ziemniaki - 38421 przepisów (strona:42/2562)

Kluski śląskie. 201

należę do cierpliwych osób, skracałam lub ułatwiałam sobie robotę i nie wychodziły mi kluski takie jakie znałam z rodzinnego domu. Najczęściej popełniany błąd to wybór niewłaściwej odmiany ziemniaków. Powinny one być białe, mączyste, rozsypujące się po ugotowaniu. Żółte ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie. Pamiętaj również, że ziemniaki po ugotowaniu, jeszcze ciepłe łatwo ubić tłuczkiem lub przepuścić przez(...)praskę. Kiedyś chciałam sobie ułatwić pracę i do tej roboty użyłam blendera....katastrofa, ziemniaki były niemal płynne. Ziemniaki muszą być całkowicie zimne, aby zagnieść ciasto. Jeśli będę ciepłe, trzeba dokładać o wiele więcej skrobi niż w przepisie i nie wychodzą smaczne. Kluski śląskie podawać na ciepło, polane sosem mięsnym, grzybowym lub z masłem klarowanym i  smażoną na złoto cebulką

Codziennik Kuchenny
TRADYCYJNY KRUPNIK Z ZIEMNIAKAMI, bez mięsa - staropolski przepis 170

Tradycyjny krupnik z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska Prawdziwy krupnik z kaszy jęczmiennej i ziemniakami, zabielany. Tradycyjny, polski krupnik z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami i marchewką, zabielany śmietaną. Krupnik doprawiony koperkiem i majerankiem.  Krupnik gotowany na rosole jarzynowym, bez mięsa.  Najlepszy przepis na domowy krupnik jak u babci. Wyjątkowy, domowy krupnik - gęsty, pożywny i kleisty. Staropolski przepis(...)zupę krupnik, jaki kiedyś gotowały nasze babcie. Można ugotować mniej kaszy niż jest to podane w przepisie. Zupa wyjdzie wtedy lżejsza. Jak zrobić prawdziwy, staropolski krupnik z ziemniakami i bez mięsa. Zobacz wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na pyszną zupę krupnik . Absolutnie pyszny i wyjątkowy krupnik, zapisujcie ten przepis i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na krupnik

Moja Książka Kucharska
Młode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem 121

Młode ziemniaki to prawdziwy rarytas na obiad . Są tak smaczne, że można je jeść niemalże same. Przyrządziłam dzisiaj młode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem. Salsiccia fresca to surowa włoska kiełbasa. Dzisiaj usmażyłam czosnkową salsiccia. Lekko ostra kiełbasa świetnie pasuje do młodych ziemniaków, które o tej porze są niemalże słodkie. Do tego dania usmażyłam sadzone jajka z płynnym żółtkiem, które(...)gotowy w 30 minut! Jak ja lubię takie obiady! Oczywiście zamiast salsiccia można wybrać inną kiełbasę i przyrządzić obiad podobnie. Ja lubię jak mam wszystko na jednym półmisku. Młode ziemniaki Składniki: na 4 porcje 700 g ziemniaków 300 g salsiccia fresca, o smaku czosnkowym 250 g zielonych szparagów 100 g świeżego szpinaku 2 szalotki mały pęczek kopru sól morska

codojedzenia
Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem 115

Ziemniaki pieczone z majerankiem i czosnkiem Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Nie ma to jak młode pieczone ziemniaczki do obiadu. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Ziemniaki ponacinane w ten sposób, że przypominają grzebyki widziałam już na wielu blogach i bardzo mi się ten pomysł spodobał Muszę przyznać, że są bardzo wygodne do jedzenia

