bulionu warzywnego wkładamy usmażony boczek, kiełbasę, cebulę oraz suszone grzyby. Do tak przygotowanej bazy dodajemy zakwas (dobrze rozmieszany). Na początek jedynie połowę, żeby żurek nie wyszedł zbyt kwaśny. W razie potrzeby dolewamy zakwas do uzyskania pożądanego smaku. Doprawiamy całość solą i pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim i gotujemy 20 minut. W tym czasie gotujemy jajka na twardo. Zupę przyprawiamy majerankiem
Podróż w kulinariaDynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego(...)dodać też 1 łyżeczkę bulionu warzywnego w proszku ale nie jest to konieczne. I teraz dolewamy zimnej wody , tyle, żeby przykryła wszystko, co jest w garnku. Pokrywka, średni ogień, gotuje się. Zupka sobie mięknie i przechodzi smakami, a my w tym czasie sprzątamy blat i szykujemy sobie Drzewo czyli natkę pietruszki do posypania zupy już na talerzu, wyciągamy z szafki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdyni pisałam przy okazji przepisu na pierogi orkiszowe z dynią i jarmużem . Zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania. Niech nie przerazi Was ilość składników, tak jest najzdrowiej i najsmaczniej :) ORIENTALNA ZUPA KREM Z PIECZONYCH WARZYW ORAZ Z DYNIĄ PIŻMOWĄ Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 2 pory 1 duża cukinia 1 niewielka dynia piżmowa 3 cebule 1 główka czosnku(...)łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka kurkumy 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej kolendry sól himalajska świeżo mielony czarny pieprz ok. 1,5 litra warzywnego postnego bulionu (opcjonalnie woda filtrowana) Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę, seler, pory, cebulę, paprykę czerwoną, dynię, cukinię kroimy na mniejsze części i przekładamy do dużej miski
Naturalna KuchniaBarszcz ukraiński zawsze robił mój Tato kiedy byłam mała. Nie jadłam go od kilku lat, od kiedy Taty już z nami nie ma. Pozostał sentyment do tej zupy i ten obłędny smak, który nie pozwala zapomnieć o cudownych i pysznych latach dzieciństwa :) Składniki: 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyżka selera naciowego 1/4 selera 3 ziemniaki 2 duże(...)papryki wędzonej) + 1 udko 5 ziaren ziela angielskiego łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczka majeranku sól i pieprz 3 liście laurowe łyżka masła ząbek czosnku ok 2 litrów bulionu warzywnego Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło. Pokrojoną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy, dodając pokrojoną w kostkę marchewki, buraczki, selera i pietruszkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy mięso (lub paprykę
ChilliJemyprościej było mi dodać fasolę z puszki. Walory smakowe zupy na tym nie ucierpiały. Dodanie klopsików z chudej wołowiny uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób. Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki(...)pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki...) sól warzywa na wywar warzywny listek laurowy Wykonanie: Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem
Kuchnia u Krysidyni. Ponieważ nie bardzo pasował mi do niej ryż, ani też makron czy kluski, dodałam do niej kawałki pieczonej dyni hokkaido, którą wprost uwielbiam. Tym sposobem otrzymałam niesamowicie pyszną zupę z moim ulubionym pieczonym warzywem. Spróbujecie? :) Składniki: 1/4 pieczonej dyni hokkaido (dynię wraz ze skórką kroimy w duże kawałki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą(...)pieczemy 30 minut) 3-4 pomidory lub z puszki (połowa zawartości wraz z sokiem) 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 cebula pokrojona w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka brązowego cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki tartego parmezanu kwaśna śmietana (ewentualnie
Kuchnia PrezydentowejMoże wygląd nie oddaje smaku tej zupy, ale jeśli chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego, warto się skusić. Prosta w przygotowaniu, w przepisie proporcje na wielki garnek. Jadłam ją dwa dni pod rząd, a mimo to się nie znudziła :) Nie dodaje żadnych zabielaczy, ale jeśli wy lubicie, to warto dodać śmietanę czy jogurt naturalny. Składniki ( na 8-10 porcji(...)cukinii i kabaczków (w dowolnych proporcjach) - 4 większe ugotowane ziemniaki - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków wędliny typu krakowska sucha - 2 l wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano wywar) - olej do podsmażenia - sól, pieprz do smaku, szczypta cukru, papryka słodka, chili cayenne, bazylia Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek i wędlinę. Dodać pokrojoną
