Tuńczyka, kukurydzę i fasolę otwieramy i dokładnie odcedzamy. Paprykę i cebulę kroimy drobno i łączymy z tuńczykiem, kukurydzą, fasolą, przyprawami i jogurtem greckim. Wszystko dokładnie mieszamy. SKŁADNIKI DO ZIEMNIAKÓW: - ziemniaki (ilość wedle uznania) - przyprawy (sól, kminek, rozmaryn) - około 1 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie myjemy pod letnią wodą, przekrajamy na ćwiartki i wykładamy na brytfankę wcześniej polaną olejem. Całość
Związek na patelniorganizm co bardzo jest cenne jesienią czy zimą. PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY PIECZARKOWE Składniki na jaglane kotlety pieczarkowe: 0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 1 ugotowany ziemniak 1 ugotowana marchewka 2 łyżki siemienia lnianego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka oregano olej Jak zrobić jaglane(...)maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Następnie siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Ugotowanego ziemniaka i marchewkę rozgniatamy widelcem. Kaszę mieszamy z pieczarkami, zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, cebulą, czosnkiem i ziołami oraz ziemniakiem i marchewką. Finalnie doprawiamy sola i pieprzem. W końcu z masy
Dorota Smakujewersji zupy grzybowej. Były grzyby świeże, suszone oraz makaron , ale zabrakło przepisu na najbardziej lubianą opcję w moim domu, więc pora to nadrobić. Zupa grzybowa z kaszą pęczak i ziemniakami jest najpyszniejsza! Może dlatego, że właśnie taką gotowała mama... Nie ma to jak miseczka takiej sytej, cudownie aromatycznej zupy, która jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu. A Wy lubicie(...)zupę grzybową? Z jakimi składnikami ją przyrządzacie? mięso/kości na wywar (*) 250-300g świeżych grzybów (**) około 100g kaszy pęczak 3-4 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego domowa przyprawa rosołowa sól, pieprz Dodatkowo: 1 łyżeczka masła śmietana Opcjonalnie: świeży koperek/natka pietruszki Ugotować
Di gotujepomagają w ochłodzeniu organizmu oraz stymulują wspomniany wcześniej brak apetytu. Zupa ogórkowa z curry – Składniki dla 4 osób 2 świeże, zielone ogórki 2 cebule 300 – 400 g ziemniaków 800 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki curry w proszku Olej rzepakowy 4 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Koperek Zupa ogórkowa z curry – Przygotowanie Ogórki obieramy, dzielimy wzdłuż(...)pół i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W teflonowym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i smażymy na szklisto. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry w proszku, całość krótko smażymy, nieustannie mieszając. Do garnka dodajemy bulion z warzyw oraz pokrojone ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na mniejszym
helloforest.plPrzepis pochodzi z bloga FitmenCook . Składniki: Opakowanie krewetek surowych (10-12 krewetek, mogą być oczywiście mrożone) Puszka mleka kokosowego 1/2 opakowania makaronu ryżowego Mała cukinia lub mały słodki ziemniak lub jedno i drugie 2 łyżki zielonego curry Garść szpinaku Siekana kolendra 1 łyżka oleju Sok z limonki (opcjonalnie) Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wyłóż na niego krewetki(...)smaż przez 4-5 minut z obydwu stron aż krewetki zrobią się różowe. Jeśli nie masz surowych krewetek tylko obgotowane, smaż je 2 minuty. Krok 2 W międzyczasie obierz ziemniaka i pokrój w dość drobną kostkę (około 1 cm). Umyj i posiekaj w kostkę podobnej wielkości cukinię. Krok 3 Zdejmij z rondla krewetki, wlej do niego pół szklanki wody, wsyp
Niedzielny kucharzgarnek. na pewno będziecie zachwyceni :) A teraz pora na przepis na zupę gulaszową: * około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól i pieprz do smaku * papryka ostra i słodka do smaku (ja dałam płaskie(...)Kolejno dodać pokrojone w większą kostkę mięso, podsmażyć razem z cebulą, dodając do smaku sól, pieprz i obie papryki. Całość podlać bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną ziemniaki i mięso. Na końcu dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, przecier pomidorowy, tymianek, majeranek i ewentualnie sól i pieprz. Wszystko
Zrób to smaczniecebulowym jak sama nazwa wskazuje to mięso w pysznym intensywnym sosie cebulowym z dodatkiem liścia laurowego. Jest najłatwiejszy obiad z mięsa z niewielką ilością przypraw i tradycyjnie podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami z octu. Sos cebulowy jest niemalże słodki od cebuli. Przystawki do obiadu marynowane w occie świetnie balansują słodycz sosu. Bardzo lubię karkówkę ale pod warunkiem, że jest(...)duże cebule 2 liście laurowe sól do smaku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 300 ml warzywnego bulionu 3 łyżki natki pietruszki 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu Dodatki ziemniaki ugotowane w całości buraczki w occie ogórki w occie Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 2 cm. Oprószyć
