dodajemy drobno pokrojone ząbki czosnku, słodkie ziemniaki, marchewki oraz seler. Warzywa doprawiamy sol ą , pieprzem oraz ostr ą papryk ą . Na koniec dodajemy wywar warzywny, passate pomidorow ą oraz listki laurowe. Wszystko mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut. **** In una grande casseruola riscaldate 3-4 cucchiai di olio d'oliva. Rosolate(...)pomodoro, il brodo vegetale e le foglie di alloro. Mescolate bene il tutto. Cuocete coperto per circa 25 minuti. Do ugotowanych warzyw dodajemy soczewic ę i ciecierzyc ę. Zup ę podgotowujemy ok. 5 minut. **** Aggiungete i ceci e le lenticchie. Lasciate cuocere ancora circa 5 minuti. Przed podaniem zupę dekorujemy natk ą pietruszki. **** Servite
La grande e la piccola cuocatylko w sezonie kurkowym. Szybka i łatwa zupka :) Polecam! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 300 gram kurek 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki klarowanego masła pół litra wywaru warzywnego gałązka świeżego rozmarynu liść laurowy ziele angielskie świeżo zmielony czarny pieprz sól Wykonanie: Kurki oczyszczamy z piasku i igliwia, większe grzyby kroimy na kawałki, malutkie zostawiamy w całości. Cebulę(...)woda i zaczną się smażyć, delikatnie solimy, a następnie zalewamy wszystko gorącym wywarem. Dodajemy liść laurowy, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz i rozmaryn. Gotujemy około 10 minut, jeśli zupa wyjdzie zbyt gęsta, można dolać trochę wody i jeszcze raz przyprawić. Na koniec sprawdzamy, czy zupa jest wystarczająco słona w razie potrzeby dosalamy i podajemy z białą quinoą. Smacznego
Quinoa Raz!odrobinę zieleni, a mianowicie szybką zupę krem z zielonej soczewicy, szpinaku, ziemniaka, czosnku i wyczuwalnej ilości curry. Krem bardzo przyjemnie rozgrzewa, ponieważ został doprawiony sporą ilością gałki muszkatołowej, kolendry oraz imbiru.. Spróbujecie? Może zielonym, wiosennym kolorem uda nam się przegonić te brzydkie chmury (: Zapraszamy do przepisu: Składniki: 800ml wywaru mięsno-warzywnego (lub warzywnego) 400g zielonej soczewicy(...)niej podduszone składniki z patelni i gotujemy aż do uzyskania miękkości wszystkich składników. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji( jeśli chcemy mieć idealnie kremową konsystencję zupę po zblendowaniu można przetrzeć przez sito). Natkę pietruszki siekamy na bardzo drobno, większą jej część dodajemy do zupy(mieszając), a pozostałą częścią posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem
Symfonia Smakówdodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy(...)solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepis The post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkolodówce, czyli z ziemniaków, porów, cukinii, marchewki i sera. Wyszła zaskakująco smaczna, dlatego zdecydowałam się na umieszczenie jej na blogu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kremowa zupa ziemniaczano-serowa (3-4 porcje) Składniki: 1 łyżka masła klarowanego lub oleju 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 1 duży por, tylko biała część, pokrojony na plasterki 1 marchewka, pokrojona(...)starta na tarce 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę 1/2 cukinii, pokrojonej w kostkę 2 szklanki bulionu drobiowego i warzywnego 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki śmietanki 30 % 50 g sera cheddar, startego na tarce lub innego ulubionego żółtego garść młodego szpinaku, umytego 2 łyżki startego parmezanu, do podania Przygotowanie
karmelowyDzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni? Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(. Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)ziele angielskie liście laurowe pieprz w kulkach sól i pieprz świeżo mielone Wykonanie: Ugotować wywar warzywny z marchewek, selera i pietruszki oraz pieprzu w kulkach, liści laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec dodać pokrojoną pierś z kurczaka, i gotować chwilę. Z wywaru wyłożyć warzywa i kurczaka, a resztę odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć
Trufelkowoużywam kilku podstawowych warzyw, dodaję boczek i robię zasmażkę. Tym razem skupiłam się tylko i wyłącznie na warzywach, plus dodałam zioła. Dodanie rozmarynu i tymianku było strzałem w dziesiątkę. Zupa nabrała niepowtarzalnego smaku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 20 dkg fasoli Jaś 1 duża(...)mała papryczka chili 2 gałązki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek 1 i 1/2 łyżki soli pieprz do smaku 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego bądź wody 8 pomidorków cherry Fasolę przed jej ugotowaniem należy namoczyć na kilka godzin w wodzie. Najlepiej jest namoczyć ją na noc. W garnku wymieszać oliwę z pokrojoną w kostkę cebulą. Delikatnie