Corner With RecipesBardzo prosta i bardzo tania zupa - krem z porów i ziemniaków, z dodatkiem zielonego groszku. Zupa o delikatnym smaku i aksamitnej konsystencji oryginalnie nazywa się Vichyssoise i podaje się ją latem jako chłodnik, a zimą jako rozgrzewający krem. Jej ugotowanie, łącznie z obraniem warzyw to tylko 20 - 25 minut, więc warto ją przygotować, a w dodatku tak już wspominałam(...)niewielki. Polecam! SKŁADNIKI: 4 łodygi pora 4 średnie ziemniaki 1 średnia cebula lub 3 szalotki 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 600 ml wody (lub bulionu warzywnego) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz 300 g groszku mrożonego (opcjonalnie) słodka śmietanka do polania (opcjonalnie) WYKONANIE: Z porów usuń zewnętrzne liście (mocno zielone), pozostawiając tylko
Słodko-Słony Świat Ilonyzupa to świetny pomysł na jesienny obiad. A dodatkowo jest bogatym źródłem witamin i białka. Sycąca aromatyczna i dietetyczna :) Kolejnym plusem jest łatwość i szybkość wykonania.Wystarczy Wam 45 minut . Składniki: 4 średnie papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego(...)czosnek wyciskamy z łuskwiny i dodajemy do gotującej się soczewicy. Gdy papryka delikatnie odparuje i przestygnie, obieramy ją ze skóry, czyścimy z pestek i pokrojoną w kostkę dodajemy do zupy. Gotujemy pod przykryciem około 20min, po czym zestawiamy z ognia i miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Czasem doprawiam ją słodką śmietaną, lub dodaję kilka kosteczek
Farmażonyjeden z delikatniejszych makaronów dlatego idealnie pasuje do tej zupy. Składniki: 1/2 szkl. makaronu łezki Arc Pol 250 g kukurydzy z puszki 1 cebula 1/3 poru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła szczypta chilli w proszku szczypta imbiru 1 łyżka mąki 2 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 70 ml śmietany sól pieprz słodka papryka w proszku Makaron łezki
Kuchnia w oparachwłoskimi i świeżą natką pietruszki oraz dodatkiem oliwy truflowej to zupa wyjątkowa, którą polecam dla całej rodziny, ponieważ topinambur ma bardzo dużo wartości odżywczych. Warto go jeść, póki jest dostępny w sklepach i cena nie odstrasza. Składniki na 2 porcje: 500 g topinamburu 3 szkl. bulionu mięsnego lub warzywnego cebula ząbek czosnku garść orzechów włoskich pęczek natki pietruszki łyżeczka suszonego
wyzwania kuchenneminut mogecie 21 sie brać za jedzynie. Nim nalejecie tyj zupy na talyrze, to pamiyntejcie, żeby jōm jeszcze dosmakować 22 . Smacznego 1 czasem 2 ô= ło 3 ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 znów 5 jeść 6 obiad 7 szybko 8 przygotować 9 nagotować 10 warzywny zestaw rosołowy 11 naprawdę 12 leniwi 13 kostkę 14 tutaj
Chop w kuchnimnie zupa z batatem, czerwoną soczewicą i dodałam trochę passaty. Zupa wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-). Miłego dzionka :-) Składniki: 1 batat 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka passaty 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 1-1,5 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano sól himalajska pieprz 2 łyżki oliwy
kruche babeczkiefektu. Powstała pyszna, kremowa, nieco ostra i pełna smaku zupa. Bez wątpienia będę do niej wracać. Składniki: 200 g piersi z kurczaka mała cebula 1/2 czerwonej papryki papryczka chili (ilość według uznania) 6 pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 200 ml mleczka kokosowego 1 i 1/2 bulionu warzywnego 3 łyżki sosu sojowego (lub rybnego) sok z połowy limonki curry sól
zadanie-gotowaniezapraszam Was na zupę…. Rozgrzewająca, aromatyczna z nutą imbiru, jesienna zupa, która zachwyci amatorów jarskich dań, polecam jest niskokaloryczna, dodatek chili zaostrza apetyt na więcej! Składniki: 1 mała dynia hokkaido 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju z chili 1 papryczka chili 1 litr bulionu warzywnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru sól morska do smaku
Wanilia i Kardamonpyszna! Bardzo polecam, nawet mięsożernym;) PS. Przepis na tę zupę pochodzi ze wspominanej już kiedyś przeze mnie książki "New Covent Garden Food". 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1-2 czerwone papryczki chili pęczek kolendry 2 łyżeczki kminu 400 gram konserwowanej ciecierzycy puszka pomidorów (400g) 500ml bulionu warzywnego sok z połowy limonki Cebulę drobno pokroic i przesmażyć razem
Codzienne Gotowaniemogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany
R'n'G Kitchen