ziemniaki - 38421 przepisów (strona:637/2562)

Wiosenny obiad ze szparagami, mizerią z rzodkiewki i a'la schabowym z pieczarki! 169

kaszankę z grilla już mam zaliczoną w majówkę! Hahah! Ale jaki przepis mam na nią! O losie jedyny mówię Wam! Ale to niebawem! Dzisiaj totalne sztosiwo: gotowane na parze ziemniaki i szparagi, plus mizeria z rzodkiewkami i kotlety a-la schabowe z pieczarek. Zazwyczaj w ten sposób przygotowywało się u mnie w domu kanie - takie grzyby- ale dzisiaj będąc(...)zakupach, zobaczyłam takie wielkie główki pieczarek i pomyślałam od razu o takim obiadku! Wyszło przepysznie i lekko także zapraszam Was do wspólnego gotowania! PRZEPIS: - 2 porcje ziemniaków - niecały pęczek szparagów - masło/ oliwa - domowe pesto (natka pietruszki, koperek, lubczyk, czosnek, olej tłoczony na zimno z orzecha i lnianki - możesz użyć oliwy z oliwek) - pieczarki olbrzymie - rzodkiewki PANIERKA DO PIECZAREK Klasyczna

SMYKWKUCHNI
War z komperami - kuchnia podkarpacka 163

komperami – kuchnia podkarpacka Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wywar z kości baranich na kwasie z kiszonej kapusty, podawany z gotowanymi ziemniakami. War z komperami to bardzo prosta zupa, jednak dzięki wodzie z kiszonej kapusty ma mocny, charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami i innymi warzywami korzeniowymi. Danie to jest typowe dla Beskidu Niskiego i wywodzi się(...)kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 l wywaru – 500 ml l soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami lub ze zlepieńcami, małymi pierożkami z mięsem. Zupa ta ma wyjątkowe właściwości rozgrzewające. War z komperami – kuchnia podkarpacka Więcej przepisów na regionalne zupy w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Zupa z botwinki 173

zupa z młodych buraczków czyli botwinka. 1 duży pęczek botwinki 1 duża marchewka 1 pietruszka korzeń mały kawałek selera garść pokrojonego na półplasterki pora 3  średniej wielkości ziemniaki  ok 1-1,5 litra bulionu mięsnego użyłam gotowany na żeberkach 3-4 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 duże ząbki czosnku sól  pieprz 1 łyżka octu zwykłego(...)botwinki, odcinamy łodygi i młode listki, płuczemy. Buraczki obieramy małe kroimy na plasterki duże na kosteczkę. Marchewkę,pietruszkę,seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki kroimy w kosteczkę. Do bulionu dodajemy sól, pieprz,ziele angielskie, liście laurowe, drobno pokrojony czosnek, wegetę. Zagotowujemy następnie  dodajemy pokrojone buraczki, ziemniaki,  drobno pokrojone łodygi chwilę gotujemy na niedużym

Andzia Pichci
smaczna na szybko młoda kapusta z białą kiełbasą... 188

łyżeczki, papryka słodka 1 łyżka, kapusta młoda 2 główki średnie, VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw  "zobacz TUTAJ" 1 łyżka koperek 1 pęczek, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki młode 1 kg Cebule pokroić w piórka, surową białą kiełbasę dobrej jakości na oleju zrumienić z każdej strony, wsypać cebulę, paprykę słodką, cukier i podsmażać do miękkości cebuli, wyjąć na talerz(...)wymieszać, wsypać VEGETA NATUR mieszanka warzywna do potraw   - duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" , dodać samą kiełbasę z cebulą i pod przykryciem dusić kapustę z 20 minut. Młode ziemniaki ugotować w bez obierania, po ugotowaniu usunąć skórkę. Na koniec wyjąć kiełbasę z kapusty na talerz, wsypać posiekany koperek, mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia kapusty, podawać z białą kiełbasą