mecooksstało się - jestem chora :( Nie czuję się dobrze, apetytu brak, no ale jeść przecież trzeba... Wpadłam więc na pomysł, żeby przygotować delikatny azjatycki bulion warzywny i przyrządzić na nim kleik ryżowy :) Jest naprawdę smaczny, a do tego rozgrzewający. Polecam - nie tylko w chorobie :) Składniki (dla 2 osób): 50 ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 4 cm imbiru(...)mięsa), dymki w całości, marchewki, por, listki mięty i liście limonki. Doprawiamy kolendrą, sosem sojowym i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30 minut. 2. Z zupy wyławiamy wszystkie warzywa i liście. Marchewkę kroimy w plasterki i wkładamy z powrotem do garnka razem z trawą cytrynową (chcemy, żeby oddała jeszcze trochę smaku), resztę wyrzucamy. Wsypujemy ryż, mieszamy dokładnie
Tajskie smakiSiostry Marii". Dania i potrawy jednogarnkowe Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany(...)zgromadzenia zakonnego,służąc Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość szyta. Do dzieła, robimy zupkę na weekend. Składniki półtora litra wywaru drobiowego lub warzywnego, u mnie rosół z kaczki półtorej szklanki zielonej soczewicy 5 ziemniaków 2 marchewki 1 por tylko biała część 1 łodyga selera naciowego duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku pół łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchnipodać z dodatkiem ziołowo-czosnkowych grzanek. To był dobry moment, żeby wykorzystać już nieco przerośniętą domowa bazylię. Uwielbiam zupy - kremy ! Robię je z różnymi warzywami. Na blogu znajdziecie też zupy np. z czerwoną soczewicą i porem , grochową , z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , z kalafiora z chili , z dyni , z cukinii z lubczykiem(...)łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól morska świeżo zmielony pieprz 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 0,5 szklanki natki pietruszki 0,5 szklanki bazylii 4 kromki pieczywa tostowego 0,25 szklanki oliwy z oliwek EV 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 2 łyżki śmietany
Kulinarne przygody Gatitygranicą, San Escobar. Chcieliśmy Wam zaproponować soup, wykwintny, przepyszny, godny polecenia. Składniki 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g ulubionej (tłustej) kiełbasy 200 g pieczarek 1,4 l bulionu warzywnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka majeranku 250 g korniszonów 200 g papryki konserwowej 100 ml wody 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)wrzenia i zmniejszamy płomień. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i paprykę, podgrzewamy kilka minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy, i ciągle mieszając, zagęszczamy. Do smaku zupę doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenochota na szybką i smaczną zupkę z buraczkami, to na co czekamy? Zróbmy ją! Składniki: - 1,5l bulionu warzywnego (1,5l + 3 czubate łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) - 7-8 średnich buraczków - 2 marchewki - pietruszka - mały seler - cebula - 3 ziarna czarnego pieprzu lub świeżo zmielonego - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka oregano(...)wraz z majerankiem i oregano, gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Buraka, którego zostawiliśmy wcześniej, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy startego buraczka, mieszamy i pozostawiamy na chwilę (w ten sposób nasz barszczyk nabierze pięknego koloru). Serwujemy w miseczkach, uprzednio przecedzając zupkę przez sito. Posypujemy posiekaną natką
Be Fit Be StrongZnacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny. Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smakuZnacie zupę kurkową? Ostatnio stała się jedną z moich ulubionych i często gości na moim stole. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę a warto ją przygotować podczas trwającego właśnie sezonu kurkowego. Zrób ją raz a gwarantuję, że będzie często gościć na Twoim stole. Składniki (4 porcje): 400 g kurek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego 4 duże(...)łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Ziemniaki umyj i pokrój w 1cm kostkę. Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Przygotuj bulion warzywny. Ps. Dziś przetestowałam nową i błyskawiczną metodę czyszczenia kurek. Kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki
Moja pasja smakuBrodnicki – dosłownie wulkan energii! Po wstępnych powitaniach bardzo szybko zabraliśmy się do dzieła. Takim też sposobem powstały pyszności, które przedstawiam poniżej wraz z przepisami. Na pierwszy ogień poszła zupa z batatów i marchewki, w której miałam swój osobisty wkład Aksamitny krem ze słodkiego ziemniaka z przyprawami, kolendrą i mlekiem kokosowym Składniki dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie(...)Składniki: 800 g słodkiego ziemniaka pokrojonego w kostkę 250 g marchwi pokrojonej w drobną kostkę 200 ml mleka kokosowego 1 duża cebula pokrojona w cienkie piórka 800 ml wywaru warzywnego 40 ml Ramy smaż jak szef kuchni maślanej 1 mały pęczek kolendry drobno pokrojonej sól, pieprz, chili, curry i imbir w proszku. W garnku rozgrzej Ramę Smaż jak szef kuchni
karmelowy