Kremowa zupa z dyni z mleczkiem kokosowym to kolejna propozycja na jesienną zupę z tego warzywa. Tym razem do zupy dodaliśmy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, które mocno zagęściły całą potrawę i uczyniły zupę sycącym posiłkiem, oraz rozgrzewający imbir, który w połączeniu z mleczkiem kokosowym nadał jej wyrazistego, orientalnego smaku. A co ważne – nowe odsłony zup dyniowych nieco bardziej przypadły(...)gustu i chętnie wspomagał mnie przy zjadaniu kolejnych wersji. Składniki na zupę dyniową z mleczkiem kokosowym 400 g miąższu z dyni 1 puszka mleczka kokosowego 2 marchewki 2 średnie ziemniaki 1 pietruszka 1 kawałek selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 kawałek świeżego imbiru 1 kawałek chili 1 / 4 łyżeczki kolendry 1 / 4 łyżeczki kminku 2 łyżki masła 1 łyżka
niecodziennikparyczeka na nas pożywna i rozgrzewająca zupa. Składniki na krupnik z pęczakiem 500 g boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 100 g kaszy pęczak 4 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 1 łyżeczka majeranku natka pietruszki 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kaszę pęczak kilka(...)razy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca, marchewkę, pietruszkę oraz seler, zagotować. Dodać kaszę pęczak oraz około 1 / 2 łyżeczki soli, gotować
niecodziennikparygłównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach. Składniki na kwaśnicę 500 g kiszonej kapusty 1 kg wędzonych żeberek 500 g wędzonego surowego boczku 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki kminku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 3 suszone grzyby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Żeberka oraz boczek pokroić(...)czasu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć boczek i po przestudzeniu pokroić go w kostkę, ponownie dodać do zupy. Na koniec wsypać roztarty w dłoniach majeranek oraz ugotowane osobno ziemniaki. Kwaśnicę podawać z ziemniakami, porcją żeberek i boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kwaśnica pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyoleju sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bataty obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Korzystając z mandoliny do warzyw lub robota z tarczą do krojenia w plasterki, pokroić słodkie ziemniaki w cienkie plasterki. Można również użyć tarki do warzyw lub pokroić bataty nożem. Na głęboką patelnię wlać olej, wolno go podgrzewać. Gdy ziemniak wrzucony na olej zacznie się smażyć, temperatura oleju
niecodziennikparymięsa, smak zupy kalafiorowej był intensywny i głęboki. Składniki na zupę kalafiorową 1 mały kalafior 2 marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 4 średnie ziemniaki 2 zielone łodygi selera naciowego 2 gałązki natki selera 4 gałązki natki pietruszki 4-5 łyżek śmietany kremówki 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 5 ziarenek(...)klarowanego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: koperek do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszki, seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Seler naciowy oraz por umyć, pokroić w paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć. Do dużego garnka włożyć pokrojone marchewki, pietruszkę i seler, dodać masło klarowane, podsmażać warzywa przez 5 minut, od czasu
niecodziennikparydodatków do podania kremu z kalafiora można użyć groszku ptysiowego lub makaronu, a zupa będzie tak samo dobrze smakowała. Składniki na zupa krem z kalafiora 1 kalafior 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 l wywaru warzywnego 100 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku Dodatkowo: masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić(...)drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości. Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka
niecodziennikparymłodej kapusty może ugotować na skrzydełkach, surowych żeberkach lub dodać do niego kawałki podsmażanej kiełbasy. Udostępnij Składniki na kapuśniak z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4-5 średnich ziemniaków 2 wędzone kości (500-700 g) 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 10 ziarenek pieprzu kolorowego(...)litry wody, włożyć wędzone kości, wsypać pokrojone warzywa, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, kminek i lubczyk, posolić. Gotować 10 minut od momentu zagotowania się wody. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, poszatkować i opłukać. Do garnka włożyć ziemniaki oraz kapustę, gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjąć kości
