skraca się czas przygotowania. Składniki: * 500 g grochu łuskanego- połówki (użyłam Skworcu ) * około 400 g żeberek * 200 g wędzonego boczku * 2 ząbki czosnku * 1 cebula * 5-6 ziemniaków ziemniaków * sól i pieprz do smaku * 2 łyżki majeranku (użyłam Skworcu ) * 4 listki laurowe * 3 ziarenka ziela angielskiego * 2 łyżki oleju *1 łyżka mąki * nieduży korzeń pietruszki * pół korzenia(...)pół miękki (w momencie dodania grochu do wywaru dodaję też odkrojoną z boczku wędzonego skórę). Po tym czasie z wywaru wyjąć warzywa. Marchewki z wywaru pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kosteczkę, dodać do zupy, gotować. Na samym końcu, gdy wszystko w zupie jest już miękkie, dodać ugotowane marchewki, wsypać majeranek i jeszcze chwilę gotować
Zrób to smacznieSkładniki: groch cały 50 dag, woda do szybkowara 2 litry, soda 1 łyżeczka włoszczyzna 1 pęczek, marchew 2 sztuki większe, ziemniaki 10 sztuk, woda do gotowania 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 3 sztuki Kiełbaski Norymberskie HoWe 1 opakowanie 300 gram 14 sztuk, smalec 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, papryka ostra 1 łyżeczka(...)wylać i wsypać do szybkowara, dodać sodę ( dzięki sodzie jest mało puryn w grochu i nie zaszkodzi przy dnie moczanowej ), wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut. Ziemniaki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie ugotować do miękkości. Małe kiełbaski w garnku zrumienić na smalcu, wyjąc na talerz, dodać do tłuszczu pokrojoną cebulę, czosnek i podsmażyć na złocisto, wlać
W Mojej Kuchni Lubięsklepach. Na ile ta informacja jest prawdziwa, nie wiem, bo nie pamiętam takich czasów. Ale postanowiłam wypróbować tą wersję. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 marchewki 1 duży ziemniak 4 jajka 1 jabłko np. szara reneta kilka ogórków kiszonych 0,5 cebuli 0,5szkl. suchej fasoli 1 puszka groszku ok. 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz(...)Fasolę wypłukałam, zalałam zimną wodą i pozostawiłam ją tak na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę ugotowałam w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ugotowaną odcedziłam i wystudziłam. Marchewki i ziemniaka ugotowałam ze skórką. Odcedziłam i odstawiłam do wystygnięcia. Chłodne warzywa obrałam ze skórki. Jajka ugotowałam na twardo z dodatkiem soli. Po ugotowaniu zalałam zimną wodą, a gdy wystygły wyjęłam
Waniliowe ImprowizacjeMohnnudeln to tradycyjna potrawa tego regionu Austrii, w którym zdecydowanym królem kuchni jest mak! Mohnnudeln na zamku Waldreichs Składniki (2-3 porcje): - słoiczek powideł śliwkowych - 250 g ziemniaków - 150 g m ą ki - 1 jajko - sól - 50 g masła - 4 łyżki cukru pudru - 75 g maku - 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: 1) Masło wyjmujemy z lodówki. 2) Ziemniaki(...)zimn ą wod ą i znów odcedzamy, i ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na bok i czekamy aż całkowicie wystygną (można ugotować dzień wcześniej). 3) Gdy ziemniaki będą chłodniejsze, dodajemy m ą kę, sól, jajko i połowę masła. Wszystko dokładnie mieszamy. 4) Gdy ciasto będzie gotowe, nabieramy odrobinę (mniej więcej łyżkę ciasta) i rolujemy. Ciasto powinno uzyskać
Roślinożerni urlopowiczekulinarna jest jednak spora i często modyfikuję tradycyjne przepisy. Tym razem kopytka zrobiłam z dodatkiem mąki kukurydzianej i sera feta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g ugotowanych ziemniaków ok. 100g sera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki kukurydzianej szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego, zmieliłam w maszynce(...)mięsa. Do zmielonych ziemniaków wkruszyłam ser feta (użyłam półtłustego w kostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei w trakcie wyrabiania można dodatkowo podsypać mąką pszenną. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam go na kilka grubszych plastrów. Następnie każdy plaster uformowałam w długi i cienki wałeczek
Waniliowe ImprowizacjePizza na ziemniaczanym spodzie to trochę nietypowy i może mało znany pomysł na pizzę, ale smaczny i inny. Jest to również pomysł na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków w sposób inny niż na tradycyjne kopytka czy kluski śląskie. Taka pizza ma specyficzny smak, bo ciasto jest w niej zupełnie inne i nie daje się sosu do środka pizzy, ale myślę(...)warto spróbować. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na spód: ok. 500g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 0,5szkl. mąki tortowej sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatki: 2 kabanosy kilka plasterków szynki kilka pieczarek 1 mała cebula 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka oleju ok. 200g żółtego sera (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane
Waniliowe Improwizacjeprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: kawałek wędzonej kości ok. 300g szynki wieprzowej 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń + natka) kawałek selera biała część pora 1 duża cebula ok. 10 ziemniaków 1/3szkl. kaszy jęczmiennej 1 listek laurowy 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku szczypta pieprzu ziołowego 2 ząbki czosnku(...)łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do garnka włożyłam kość wędzoną i szynkę przekrojoną na dwa kawałki. Ziemniaki obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do garnka. Marchewki, pietruszkę i selera obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Pora pokroiłam w półplasterki. Starte warzywa razem z porem przesmażyłam