W Mojej Kuchni Lubię
Domowy kapuśniak 184

dodać. Zobacz również: Domowe pierogi z kurkami Składniki 2 ćwiartki z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1 mała cebula ok. 2,5 litra wody 4 marchewki 2 pietruszki 3 ziemniaki 400g kapusty kiszonej 4 ziela angielskie 2 liście laurowe szczypta pieprzu sól Przeczytaj przepis na: Tajska zupa z kurczakiem Domowy kapuśniak – przepis Do garnka wlewamy wodę, wkładamy ćwiartki(...)jeszcze kilka minut. W tym czasie na patelni przesmażmy drobno pokrojony w kostkę boczek i cebulę. Przesmażony boczek z cebulą wraz z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej się zupy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do garnka. Nie myjcie jej, nie wylewajcie soku pokreśli smak zupy. Kapuśniak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka ze szpinakiem 170

Powstało więc takie danie i powiem Wam, że farsz wyszedł tak smaczny , że prawie cały zjadłam :D Muszę częściej robić takie zestawienia...a tymczasem zapraszam na pyszną szyneczkę nadziewaną, ziemniakami, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Szynka ze szpinakiem - ok.1 kg szynki wieprzowej - 100g ugotowanych ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 4 całe suszone pomidory - 2- 3 ząbki czosnku - 200g świeżego szpinaku(...)muszkatołowej - 2 łyżki oleju aromatyzowanego pomidorami suszonymi Na patelni rozgrzewamy masło. SZpinak myjemy drzemy na kawałki ale nie za duże i wrzucamy na rozgrzane masełko. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i pokrojone w paseczki pomidroki. Wszystko podsmażamy chwilę po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i dużą ilość gałki muszkatołowej i znów chwilę podsmażamy. PO czym odrobinę studzimy

Kuchnia Pełna Emocji
Krupnik warszawski ze szczawiem 133

Receptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru. Krupnik warszawski ze szczawiem - 1,5-2 l rosołu - 150 g kaszy jęczmiennej - 6-7 ziemniaków - garść szczawiu ( świeżego) - 2 marchewki - por ( biała część) Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kaszę płuczemy ( ja to robię na sicie) , ziemniaki obieramy i kroimy(...)kostkę. Por kroimy w cienkie plasterki. Kiedy marchew troche zmięknie dorzucamy pora, kasze i ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekaną natkę i posiekany szczaw. Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku

Kuchnia Pełna Emocji
Bogracz 118

wołowiny ( u mnie łopatka) - 2 papryki  czerwone ( ale ja na przekór wzięłam jedną zieloną ;) - 2 puszki pomidorów krojonych - 1 duża biała cebula - 3 ząbki czosnku - 6-7 dużych ziemniaków - sól, pieprz, wędzona słodka papryka, gałka muszkatołowa  ew. tabasco ( ale z tym to radzę delikatnie) - 1 łyżka dobra smalcu - mąka do mięsa Mięso myjemy , osuszamy i tniemy w kostkę(...)zeszkleniu dodajemy do reszty. Zalewamy wodą tyle, żeby była zupa a nie tradycyjny gulasz. Dusimy około 1,5 godziny na małym ogniu a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki ( obrane wcześniej)  i gotujemy jeszcze pół godzinki. Jak dodacie ziemniaki spójrzcie czy nie trzeba dodać wody. Doprawiamy na samym końcu bo wołowina nie lubi soli w trakcie gotowania

Kuchnia Pełna Emocji
Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami 132

farszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami   Ciasto: -  300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz - 400 g szpinaku mrożonego - 300g ugotowanych i sprasowanych(...)ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia) - 400 g pomidorków koktajlowych - 100g serka topionego - 3 ząbki czosnku - garść suszonego szczypiorku - u mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku - 1 łyżka masła Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone

Kuchnia Pełna Emocji
Kopytka z sosem pomidorowo paprykowym. 131

Dziś zapraszam Was na kopytka. Robię je zawsze, kiedy zostają ziemniaki z obiadu z wczorajszego dnia. Zazwyczaj jemy na słodko, ale czasami też z sosami. Dziś padło na pomidorowo paprykowy.  Polecam! Składniki na kopytka;  50 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajko pół łyżeczki soli o koło 10 dag mąki pszennej Przygotowanie; Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych

