pęczaku 1/2 kalafiora 25 dkg fasolki szparagowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie natka pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki(...)małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy, ziele angielskie. Zupę gotuję na wolnym ogniu około 25 minut. Pod koniec dodaję kalafior
wesoła kuchniabardzo lubi zapiekanki więc bardzo chętnie je przygotowuję. Tym razem znajoma zapiekanka z brukselką ale w wydaniu z domowym, własnoręcznie uwędzonym boczkiem na bazie z pozostałymi z obiadu ziemniakami. Lubię wracać do tego przepisu :) Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g wędzonego boczku 2 cebule 200 g brukselki olej do smażenia ser żółty do posypania Sos beszamelowy z serem(...)stracił surowy posmak mąki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodać ser i całość wymieszać. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem lub masłem, wyłożyć ugotowane ziemniaki pocięte na mniejsze kawałki. Na to wyłożyć boczek z cebulą oraz brukselki. Całość zaglać sosem i posypać troszkę startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego
Kocham..lubię..gotuję..Podczas podpiekania nie odwracam już kurczaka, aczkolwiek można i dzięki temu skórka będzie chrupiąca również od strony piersi. Podaję w różny sposób, zazwyczaj zasięgam opinii domowników - czasem z pieczonymi ziemniakami, a czasem z ziemniakami gotowanymi tak jak tutaj na zdjęciu. Gdy domownicy wybiorą ziemniaki gotowane, zaprawiam jeszcze sos odrobiną mąki na ich życzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 tuszka kurczaka
Kocham..lubię..gotuję..pstrągi sami wędziliśmy. Pysznie smakuje zarówno z oliwkami jak i z ogórkami kiszonymi lub konserwowymi zamiast oliwek. Polecam serdecznie! Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków 125 g wędzonego pstrąga 1 mała cebulka 10 dużych oliwek oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz natka pietruszki lub szczypiorek Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki pokroić w większą kostkę(...)Cebulkę obrać, posolić i zostawić na chwilę aby zmiękła. Pstrąga obrać z ości i porwać na kawałki. Oliwki pokroić na grubsze plasterki lub na połówki. W misce ułożyć ziemniaki, wędzonego pstrąga, cebulkę, oliwki i delikatnie wymieszać. Polać oliwą z oliwek, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem i ponownie delikatnie przemieszać. Na końcu posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem
Kocham..lubię..gotuję..hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem z zielonych szparagów Składniki na krem szparagowy: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały ziemniak 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 l wywaru warzywnego lub buliony drobiowego z warzywami 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek Zioła prowansalskie Sól i biały pieprz(...)śmietana Szparagi dokładnie umyć z piasku i odłamać stwardniałe końce. Oderwać także wierzchołki pędów i odłożyć. Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić w rondlu na maśle wymieszanym z oliwą. Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli z czosnkiem i smażyć ok. 5 min. na małym ogniu. Należy uważa, żeby nie zezłocić warzyw. Środkowe części pędów szparagów pokroić
Gotujemy i jemypieczenia. Dodajemy nasze przyprawy, starając się, żeby pokrył nasze udka. Dwa plastry pomarańczy zostawiamy do dekoracji, resztę wkładamy do rękawa. Wrzucamy tam również cebulę i zamykamy rękaw. SKŁADNIKI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE: - ilość ziemniaków wedle uznania (u nas dla 2 osób) - przyprawy (rozmaryn, sól, kminek) - odrobina oleju Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, następnie mieszamy je z przyprawami(...)olejem. Całość przerzucamy na brytfankę. Ziemniaki i kaczkę w rękawie pieczemy ok 1 godziny w 200 C, co jakiś czas obracając rękaw. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka się przypiekły. Czas przygotowania: około 1 godzina 30 minut Porcje: 2 sztuki SMACZNEGO!!! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
Związek na patelnidomu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga) 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Sól(...)struktury. Następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze kilka minut tak, aby alkohol zdążył się odparować. Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy
Kate's Kitchendodatkiem suszonych grzybów. Pysznie! Składniki na duży garnek: 6-8 średnich skrzydełek z kurczaka 4 litry wody 1 szklanka grubej kaszy jęczmiennej 3 średnie marchewki 4 średnie ziemniaki 1 większa pietruszka 1/4 małego selera ok. 10 cm pora ok. 4 litry wody sól i pieprz do smaku 3 średnie liście laurowe ok. 10 suszonych grzybów Grzyby namoczyć w zimnej wodzie(...)przynajmniej na godzinę. Namoczone pokroić w mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić w niewielką kostkę. Pora posiekać drobno. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą. Oczyszczone skrzydełka zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, kaszę i grzyby. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-15 minut. Mieszać co jakiś czas. Dodać marchew
Codzienna kuchnia niecodziennaGrochówka z kiełbasą i boczkiem. Grochówka to zupa z grochu całego lub łuskanego, żółtego lub zielonego, przeważnie na mięsie lub boczku z dodatkiem marchewki, ziemniaków i kiełbasy z dodatkiem majeranku. Sycąca i rozgrzewająca zupa grochowa. Grochówka podawana jest bardzo często na imprezach masowych typu festyny czy dożynki. Jednak najlepsza grochówka najczęściej kojarzona jest z wojskiem. Tradycyjna, polska zupa grochowa(...)kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera – 1/4 całości 4 ziemniaki 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, papryka ostra, majeranek 2 łyżki oleju Sposób przygotowania zupy: Grochówka z boczkiem i kiełbasą. Zalewamy groch 1 litrem zimnej wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSerdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony został filmik -> na końcu posta. To danie jest bezglutenowe. * * * Składniki (proporcje dla 4-5 osób) ok. 1 kg piersi z kurczaka 2-3 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów 1 puszka mleka kokosowego curry (cała paczka i trochę) kolendra mielona (na filmie pokazane są ilości przypraw) kmin rzymski imbir mielony goździki(...)oliwę, wrzucamy mięso i smażymy. Solimy, sypiemy bardzo dużo słodkiej mielonej papryki, curry i pieprz. Gdy mięso się usmaży, patelnię odkładamy na bok. 3. Cebulę kroimy w kosteczkę. 4. Ziemniaki kroimy w kostkę. 5. Na dnie większego garnka rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. 6. Sypiemy bardzo dużo curry - całą
Kawa z mlekiemszparagami. Do zrobienia w 15 minut. Zobacz przepis Gnocchi z batatów ze szparagami Śliczne, pomarańczowe kluseczki, które można jeść bez wyrzutów sumienia, gdyż nie zawierają zbędnych węglowodanów. Zamiast zwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Zobacz przepi s Makaron primavera Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy(...)paczuszce z warzywami jest soczysty i pachnący. Można go upiec w piekarniku, można zgrilować kładąc na aluminiową tackę. Zobacz przepis Tortilla ze szparagami Zdrowa wersja hiszpańskiej klasycznej tortilli z ziemniakami – pieczona, a nie smażona. Bogata w smaki i aromaty, a to za sprawą różnych składników. Placek i ładnie wygląda i smakuje. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, kaszą jaglaną, awokado
Niedzielny kucharz