niecodziennikparywywarze z młodej włoszczyzny. Ponieważ lubimy mięsne dodatki, podaliśmy ją z chipsem z boczku. Udostępnij Składniki na zupę krem z zielonych szparagów 500 g zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 kawałek selera 1 kawałek pora (biała część) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku kilka(...)żeby pozbyć się ewentualnego piasku. Warzywa przełożyć do garnka, wlać 1 litr wody, dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego, posolić. Gotować pod przykryciem 15 minut. W tym czasie ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, grubsze sztuki dodatkowo od połowy obrać, następnie wszystkie pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni
niecodziennikparyChcąc nieco odmienić tradycyjny obiad, zamiast ziemniaków, przygotowaliśmy puree pietruszkowe . Bardzo proste w wykonaniu, a do tego o wiele szybsze niż zrobione z ziemniaków, bo pietruszka nie potrzebowała długiego gotowania. Smakowała nam ta zmiana na naszych talerzach, gładkie, delikatne i kremowe puree z pietruszki warte jest ponownego przygotowania i podania do lekkiego obiadu, np. łososia lub kurczaka. Udostępnij Składniki(...)minut. Po ugotowaniu wyłowić pietruszkę, przełożyć ją do naczynia, zblendować. Wmieszać masło, doprawić do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Puree pietruszkowe podawać jako zamiennik tradycyjnego puree z ziemniaków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Puree pietruszkowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparyziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 50 g wędzonego białego sera 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku Placki ziemniaczane: 1 kg dużych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 / 2 szklanki mleka sól, pieprz do smaku Dodatkowo: mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane
niecodziennikparyjakieś dwie mniejsze, które zostały nieco utrudniały jedzenie. W smaku golonki indycze pieczone z musztardą i porami były odpowiednio pikantne, zaś sos musztardowo-porowy świetnie komponował się z gotowanymi ziemniakami. Udostępnij Składniki na golonki indycze pieczone z musztardą i porem 4 golonki indycze 1 por (biała część) 3 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 2 ziarenka ziela(...)momentu zgęstnienia. Gdy sos się redukuje z golonek wyjąć wystające, wysuszone ścięgna. Golonki indycze pieczone z musztardą i porem wyłożyć na półmisek, polać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Golonki indycze pieczone z musztardą i porem pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparybogato. Poza fasolą są tam również suszone grzyby oraz boczek i cebula. Jest to kompletne danie nie wymagające żadnych dodatków, jednak współcześnie podawane jest dodatkowo z chlebem lub ziemniakami. Przepis pochodzi ze skarbnicy podkarpackich przepisów, a ściślej mówiąc z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Kapusta z fasolą i grzybami(...)kapusty 150 g suszonych grzybów 2 cebula kawałek słoniny lub boczku 400 g fasoli Jaś lub kolorowej 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól i pieprz 2 ugotowane ziemniaki Kilka godzin wcześniej fasolę zalewamy wodą, a potem gotujemy do miękkości. Grzyby osobno zalewamy wodą i po dwóch godzinach gotujemy, również do miękkości. Kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna, siekamy
Trzeci talerzSkładniki: (porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem(...)oraz natką pietruszki i wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować
Kulinarne przygodyczasy. Sam pomysł na kotleciki warzywne podejrzałam w jednym z programów śniadaniowych i bardzo przypadł mi do gustu. KOTLECIKI BROKUŁOWE Składniki: 1/2 brokuła (ok. 125 g) 3-4 ugotowane ziemniaki 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko świeże szczypta soli i pieprzu bułka tara lub panko do panierowania Przygotowanie: Brokuła gotujemy, ale tak, aby pozostał al'dente. Ugotowanego kroimy(...)mniejsze cząstki. Jajka siekamy drobno. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce łączymy posiekanego brokuła, jajka, ziemniaki oraz sól, pieprz i surowe jajko. Całość mieszamy. Z masy formujemy małe kulki, które lekko spłaszczamy w dłoniach tak, aby powstały kotleciki. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej lub panierce panko i smażymy na złoty kolor na oleju
Bon appetit mon amie