Radość kipiąca uśmiechem.
Langosze z gulaszem wołowym 257

Dziś zabieram Cię w kulinarną podróż do Węgier na langosze z gulaszem wołowym. Składniki na langosze: 2 ugotowane ziemniaki 30g drożdży 1 łyżeczka cukru 400ml ciepłego mleka 400g mąki 3 łyżeczki oleju sól olej do głębokiego smażenia Przygotowanie: Drożdże rozpuść w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ugotowanie i przestygnięte ziemniaki zmiel(...)przeciśnij przez praskę. Wsyp mąkę do naczynia, w jej środku zrób zagłębienie, do którego wlej drożdże z mlekiem. Dodaj ziemniaki i olej i wyrób ciasto, dolewając po trochu mleka. Odrobinę posól, jeszcze raz wyrób, po czym posyp mąką i owiń w ściereczkę. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. Na patelnię wylej olej na wysokość

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa pieczarkowa 144

tylko jeść i brać dokładkę Co potrzeba: 2 ćwiartki z kurczaka mniejsze, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/8 średniego selera, 500 g pieczarek, 200 g śmietanki 30% słodkiej, 4 mniejsze ziemniaki, Przyprawa Kucharek, 2 łyżki masła, Pieprz, sól Wykonanie: Do garnka, najlepiej z podziałką, dajemy umyte ćwiartki kurczaka, marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę pokrojoną w drobną kostkę, selera pokrojonego w drobną(...)kostkę, ziemniaki pokrojone w kostkę, zalewamy zimną wodą do 2,5 l, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 2 pełne łyżeczki kucharka, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień, gotujemy 1,5 godziny. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki razem z ogonkami, smażymy na patelni z rozgrzanym masłem. Mieszamy często, żeby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dajemy płaską łyżeczkę soli i płaską

Bułka z Chlebem
Bułki śniadaniowe 176

pachnąca, ciepła bułeczka na śniadanie? Zgadzam się ! a jeszcze lepiej gdy jest to domowa bułka, upieczona rano na śniadanie. Dziś przepis na drożdżowe bułki śniadaniowe. Do ciasta dodaję ugotowanego ziemniaka - dzięki czemu dłużej zachowuję świeżość. Pyszne, lekkie, puszyste. Domowe pieczywo to łatwa sprawa - wystarczy raz spróbować by się przekonać. Domowe bułki śniadaniowe Składniki: 1 ugotowany ziemniak 350 g mąki(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 220 ml ciepłej wody do posmarowania żółko wymieszane z 1 łyżeczką mleka Wykonanie: Drożdże zmieszać z 3 łyżkami wody i cukrem. Ziemniaka dokładnie rozgnieść widelcem. Do misy miksera przełożyć mąkę, sól, oliwę, wodę i przełożyć drożdże. Zamontować hak do ciasta drożdżowego i wyrobić przez 5 minut. Można też oczywiście wyrobić ręcznie

Smaczny zeszyt
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 197

Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona    Kluski:  Ziemniaki ugotować(...)miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki ziemniaczanej, resztę uzupełniamy mąką pszenną, dodajemy sól, żółtko i wyrabiamy na gładka masę łącznie z tą odłożoną częścią ziemniaków. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Wodę solimy i gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy.  Sos:  Na rozgrzaną patelnię wkładam

przepisy- Milki
Pierogi z soczewicą i cebulą – kuchnia podkarpacka 180

też często skwarki ze słoniny lub boczku. Przyjemnego aromatu dodaje jej również podsmażona cebulka. W Gliniku Dolnym (gmina Frysztak, powiat Strzyżów) farsz z soczewicy wzbogaca się smażoną cebulą, gotowanymi ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem i ten właśnie przepis dzisiaj proponuję. Pochodzi on z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna(...)Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (500 g) 2 łyżki oleju 1 jajko ½ łyżeczki soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Farsz: 1 szklanka soczewicy (u mnie czerwona) 2 duże ugotowane ziemniaki 1 jajko ugotowane na twardo 2 duże cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz, majeranek Składniki ciasta łączymy ze sobą i wyrabiamy. Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy

Trzeci talerz