Waniliowe ImprowizacjePomijając więc wyjątkowe sytuacje, jak np. choroby jelit, warzywa stanowią istotny składnik posiłków oraz mogą być doskonałą przekąską między posiłkami. 5. Podczas odchudzania musimy zrezygnować z pieczywa, makaronu i ziemniaków – FAŁSZ To mit. Jak już pisałam na początku przy zawartości tłuszczu w diecie, przy próbach osiągnięcia prawidłowej masy ciała istotny jest bilans kaloryczny – w przypadku diety odchudzającej potrzebny jest oczywiście(...)rodzaje, jak najbardziej mogą znajdować się w diecie, ponieważ dostarczą nam węglowodanów, witamin i składników mineralnych oraz błonnika – warto więc wybierać pieczywo ciemne oraz makarony razowe lub z semoliny. Ziemniaki z kolei to po prostu warzywa – problemu nie stanowią więc same ziemniaki, a kaloryczne sosy i zasmażki, które do nich dodajemy, a z których rzeczywiście warto zrezygnować. 6. Ostre przyprawy
Z notatnika dietetykaWielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną(...)Może więc czasem warto na talerz dać coś innego? Najczęściej jako zamiennik ziemniaków na myśl przychodzi nam kasza albo ryż. Ja dziś zaproponuję Wam coś innego - puree z kalafiora! Puree z kalafiora - przepis na pełną michę Do przygotowania puree będziesz potrzebować: 1 duży kalafior (ok. 1kg), sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa, czubata łyżka masła, natka pietruszki. 1. Kalafior umyj
Z notatnika dietetykakiszone odpowiedniki. Zupa krem z ogórków kiszonych - przepis na 6 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 łyżki oleju rzepakowego, cebulę, 2 ząbki czosnku, pietruszkę, marchewkę, 3 ziemniaki, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół łyżeczki kminku, 2 litry bulionu, 500g kiszonych ogórków, łodyżkę szczypioru, pieprz do smaku. 1. Cebulę pokrój w grubą kostkę, a czosnek posiekaj. Czosnek warto(...)posiekać kilka minut wcześniej, żeby móc w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Pietruszkę i marchew umyj i razem z ziemniakami obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. 3. Ogórki osącz z zalewy i też pokrój na średniej wielkości kawałki. 4. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę z czosnkiem i chwilę przesmaż, po czym dodaj pietruszkę, marchew i ziemniaki. 5. Dorzuć
Z notatnika dietetykawybrałam groszek, z którego przygotowałam właśnie zupę-krem. Zupa-krem z zielonego groszku - przepis na 4-5 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 450g groszku, litr bulionu, 2 ziemniaki, sól i pieprz do smaku. 1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. 2. Groszek i ziemniaki ugotuj w bulionie (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny). 3. Gotuj około
Z notatnika dietetykawięcej zapraszam na https://stodesek.pl/ Dziś prezentuje wam przepyszną zapiekankę z mięsem mielonym, ziemniaczkami i brukselką. Zapiekanka ta zasmakuje każdemu domownikowi, polecam... SKŁADNIKI: 450g mięsa mielonego 3 duże ziemniaki 500g brukselki 1 cebula 1 mała bułka 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 jajko sól pieprz SKŁADNIKI NA ZALEWĘ: 300g jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 30% 2 łyżki kopru(...)jajka 100g sera żółtego (tartego na grubych oczkach) sól pieprz WYKONANIE: 1. Brukselkę gotujemy w delikatnie osolonej wodzie na półtwardo. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na grubsze plasterki także delikatnie podgotowujemy. 3. Do mięsa mielonego dodajemy bułkę wcześniej rozmoczoną w wodzie, cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, paprykę, jajko, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. 4. Do jogurtu naturalnego dodajemy śmietanę, koper
Dziś Ja gotujesera. A nasze, takie pyszniutkie, tym razem podrasowane twarogiem wędzonym. O ja!!!!!!!!! Po obiedzie, koła do góry, ślinotok po spaniu. Petarda! Składniki: 250 g twarogu solankowego wędzonego 500 g ziemniaków 2 cebule 1 łyżka masła ghee 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku Ciasto: 450 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka masła 350 ml wrzątku Przygotowanie: Normal(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy zeszkloną na maśle klarowanym, cebulę, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
R'n'G KitchenZupa Paprykowa Pyszna rozgrzewająca zupa na chłodne dni. Składniki: · 1 szynka wieprzowa · ½ kg ziemniaków · 2 duże marchewki · 4 papryki czerwone · Kostka rosołowa(...)Sól · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju, solimy. 2. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do większego garnka. 3. Do ziemniaków dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchew. 4. Dodajemy mięso podsmażone, zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową
Kulinarna ChwilaSkładniki 1/2 szt. średniego pora – ja dałam zieloną część 1 szt. brokuł 1 szt średnia cebula 1,5 l. wywaru lub bulionu 2 ząbki czosnku 1 szt. spory ziemniak 1 garść startego sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 1 listek laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz do smaku 1 kajzerka + kilka łyżek oleju do zrumienienia 1 garść(...)patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę, wrzucamy listek i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekanego pora. Razem chwilę podsmażamy mieszając. Dorzucamy pokrojony w różyczki brokuł i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Wszystko razem dusimy ok 5 min. Podlewamy całość bulionem (zaczynamy od 1 l i wraz z ubywaniem płynu, dolewamy resztę) i gotujemy
Mieszam w Garnku