zupa warzywna - 4955 przepisów (strona:196/331)

Chrzanowy krem z pieczonym ziemniakiem 131

szczęście zagości w waszych serduchach.  Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela(...)tarce seler. Zalewam bulionem, dodaję liść laurowy, ziele i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję chrzan tarty i miksuję blenderem. Do śmietany dodaję dwie łyżki zupy, mieszam i dopiero wlewam do zupy. Już nie gotuję. Doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i natką. Podaję z kiełbasą i ziemniakiem i gałązką rozmarynu

wesoła kuchnia
DOMOWE SPA - KTO MA OCHOTĘ? 121

listki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta, powracam z  koszykiem witamin. I na koniec tego cudownego przedpołudnia w  domowym spa zjadam zdrową i rześką zupę z pokrzywy*.      *Urtica (łac.), czyli pokrzywa, wzbudziła mój szacunek, kiedy w trakcie wiosennych porządków znalazłam stary numer czasopisma Magiczna Kuchnia, a w nim artykuł Pawła Reincholda(...)SKŁADNIKI  2-3 porcje 3 garście młodych listków pokrzywy (ścinamy tylko 4-5 górnych listków) 1 cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno

KUCHARNIA
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 122

propozycja to Pomidorówka, ale nie taka tradycyjna, tylko przygotowywana na soku pomidorowym, podana z ryżem i maleńkimi krewetkami koktajlowymi, czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;) Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja). Tym, którzy(...)cebulę, por i czosnek. Dodać do wywaru warzywnego. Całość zblendować (można pominąć). Wlać sok pomidorowy, od razu też wrzucić krewetki i pod przykryciem gotować 10 minut. Smacznego! :) * ja kupuję koktajlowe krewetki w zalewie- już oczyszczone. Jeżeli są w całości, to trzeba odciąć pancerz, głowę i ogonek. A mrożone krewetki przed dodaniem do zupy odmrozić

Kraina Miodem Płynąca
Zupa szczawiowa 133

choć trochę obserwuje naszą scenę polityczną ten wie, że szczaw stał się swojego czasu tematem wyśmiewanym i jawił się w tych chichach jako element pożądania. Lubicie szczaw? Składniki: wywar warzywny lub mięsny (tu był użyty wywar na żeberkach) 3-4 garście szczawiu 3-4 duże ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie jajko ugotowane na twardo Opcjonalnie(...)ziemniaki zmiękną, doprawić do smaku i podawać. Warto dodać też wcześniej ugotowane jajko na twardo. U nas do smaku były grzanki czosnkowe, ale jak ktoś woli - zabielona śmietaną zupa też jest bardzo dobra. Uwaga: jeśli chcecie, żeby zupa miała intensywniejszy kolor i mocniejszy smak warto 1-2 garście szczawiu zmiksować w blenderze. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Zupa jarzynowa 146

uwielbiam jeść zupy, bo doskonale rozgrzewają! Zapraszam na przepis :-) Składniki: ziemniaki średnie 3 szt, marchew 2 szt, groszek mrożony 1 szklanka, pietruszka korzeń 1 szt, kukurydza konserwowa 5 łyżek, fasolka szparagowa 100 g, kalafior pół szt, czosnek 1 ząbek, śmietana 18% 100 g, maka pszenna 2 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren. kostka warzywna 1 szt, zioła(...)Śmietanę łączymy z m ą k ą  i odrobin ą  zimnej wody. Mieszamy  mątewk ą , aby nie było grudek. Następnie do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy śmietanę do zupy, doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem

kulinarne odsłony pati
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 176

domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle

Moje domowe kucharzenie
Zupa gołąbkowa 164

pewno znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej(...)smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek soli do smaku. Gotujemy wywar do miękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy je na durszlak do ostygnięcia. Warzywa, gdy będą już chłodne, ścieramy na tarce o dużych oczkach

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 157

gotujemy w bulionie warzywnym, dodajemy cebulkę i grzyby (razem z wodą w której się moczyły), przyprawiamy solą i pieprzem. Quinoę kilka razy dokładnie płuczemy (dobrze jest ją też namoczyć 2 - 3 godziny wcześniej). Gdy marchew i grzyby są już prawie miękkie, dodajemy quinoę i trzymamy na ogniu jeszcze około 15 minut, aż ziarenka się ugotują. Zupę proponuję podać z siekaną

Quinoa Raz!
Zupa jarzynowa 163

dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa(...)rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (nie zagotowujemy) i wyłączamy gaz Można posypać z wierzchu listkami kolendry Smacznego :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Zupa jarzynowa 181

dzisiaj zwykła nie-zwykła zupa jarzynowa zabielana zrobiona w ciągu niecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa(...)rosołowe Doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut, aż warzywa będą miękkie Następnie do kubka wlewamy jogurt naturalny i śmietanę, dodajemy chochelkę zupy i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnka z zupą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia (nie zagotowujemy) i wyłączamy gaz Można posypać z wierzchu listkami kolendry Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
LETNIA ZUPA JARZYNOWA 126

przepis krok po kroku. Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogród ka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam przepis, ulepszajcie go :) Buziaki! K.K. SKŁADNIKI: ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego 2 skrzydełka z kurczaka 4-5 płaskich łyżek(...)powoli gotujemy (ok. 10 minut). Krok 3. Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane! Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy. Gorącą zupę podajemy

Moja Książka Kucharska
szybkowar-warzywny gulasz na obiad... 172

czosnek 1 główka, cebula 3 sztuki, marchew 1/2 kg, pieczarki 1/2 kg, papryka 3 sztuki, pomidory 6 sztuk, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 2 szklanki w garnku szybkowara zeszklić cebule pokrojone i czosnek, talarki cukini z pieczarkami na gorącym oleju z 4 minuty(...)przyprawę w płyniue i delikatnie wymieszać wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 12 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie gulasz warzywny jest syty, smaczny................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 182

źródłem ważnych składników odżywczych, czy witamin, jednocześnie nie zmieniając drastycznie ogólnego smaku. Dodatkowo są bardzo sycące, niskokaloryczne i szybkie w przygotowaniu. W związku z tym, chciałabym przedstawić dziś przepyszną zupę krem z fenkułu. Koper włoski ma nieco specyficzny smak i niestety wiele osób nie przepada za nim. Niektórym nawet kojarzy się z anyżem. Warto jednak go jeść gdyż: Fenkuł (koper(...)przyspiesza trawienie - ułatwia odchudzanie - zawiera wapń, magnez, fosfor, potas, kw. foliowy, wit. C i fitoestrogeny Składniki na 4 porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku

Be Fit Be Strong
ZUPA ZE SZPINAKIEM I RAVIOLI MIĘSNYM 126

szybkie dzięki czemu możemy pozostały czas wykorzystać na rodzinne spacery. Składniki na zupę: 1 op. ravioli z mięsem Arc Pol 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 1 cebula 2 garści marchewki pokrojonej w kostkę 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szkl. mąki sól pieprz 1 l. bulionu warzywnego 0,5 szkl. mleka Szpinak myjemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę

Kuchnia w oparach
Przepis na krem szparagowy z kwiatami jaśminu 144

talerz do dekoracji, resztę wrzuć do wrzącej zupy. Zupę zdejmij z ognia. Zupę zmiksuj na gładki krem. Przelej do talerzy i udekoruj główkami szparagów i kwiatami jaśminu. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 1 mała cebula 4 średniej wielkości ziemniaki (400 g po obraniu) 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki masła lub oleju 1 łyżka startego parmezanu opcjonalnie

Eat me! Fit me!