ziemniaki - 38421 przepisów (strona:654/2562)

Zupa kukurydziana z chorizo 171

czas leci… Od tamtego czasu powstało już kilka różnych wersji kukurydzianki. Z chorizo zrobiłam pierwszy raz. 2 porcje: 1 pętko kiełbasy chorizo, ok. 120 g 2 średniej wielkości ziemniaki 2 mniejsze marchewki 2 kolby kukurydzy 2-3 gałązki naci pietruszki lub kolendry 1 ząbek czosnku przyprawy: kurkuma, mielona kolendra, wędzona papryka, sól Ostrym nożem odcinamy kilka kawałków kukurydzy(...)reszty kolb odcinamy ziarna. Najlepiej zrobić to w misce, bo ziarna rozsypują się na boki. Kiełbasę kroimy w plastry lub pół-plastry. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy odpowiednio: w kostkę i plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę siekamy. Rozgrzewamy garnek lub duży rondel. Dodajemy kiełbasę i smażymy krótko. Gdy się zrumieni przekładamy ją do miseczki, zostawiamy tłuszcz, który się wytopił

Kucharzyca
Pasztet jaglany z cukinią i z batami 173

Pasztet z kaszy jaglanej, cukinii i słodkich ziemniaków doprawione parmezanem. Pyszny na drugie śniadanie, lunch czy kolację z lekką sałatką. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 3-4 jaja w zależności od wielkości 1 cukinia 300 gram słodkich ziemniaków 80 gram tartego parmezanu cebula ząbek czosnku sól i pieprz do smaku tymianek lub koperek olej Cukinię zetrzeć na tarce dodać pół(...)łyżeczki soli, odstawić na bok aby puściła wodę. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę zeszklić na 1 łyżce oleju. Kaszę przełożyć do miski, utrzeć na dużych oczkach słodkiego ziemniaka i dodać do kaszy, dodać cebulkę, wyciśniętą z wody cukinię. Wymieszać. Dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem oraz wbić jaja. Wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć do formy

AZgotuj!
KOTLETY SCHABOWE 163

Dawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką z pora . Takie schabowe pamiętam z dzieciństwa, mają być cienkie, koniecznie z ziemniakami. Odtwarzam kiedy najdzie ochota na mięso. Można je noc moczyć w mleku. Dziś ekspresowa wersja, mięso kusiło na sklepowej półce(...)płaski talerz wysypuję bułkę tartą. Kotlety obtaczam w bułce, jajku i raz jeszcze bułce. Smażę na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Kotlety schabowe podaję z ziemniakami z koperkiem i dodatkami, najczęściej burakami pieczonymi lub surówką z pora. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA 176

KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA Polska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi.  Składniki bulion warzywny 1500 ml obrane ziemniaki 650 g ogórki kiszone 550 g  zalewa z ogórków 250 ml olej rzepakowy 50 ml marchewki 2 szt. cebula 1 szt. seler 0,5 szt. sól do smaku czarny pieprz(...)smaku olej z kopru (opcjonalnie) śmietana 18% (opcjonalnie) Sposób wykonania Obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Dodajemy po 5 minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych

chefintheforest
Tarta ziemniaczana z tuńczykiem i suszonymi pomidorami 223

Składniki Ciasto 1 kg ziemniaków 3 łyżki masła około 1/2 szkl. mąki pszennej Nadzienie 1 puszka tuńczyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki suszonych pomidorów posiekanych na drobno 150 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3/4 szkl. mleka 3 jajka sól, pieprz olej do smażenia Sposób Przygotować ciasto. Ziemniaki obrać i umyć, ugotować(...)miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i razem z masłem utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Po przestygnięciu do puree ziemniaczanego dodać mąkę i zagnieść ciasto.  Naczynie do tarty wysmarować tłuszczem i całe (zarówno spód, jak i boki) wylepić ziemniaczanym ciastem. Podpiec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 190 st. C. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę

