oliwa z oliwek  parmezan do podania przygotowanie Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe

Stare Gary
PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze! 152

I kolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki , kopytka , naleśniki , placuszki i zupę

Ostra na Słodko
ZUPA KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW. SŁODKO - OSTRA. 173

zupa smakowała i gdy była gorąca i gdy była zimna - czy nie sądzicie, że to znów odnosi się do kobiet? Przecież... niektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny(...)Cukier trzcinowy, 2 łyżki - oliwa z oliwek, 2 łyżki, + ziarenka do podania: u nas tym razem "Ziołowo mi" z Ziarenkowa, i odrobina oliwy z oliwek WYKONANIE: Gotujemy wywar mięsno-warzywny - u nas udziec z indyka ( 1-1,5 kg ) i tacka warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler, 2 pory, kawałek kapusty + przyprawy: pieprz czarny, domowa typu vegeta, ziele angielskie

Wypisz Wymaluj
Zupa cytrynowa z kurczakiem i estragonem 391

spośród kilku przepisów wybrałam zupę na 27 dzień marca: Cream of Chicken with Lemon & Tarragon. Nie jadłam nigdy zupy cytrynowej, zatem najwyższa pora spróbować! Postępowałam dokładnie wg przepisu - zupa wyszła smaczna, intensywnie aromatyczna, zupełnie inna niż do tej pory jadałam. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. pęczek włoszczyzny 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 - 2 listki laurowe(...)smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Włoszczyznę myjemy, obieramy warzywa, przekładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, odrobinę soli. Gotujemy wywar warzywny, do czasu, aż warzywa będą miękkie. 2. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pierś z kurczaka w cienkie paseczki. 3. Na małym ogniu, na maśle szklimy cebulę

W kuchni Katie
ZUPA Z ŻÓŁTEJ CUKINII I BIAŁYCH WARZYW 182

cayenne, curry koperek 1 łyżka roztopionego masła (albo oleju) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Włoszczyznę i ziemniaki gotujemy w 1 litrze wody z dodatkiem listków laurowych. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy bulion warzywny będzie gotowy, wyciągamy ugotowane warzywa. Następnie w samym bulionie gotujemy pokrojoną na kawałki żółtą cukinię. Doprawiamy do smaku curry, słodką papryką i chilli cayenne. Dodajemy trochę tłuszczu (roztopionego masła(...)chcemy albo co lubimy [  ponoć nie każdy lubi seler ;)  ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem.  Smacznego

wege i kropka
zupa z brązowej soczewicy z wędzonym boczkiem i grzybami z wolnowaru 181

najładniejszych nie należy, zastanawiałam się wręcz, czy warto takie brzydactwo wstawiać. Jednak jest na tyle smaczna, że mimo braku urody, warto ja ugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca.  Sycące danie, polecam! Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek(...)ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki  przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną

Stare Gary
Rosół 195

własny przepis na tę zupę. Sztuką jest jednak ugotowanie rosołu idealnego. Wraz z przepisem chciałabym wam przekazać kilka wskazówek, które być może większość z was już zna, a jeśli nie to zapraszam do lektury. Możecie też podzielić się swoimi doświadczeniami lub sposobami swoich babć w komentarzach:) Ważnym etapem w przygotowaniu rosołu mięsno-warzywnego jest dobór mięsa. Najlepiej nadaje się mięso(...)się zamkną i nie odda nam tyle smaku ile powinno. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze żadnych przypraw. Przykrywamy garnek pokrywką i na najwyższym ogniu doprowadzamy niemal do wrzenia. Zupa nie powinna się jednak gotować. Ważne aby jedynie lekko „pyrkała”. Dzięki temu powstanie piękny, przejrzysty rosół. Szum, który powstanie na zupie można zebrać aby zupa była bardziej klarowna. Nic złego

CoolinarniePL
Krem marchewkowy 125

Bardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego 200ml

Pyry na Gaz
Flaczki z kani 169

cebulą, przyprawę do flaków i majeranek. Zupę gotować dodatkowe 5-10 minut. Opcjonalnie flaki można zagęścić zasmażką (polecam!). Na patelni wymieszać olej z mąką i energicznie mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Całość podgotować kolejne kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku. (*) Flaczki można przygotować na wywarze warzywnym - wtedy idealnie nadadzą się dla osób będących na diecie

Di gotuje
Zupa-krem z dyni 138

Smaczna,aromatyczna i lekko rozgrzewająca kremowa zupa z dyni. Idealna na jesienny obiad,a co najważniejsze przygotujesz ją bardzo szybko.  500 g dyni (po obraniu) 200 g ziemniaków (po obraniu) 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 300 ml bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz ponadto: 2-3 łyżki

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania