problemu można kupić w internecie. Przepis na zupę pochodzi z BBCFood.com Składniki: 300 g marchewki (4 średniej wielkości) 300 g pietruszki (4 korzonki średniej wielkości) 300 g dyni 1 czerwona cebula 1 ziemniak 2 ząbki czosnku 2 łyżki ras el hanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu(...)zmiksuj na gładki krem. Dodaj bulion, lub wodę (jeśli nie masz bulionu), zmiksuj, posól do smaku, wyciśnij sok z połowy cytryny. Podawaj z gęstym jogurtem. Smacznego! Artykuł Czwartek: Marokańska zupa z pieczonych warzyw pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzswiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler naciowy i dlugie,powolne gotowanie pomidorow.Z ta zupa jest dokladnie jak z sosem bolognese.Mozna go zrobic w 20 minut,ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu,a nawet dluzszym. Wiem,wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy(...)porcje: 4 duze pomidory lub wlasny przecier lub pomidory z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku w plasterkach 1 spora lodyga selera naciowego 500 ml rosolu lub bulionu warzywnego sol,pieprz 1 lyzka oliwy lub oleju zielona pietruszka i listki oregano Po przepis na spätzle zapraszam tutaj: klik . Wykonanie: W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac oliwe i podsmazyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego(...)rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i pieczywem/grzankami. We mgle i lodowatej mżawce moje psy lubią jednak spacerować
U Fiolkiinna zupa dyniowa ) . Herbata wystyga o wiele za szybko, a książka samoistnie zsuwa się z kolan. Pory dnia mieszają się i już nieważne czy jest piąta rano czy szesnasta. Każda pora jest dobra na zakopanie się pod kocem z ulubionym kodeksem ulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego(...)rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i pieczywem/grzankami. We mgle i lodowatej mżawce moje psy lubią jednak spacerować
Fiolka w kuchniżadnych magicznych składników nie zawiera. Jednak jeśli ktoś bardzo lubi smak selera to gdy jej skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem. Do pierogów użyłam ciasta francuskiego. No cóż, uwielbiam ciasto francuskie! Lubię je jeść zarówno na słodko(...)warzywny i dodajemy do niego seler pokrojony w mniejsze kawałki oraz część pieczarek z patelni. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i na małym ogniu gotujemy do miękkości selera. Do pieczarek pozostawionych na patelni dodajemy posiekany por i dalej podsmażamy aż por zmięknie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz chilli. Proponuję doprawić dość mocno bo w zestawieniu z zupą nadzienie
Przysmaki KarolkiZupę-krem przed podaniem możecie udekorować odrobiną słodkiej śmietany i podać z grzankami. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory 5 średniej wielkości ziemniaków (waga po obraniu - około 0,4 kg) 1 cebula 2 łyżeczki domowej wegety * 1 l wody* 2 łyżki masła sól, pieprz do podania słodka śmietana grzanki *wodę możecie zastąpić wywarem warzywnym(...)jakiś czas mieszając. Na sam koniec wlać wodę, dodać domową wegetę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera. Zupę-krem posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowaną zupę przelać do talerzy i polać odrobiną słodkiej śmietany oraz podać z grzankami
UgotowaćPyszna zupa z selerem naciowym w roli głównej. Dodawałam seler do różnych zup, ale nigdy, do tej pory, nie był on podstawowym składnikiem. Zupa wyszła bardzo smaczna. Zrobię jeszcze nie raz. Myślę, że następnym razem, do każdej porcji dodam jeszcze drobno pokrojony seler podduszony na oliwie tak, aby był jeszcze chrupiący. Bardzo polecam! Na podstawie przepisu(...)strony. składniki 25 g masła 5 łodyg selera, posiekane, liście odłożyć 140 g ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 por, pokrojony (biała część) 700 ml bulionu warzywnego (lub 1000 ml jeśli nie użyjemy mleka) 1 liść laurowy 300 ml mleka półtłustego (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz szczypiorek i płatki chili do posypania przygotowanie Roztopić masło
Stare Garynich po więcej inspiracji. Zupa dyniowa z czarną fasolą i kukurydzą Składniki: 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 500g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka wędzonej papryki duża szczypta płatków chilli 1 puszka krojonych pomidorów (400g) około 300ml wody lub domowego wywaru warzywnego, ewentualnie rosołu 250g gotowej do użycia czarnej fasoli(...)dynia będzie miękka odłowić połowę i przełożyć do drugiego naczynia z niewielką ilością płynu i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć z powrotem do garnka. Do zupy dodać odcedzoną i opłukaną czarną fasolę oraz kukurydzę. Wszystko delikatnie wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem Tabasco i sokiem z limonki. Nakładać do miseczek przybrane słodką śmietanką i posiekaną
Codzienne Gotowaniepełna smaków, aromatów i faktur, którą szybko przygotujecie przy pomocy odpowiedniego kuchennego pomocnika, i bez wątpienia zdobędziecie serca i kubki smakowe rodziny lub przyjaciół bo efekt "WOW" gwarantowany :) Zupa z boczniaków pieczonych z czosnkiem i rozmarynem podana z pachnącym orzechami kremowym puree z topinamburu zaostrzonym gorgonzolą, rozpływającą się w ustach bitą śmietaną wędzoną leśną szyszką, chrupiącymi chipsami z topinamburu(...)Porcje: 3-5 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut pieczenie chipsów Składniki: 500 g topinamburu 500 g boczniaków 1 l domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 200 ml śmietany 30% 250 g pistacji niesolonych 20 g łagodnej gorgonzoli 1 główka czosnku 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz sok z cytryny
SzczyptaSmaQZupa z soczewicy z chorizo (Lentejas) Zupa z soczewicy z chorizo -Lentejas. Składniki: 300 g soczewicy zielonej 200 g chorizo, pokrojone w cienkie plasterki 2 marchewki , pokrojone w plastry 1 duża cebula, pokrojona w kosteczkę 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry 1 pomidor, pokrojony w kostkę(...)papryki kolorowe, pokrojone w kostkę 1×1 cm 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżki oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego natka pietruszki do dekoracji sól, ostra papryka Sposób przygotowania: W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i smaż 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj cebulę i czosnek, smaż
kuron.com.plziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha! Skladniki na 4 porcje: 1 cebula 250 g dynii np.Hokkaido 250 g ziemniakow 1 lyzka masla ghee 600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego) 250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna) sol,pieprz,galka muszkatalowa 100 g pieczarek Wykonanie: °Cebule obrac,z dyni usunac pestki ,ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba(...)myjemy ich.Najlepiec kupic swieze,biale jedrne pieczarki,a ewentalne nieczystosci usunac recznikiem papierowym lub zebrac malym nozykiem. °Zupe rozlewamy do miseczek,dokladamy pieczarki.Zycze smacznego! Uwagi : Bardziej orientalny charakter nada zupie dodatek curry.Dodatek szafranu natomiast dodatkowo podkresli pomaranczowo-zlocisty kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciąg dalszy wykorzystania sezonu na paprykę :) Składniki: -6 czerwonych papryk -4 pomidory -1-2 cebule -3 ząbki czosnku -oliwa z oliwek -1,5 l bulionu warzywnego -1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego -1/2 łyżeczki oregano -1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki -szczypta papryki ostrej w proszku -sól, pieprz do smaku (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)cienkie plasterki czosnek. Wraz z papryką wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy 1 l bulionu i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Wylewamy wszystko do garnka w którym zagotujemy zupę. W tym czasie wrzątkiem sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, usuwając stwardniały środek, i również zblendować. Dodać do kremu z papryki. Jeżeli krem jest za gęsty dolać resztę bulionu.Wsypa
Kulinarne przemysleniaplasterki) 100 g wędzonego boczku (pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka majeranku 4 ziarna pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy sól, pieprz 2 okrągłe bochenki chleba Wywar warzywny Składniki (na ok. 1,5 l wywaru): 1/2 kg warzyw: 1 cebula, 1 por (biała część), 1 pietruszka, 2 marchewki, 1/2 korzenia selera (pokrojone na nieduże kawałki(...)średnim ogniu przez ok 25 minut, do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni. Dodać kiełbasę i boczek do zupy i gotować na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Czosnek utrzeć w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę,dorzucić do zupy. Następnie dodać z akwas i gotować
MarciochaKucharzylubczyk, kolendra mielona Przygotowanie zupy należy koniecznie rozpocząć dzień wcześniej od namoczenia ciecierzycy. W tym celu, umieszczamy ją w wodzie na około 10 - 12 godzin. Kiedy ciecierzyca będzie już odpowiednio wymoczona, gotujemy w wodzie z moczenia (można troszkę dolać) około 50 - 60 minut, do miękkości. W międzyczasie przygotowujemy około 3 litry wywaru - bulionu warzywnego lub warzywno - mięsnego(...)można całą zmielić samemu) oraz 1 łyżeczkę papryki ostrej. Następnie dodajemy pozostałą część ugotowanej ciecierzycy oraz przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze przez 30 minut. Można podawać zupę z ryżem, kaszą, ziemniakami lub makaronem. Ja jednak nie pokusiłam na żaden dodatek - zupa z ciecierzyca wyszła idealna sama w sobie, a co najważniejsze gęsta i baaaaaaardzo pożywna! A jaka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu. Składniki: 500 g małży 600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego(...)seler naciowy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy 20 minut, lub do czasu, gdy ziemniaki zmiękną. Wlewamy mleko oraz śmietanę i mieszamy zupę. Zwiększamy moc palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego
Smakowity Blog Kulinarny