Kuchenne aromaty
Pieczonki z ogniska 162

Pieczonki lub jak kto woli duszonki z ogniska rewelacyjne w swojej prostocie danie idealne na biesiady przy ognisku. Kilka liści  białej kapusty 2 kg ziemniaków 500 gramów wędzonego boczku ok.pół kilograma cebuli 600/ 700 gramów kiełbasy zwyczajnej ok 300/400 gramów marchewki kilka kulek ziela angielskiego 5 listków laurowych sól i pieprz opcjonalnie wegeta Ziemniaki  i marchewkę(...)plastry lub dużą kostkę według uznania.  Cebulę kroimy w piórka. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Następnie dno kociołka  smarujemy olejem ,wykładamy obficie liśćmi kapusty, układamy warstwami ziemniaki cebula marchewka,boczek i kiełbasa przyprawiamy. Najlepiej aby były minimum dwie warstwy. Całość przykryć liśćmi kapusty. Przykryć kociołek pokrywką  ustawiamy na rozpalonym ognisku i pieczemy ok. 1,5 godziny

Andzia Pichci
Zupa z grzybów leśnych na białym winie 143

domu każdy woli coś innego, więc jest to idealne rozwiązanie. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 30 dag wędzonego boczku 1 kg grzybów 1 średnia cebula 5-6 średnich ziemniaków Ok. 300 ml białego wina (na oko 1/2 butelki, użyłam Rieslinga) 1 łyżka masła 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku Kilka ziaren pieprzu, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego Sól(...)struktury. Następnie wlewamy wino i gotujemy jeszcze kilka minut tak, aby alkohol zdążył się odparować. Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Dodajemy przesmażone grzyby i gotujemy przez ok. pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy. Gotujemy zupę na wolnym ogniu dopóki ziemniaki nie ugotują się. Łyżkę kwaśnej śmietany hartujemy za pomocą gorącej zupy, a następnie dodajemy

Kate's Kitchen
Wiejski kociołek z klopsikami 182

Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wołowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 5-6 młodych ziemniaków 1 cebula 1 młoda cukinia 1 marchew 1 czerwona papryka 2 łyżki posiekanych ulubionych świeżych ziół typu koperek, pietruszka, bazylia, oregano itp 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki(...)mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w grubą kosteczkę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki ziemniaki i cukinie. Wszystko smażymy do zrumienienia ziemniaków *** *** Marchew obieramy i kroimy w krążki, dokładamy na patelnie *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę i również dokładamy na patelnie *** *** Dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki

Blog z Apetytem
PRZYKŁADOWY OBIAD DZIAŁKOWICZA 201

ogórki (uważam, że szkodliwość połączenia pomidora z ogórkiem to mit😋), Szklanka poszatkowanej kapusty, 5 liście jarmużu, Olej lniany lub oliwa - trochę, Sól, pieprz, czosnek - do smaku. Wywar buraczany z ziemniakami: 4 buraki, 1, 5 l wody, 1/2 - 1 kg ziemniaków, Sól,  pieprz, czosnek, majeranek - do smaku. Duszona dynia z kapustą: 1 mała dynia hokkaido 1/4 główki kapusty białej, Sól(...)Przyprawiamy i skrapiamy oliwą lub olejem. Wywar z buraczków: Buraki szorujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec przyprawiamy. Dynia z kapustą: Dynię kroimy, umieszczamy w garnku i zalewamy niewielką ilością wody. To samo robimy w osobnym rondlu z kapustą. Dusimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
placki z kalafiora z mizerią... 144

Składniki: kalafior 1 główka średnia, przyprawa do ziemniaków 1/2 opakowania, koperek 1/2 pęczka, tarta bułka 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajka 1 sztuka "L", olej rzepakowy - ile potrzeba ogórki gruntowe 6 sztuk większe, sos tzatzyki 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, ocet winny 1 łyżeczka, jogurt naturalny rzadki 380 gram, koperek(...)pęczka Kalafior opłukać, ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" czyli nie rozgotować, ugotowany wylać na durszlak aby woda dobrze odciekła. Ostudzony kalafior tłuczkiem do ziemniaków pognieść tak, aby były grudki, kawałeczki, wsypać przyprawę do ziemniaków, koperek posiekany, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wbić jajko i dobrze ręką połączyć składniki. Na gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano, odkładać