codojedzeniaSwojska patelnia" Potrzebne będą : 5 średnich ziemniaków 2 kiełbasy zwyczajne 1 cebula szczypior oregano, suszony czosnek, pieprz kilka pieczarek (opcjonalnie) ser do posypania Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie prawie do miękkości, odlewamy, studzimy. Pieczarki kroimy w plasterki, przesmazamy na maśle, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, jak cebula się zeszkli dokładamy kiełbasę pokrojoną w cwierćtalarki, przesmazamy, później ściągamy(...)patelni i wrzucamy ziemniaki pokrojone w dość grube plastry, obsmazamy na złoto, dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę i przyprawy, mieszamy, posypujemy serem i szczypiorkiem... Można zajadać, najlepiej ze szklanką zimnej maślanki. Smacznego
Pelusiowa KuchniaSekwańskie Udeczka Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem ziemniaków, polane sosem musztardowy. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej · Szczypta(...)Pieprz · Papryka ostra · Sól · 4 duże ziemniaki · Papryka czerwona · 2 duże marchewki Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połówki i solimy. 2. Robimy marynatę z musztardy, miodu, czosnku
Kulinarna Chwilasoczewicy Składniki: 700 g świeżych grzybów (można użyć surowych mrożonych) 3 łyżki oleju 1 średnia cebula 1/4 niedużego selera 3-4 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 3 nieduże ziemniaki 1 płaska łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona gałka muszkatołowa - na czubku łyżeczki (opcjonalnie) 2/3 szklanki łuskanego słonecznika 150 g czerwonej soczewicy sól do smaku Soczewicę(...)ugotować i wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennasoczewicę zieloną/czerwoną oraz koncentrat pomidorowy/passatę. Będzie pysznie! Polecam także inną rozgrzewającą zupę jarzynową z pomidorami . SKŁADNIKI: 3 podudzia z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki kaszy jęczmiennej średniej lub drobnej płaska łyżka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy(...)Zagotowuję zupę, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz, wrzucam przesmażoną na oleju cebulę, gotuję do miękkości warzyw i mięsa na średnim ogniu. Po ok. 15 minutach wsypuję kaszę i drobno posiekanego ziemniaka, gotuję jeszcze kilkanaście minut do miękkości kaszy i ziemniaka. W razie potrzeby doprawiam do smaku, wsypuję lubczyk i mieszam. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchnikilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca(...)mieszając wlewamy mleko do czasu , aż konsystencja będzie nam odpowiadać . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepiej zrobić odrobinę bardziej gęstą od lubianej , bo podczas pieczenia wydzieli się nieco soku z mięsa . Ziemniaki obieramy , gotujemy w lekko osolonej wodzie . Odcedzamy , miażdżymy łuczkiem do ziemniaków z dodatkiem 2 łyżek masła , gałką, mlekiem i solą do smaku . Tak długo , aż powstanie gładkie pure . Mielone wyciągamy
Ogrodnik w podróżywcześniej podsmażyłam na maśle, po tym są kruche i nie są gumowate jak bez tej czynności. Polecam wypróbować! Składniki: * 6-8 średniej wielkości ogórków kiszonych * 3 średniej wielkości ziemniaki * 1 duża marchew * 1 pietruszka * ok. 5 cm pora * 2 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 1/3 szklanki śmietanki 30 % * sól, pieprz, ulubione przyprawy do zup * natka pietruszki(...)koperek * masło Ziemniaki pokroiłam w kosteczkę, marchew i pietruszkę w pół talarki. Pora i cebulę drobno pokroiłam i podsmażyłam na 1 łyżce masła. Ziemniaki, marchew i pietruszkę zalałam wodą ok.2 l. i zagotowałam. Dodałam podsmażoną cebulę i pora, dorzuciłam liść i ziele. Dodałam 1/3 łyżeczki soli. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 10 minut. W tym czasie ogórki starłam na tarce
Pieprzyć z Fantazjąmarchewki 2 pietruszki 1 seler korzeniowy 1 por 1 cebula 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 kg białej kapusty 1 puszka czarnej fasoli 500 g ziemniaków 120 g koncentratu barszczu czerwonego Vitapol 1 łyżka koncentratu pomidorowego Vitapol śmietana koperek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans. Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone
R'n'G Kitchenskładników, niż niedostatku, dlatego jesteśmy bardziej skłonni docenić te proste potrawy przygotowywane na naturalnych, lokalnych produktach. Pochlapka to typowa zupa na wywarze warzywnym, gotowana z warzyw korzeniowych, kapusty i ziemniaków. Zupa doprawiona jest przecierem pomidorowym i zagęszczona zasmażką. Jest to danie pochodzące z okolic Strzyżowa, z miejscowości Niewodna w gminie Wiśniowa. Przepisem podzieliły się gospodynie z KGW Niewodna w publikacji(...)Czarnorzecko-Strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD”. Zupa Pochlapka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g ziemniaków pół główki kapusty włoszczyzna (2 pietruszki, 3 marchewki, kawałek selera, 1 por) 2 cebule 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki 1 łyżka masła pęczek koperku sól Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kosteczkę
Trzeci talerz