Cześć ! Dziś podzielę się z Wami przepisem na najlepszą zupę z czerwonej soczewicy. Smak jest naprawdę zaskakujący. Kto nie lubi soczewicy, na pewno ją pokocha ! Dziś wersja z pomidorami, marchewką i świeżym imbirem w towarzystwie bardzo aromatycznych przypraw – kolendry, kuminu, kurkumy i cynamonu. Składniki (2 – 3 porcje): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)duża marchewka 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 l bulionu warzywnego 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki masła 3 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu sól i świeżo zmielony pieprz do dekoracji: uprażone na suchej patelni pestki dyni i słonecznika, świeża kolendra, grzanki Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Soczewicę
Moja pasja smakuobraniu i usunięciu pestek) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 500ml bulionu warzywnego 2 gałązki trawy cytrynowej sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru (najlepiej brązowego) 1 paprycza chili (opcjonalnie) Dynie obrać, pozbawić pestek i pokroić. W garnku przesmażyć pokrojoną cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku(...)starty korzeń imbiru. Gdy cebula zmięknie dodać czerwonej pasty curry, chwilę przesmażyć, dodać dynię, zalać bulinem i mlekiem kokosowym (3/4 puszki). Kłącza trawy cytrynowej rozgnieść i używać do mieszania zupy, w ten sposób najlepiej wydobywa się z niej smak i aromat. Zupę gotować aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania zacząć doprawiać: spróbować czy zupa jest wystarczająco kokosowa, jeżeli
Codzienne Gotowaniezupą. KRZEPIĄCA ZUPA CHŁOPSKA Składniki na 5-6 porcji : 420 g mięsa mielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego 3/4 puszki kukurydzy (bez soku) 1 spora marchewka 1 mała cukinia 500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego 1 pomidor(...)średnim ogniu, z odsuniętą przykrywką przez ok. pół godziny. W międzyczasie przygotuj pomidora- pokrój go na słupki, posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki. Na koniec gotowania dodaj do zupy pomidora, gotuj przez chwilę i wrzuć szczypiorek plus pietruszkę. Podawaj gorącą. Idealna na zimne wieczory. Smacznego, Paulina
Gotowanie to kochanierolki. W przyszłym tygodniu czekają mnie dwa ostatnie egzaminy i znów zaczynam kolejny miesiąc praktyk - w tym samym miejscu. Tymczasem, podczas takich upałów, nie lubimy sięgać po gorące napoje, zupy czy całe dania. Wolimy rozkoszować się chłodnymi lub zimnymi smakołykami, które schłodzą nas od środka. Dlatego chciałabym zaproponować Wam rewelacyjny chłodnik z botwinki, urozmaicony ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajeczkiem, który(...)pęczek rzodkiewek - 1 pęczek koperku - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku - 1/2 łyżeczki cukru - kilka kropel soku z cytryny - sól, pieprz *opcjonalnie: 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego Botwinkę oczyszczamy, płuczemy, siekamy i gotujemy w szklance wody z dodatkiem soli, cukru oraz koncentratu bulionu warzywnego. Małe buraczki oczyszczamy i ścieramy na tarce, dodajemy do garnka. Rzodkiewki myjemy
Be Fit Be StrongPomysł na szybki do przygotowania, lekki, wegetariański obiad - zupa z zielonymi szparagami, młodymi ziemniakami i serem feta. Proste i smaczne połączenie smaków :) Jeżeli szukacie innych dań z wykorzystaniem szparagów to kliknijcie TUTAJ . Składniki na porcje dla 4 osób: 5-6 średniej wielkości młodych ziemniaków (waga po obraniu około 0,5 kg) 1 pęczek zielonych szparagów 1 l gorącej(...)wody + 3 łyżeczki domowej wegety (lub 1 l wywaru warzywnego) 100 ml śmietany 30% 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania ser feta pokrojony w kostkę Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło. Dodać ziemniaki. Całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w plasterki
UgotowaćWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gustu. Żeby zaoszczędzić trochę czasu, do przygotowania zupy użyłam koncentratu barszczu Krakus. ciasteczka: 200 g mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki zimnej wody 2 żółtka pół łyżeczki soli spora szczypta grubomielonego pieprzu skórka starta z całej cytryny łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu barszcz czerwony: 2 l bulionu (ja gotuję warzywny) koncentrat barszczu Krakus Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto
Mienta blogTort z makaronu. Edyta Guhl Włoskie krajobrazy w Eifel. Na blogu z wdzięczną nazwą w tytule,, dolce vita“ nie powinno zabraknąć włoskich potraw, makaronu z domowym
dolcevitainmykitchenmiarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego chleba smakuje rewelacyjnie. Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków przyprawa czubryca czerwona 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu) 1 łyżeczka rozmarynu
Marder&Marder Manufacturejesienią...jesteśmy jej amatorami. Postanowiliśmy zrobić własną wersję zupy z urozmaiceniem...bo sery też lubimy, zwłaszcza kozie <3 ale tym razem pleśniowy lazur, równie pyszny i "śmierdzący" ;) Składniki 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 500 g brukselka 1 łyżeczka masła klarowanego 200 g drobnego makaronu 1.2 l bulionu warzywnego 125 g sera pleśniowego lazur koperek pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenpierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka kokosowego albo sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego 50 ml białego wina 1 łyżka masła 2 szczypty
Bon Appetit Małgorzatyzupy naprawdę wystarczy 30 minut. Tym razem do zupy dodałem bób, żółtą fasolkę szparagową, młodą kapustę i kalafior. Bób trzeba ugotować osobno, a później obrać z łupin. Składniki (na ok. 4 porcje): 2 szklanki bobu 300 g żółtej fasolki szparagowej 1 młody kalafior 1/4 główki młodej kapusty 2 litry bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku koperek do ozdoby Sposób
W SMAKPieczemy pasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę
SMYKWKUCHNIswojemu i zjedliśmy zupę z wielkim smakiem! Zupa jarzynowa po karaibsku 4 pomidory (bez skórki i pestek) lub puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy) 400 g batatów, obranych i pokrojonych w ćwiartki a następnie w grube plasterki 300 g dyni, bez pestek i skóry, pokrojonej w kostkę 1 l warzywnego bulionu 200 g konserwowej kukurydzy, odcedzonej sól, pieprz, chili
Dzieje kuchennej Wiewiórytaki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy(...)minut. 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, łodyga selera naciowego, upieczone warzywa, 1/2 puszki krojonych pomidorów, 1/2 opakowania passaty pomidorowej, bulion warzywny / bulion drobiowy / woda oliwa, masło W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę z odrobiną masła. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek oraz seler naciowy, całość przesmażamy około 7 minut. Kiedy już zmienią kolor i będą miękkie wrzucamy wcześniej upieczone warzywa, mieszając
Plate of JoyZupa też ważna część obiadu. Choć często pomijana i lekceważona w domowych jadłospisach stanowi łatwy sposób wzbogacania diety o warzywa. Szczególnie jeśli w domu mamy małego smyka warto je przygotowywać. Jedną z najprostszych kompozycji jest jarzynówka. Przyrządzana w każdym domu na kilka sposobów. U mnie na co najmniej dwa. Tu przedstawię ten bardziej lubiany a zarazem zdrowszy wariant. Najlepiej smakuje(...)wykonaniu Babć. Składniki: kawałek mięsa indyczego (szyja, skrzydło) 2 spore marchewki 1 średnia pietruszka kawałek selera kilka plasterków pora trochę siekanego kopru sól, pieprz listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej Na zacierki: mąka żytnia letnia woda do zagniecenia kluseczków Przygotowanie: Na mięsie indyczym gotujemy wywar, który doprawiamy solą pieprzem, listkiem laurowym, porem i vegetą. Kiedy mięso jest miękkie wyjmujemy
Kuchnia po mojemu