W Mojej Kuchni Lubię
Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto 188

dzisiejszy. Danie jest bardzo proste, a zarazem pyszne. Ziemniaczki są równie pyszne, jako dodatek do smażonego kurczaka, czy schabowego. Młode ziemniaczki w koperkowo-pietruszkowym pesto Składniki: około 500 g ziemniaków mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki łyżka drobno startego grana padano ząbek czosnku około 100 g pestek słonecznika 4 łyżki oliwy z oliwek około 2-3 łyżki oleju sól(...)początku myjemy ziemniaki. Każdy dokładnie szorujemy, ale tak by nie uszkodzić skórki. Następnie gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Gotowe odcedzić. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Do blendera/rozdrabniacza wrzucamy umyty i osuszony koperek i natkę pietruszki. Później dodajemy ser, czosnek, pestki i oliwę z oliwek. Lekko solimy. Miksujemy, dodając olej, aż uzyskamy jednolite pesto. Następnie zimniaki polewamy

PatiGotuje
Udka kurczaka pieczone w piwie 147

family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;) Składniki:  4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków) 50 ml oleju słonecznikowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka oczyszczamy, nakłuwamy. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem

R'n'G Kitchen
KOTLETY MIELONE 164

Kotlety mielone wyjątkowo kojarzą mi się z moją Babcią. Robiła najlepsze mielone, podane do ziemniaków z okrasą i marchewką z ogródka w niedzielne popołudnie smakowały najbardziej. Coś w tej babcinej ręce było magicznego. Serce, oddanie i radość z przygotowywania posiłków dla całej rodziny było czuć, miała we krwi ponadprzeciętne dbanie o nas, i nie mówię o rozpieszczaniu. Kotlety mielone(...)jest na nie masa sposobów począwszy od rodzaju mięsa po dodatki, ilość bułki tartej, jajek czy wody. Mielone podaję tradycyjnie z ziemniakami z wody lub puree oraz dodatkami takimi jak: marchew z groszkiem, mizerią, sałatką z ogórków kiszonych, wszelakimi surówkami z marchwi lub pora. Za każdym razem wychodzą inne, smakują inaczej. Z każdej ręki podane inaczej – taki wdzięczny, domowy

Zasmakuj Kuchni
Kopytka ziemniaczane 158

klusek lubicie? Na słono na słodko? U nas najczęściej pojawiają się z gulaszem lub potrawką, albo z sosem jako dodatek do klasycznego obiadu.  Składniki (4 porcje) -1 kg ziemniaków -1 jajko -kilka łyżek mąki pszennej Przygotowanie Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. Najlepiej jest je przygotować dzień wcześniej, czy po prostu użyć te pozostałe z obiadu(...)poprzedniego dnia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.  Do umieszczonych w misce ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i szczyptę soli. Całość wyrobić ręką na gładką masę. Blat oprószyć mąką. Z ziemniaczanej masy formować wałeczki i pokroić je pod skosem. W garnku zagotować dużą ilość osolonej wody. Kopytka gotować porcjami po kilka minut. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Zielona Kuchnia
Barszcz izraelski 153

dodatkiem chrzanu.              Składniki:    400 g białej kapusty 1 cebula 2 szalotki 350 g pomidorów 500 g buraków 400 g ziemniaków 1,5 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 700 g chudej wołowiny 1 łyżeczka cukru sok z 1 cytryny 1/2 korzenia chrzanu sól, pieprz       Przygotowanie(...)Kapustę umyłem, podzieliłem na duże kawałki. Cebulę pokroiłem w kostkę, usunąłem twarde trzpienie. Pomidory krótko sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, przekroiłem na połowy. Buraki i ziemniaki umyłem, obrałem. Włożyłem do wywaru razem z kapustą, pomidorami i cebulą, wszystko zagotowałem, posoliłem, popieprzyłem, dodałem listek laurowy oraz wcześniej podgotowane mięso, które pokroiłem na mniejsze kawałki, ( wołowina, aby była miękka musi się dość

R'n'G Kitchen