Gotuj Się Kto Może
Zapiekane skórki ziemniaczane 128

lubią proste dania bez mięsa zapiekane skórki ziemniaczane będą jak znalazł. Śmiało można podać je na piątkowy obiad . Ale nie tylko. Ja jadłam je podane z sosem koperkowym. Pieczone ziemniaki i sos bardzo fanie razem się komponują. Możecie oczywiście użyć innego sosu albo zaserwować je jako dodatek do dania mięsnego. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na pieczone ziemniaczane skórki. 5 dużych ziemniaków 25 dkg białego sera (bez laktozy) 20 dkg pieczonej dyni (purée z dyni) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 zielone cebule 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany Sos: 150 gr jogurtu

mecooks
Niedziela: Stek z pure i surówką z brukselki 140

Królewskie danie, za które w restauracji zapłacicie minimum 60 zł za talerz. Steki z naszego przepisu są bez porównania tańsze i smaczniejsze, bo podane w towarzystwie wyjątkowych ziemniaków i surówki. Czas: 30 minut Poziom trudności: średni Liczba porcji: 2 Steki sam w sobie jest daniem wyjątkowym, ale podany w towarzystwie kremowego pure sięga kulinarnego Olimpu, gdzie już tylko ambrozja może(...)iść w zawody. Proste pure ziemniaczane Tłuczone ziemniaki to fundament naszej polskiej kuchni, jakże często są to jednak nudne „ziemniaczki”, suche, przesolone lub niedosolone, po prostu nijakie. A przecież tak niewiele trzeba, żeby zamienić je w danie wykwintne, lekkie, delikatne i puszyste, o kremowej konsystencji deseru. Składniki są niemal takie same jak przy robieniu tłuczonych ziemniaków, różnica jest tylko

Niedzielny kucharz
Sprawdzony przepis na gniocchi 218

miękkie jak puch. I takie własnie wychodzą według tego przepisu: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Czas: Kilkanaście minut (plus ewentualnie godzina na pieczenie ziemniaków) Poziom trudności : Łatwe Gniocchi – kluseczki, których tajemnica tkwi w ziemniakach Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, ale wierzcie, że warto włożyć w lepienie klusek trochę wysiłku, bo potrafią się one pięknie(...)odwdzięczyć za wkład pracy. Są miękkie, rozpływają się w ustach i pysznie smakują z najprostszym sosem. Jedną z tajemnic włoskich kluseczek jest sposób obróbki ziemniaków. Do gnocchi możecie wykorzystać ziemniaki jakie zostały z obiadu – my często zużywamy w ten sposób resztki pure, które bardzo lubimy. Jeśli jednak macie chwilę czasu, upieczecie ziemniaki do gnocchi. Upieczone mają bardziej skondensowany miąższ

Niedzielny kucharz
Cała prawda o ziemniakach 120

Istnieje wiele opinii o tym, że ziemniaki tuczą. Ale dlaczego? Przede wszystkim ewentualnie wtedy, gdy ma miejsce ich przetwarzanie w głębokim tłuszczu, zatem chipsy czy frytki owszem - są bardzo kaloryczne. Gdy dodamy do gotowanych ziemniaków masło...co się wówczas stanie? Również będą kaloryczne, jednakże gdy spożyjemy je same lub w połączeniu z innymi warzywami - ziemniaki oprócz dostarczenia wielu witamin(...)zaszkodzą!  Na świecie uprawia się wiele odmian ziemniaków - od wczesnych, po średniopóźne oraz późne, które można wówczas przechowywać.  Przede wszystkim ziemniaki zawierają węglowodany (zwłaszcza skrobię - nawet do 22%), natomiast białko i tłuszcze występują w niewielkich ilościach. Zatem ze względu na znaczącą ilość węglowodanów jakie zawierają, należy mieć na uwadze dzienne spożycie węglowodanów - na co powinno się de facto

MintTaste
APETYCZNE KARTOFLISKO PROSTO Z PATELNI! 172

dużym naczyniu. Długo zastanawiałam się nad tym daniem, i myślałam, jaki składnik obiadu przeplata się w naszej kuchni polskiej najczęściej, i bez względu na region Polski, niewątpliwie są to ziemniaki, zwane kartoflami bądź pyrami ;-). Ja uwielbiam młode ziemniaki, pieczone z dobrej jakości oliwą z oliwek i gałązką rozmarynu. Ziemniaka można podać na wiele sposobów, ale ten jest moim ulubionym, najpyszniejszym(...)Dzięki odpowiedniej obróbce ziemniaka, jest on miękki i chrupiący za razem. Podaję go z idealnie kremowym, lekko kwaskowatym, a zarazem delikatnie słodkim za sprawą pomidorów, kremem z dodatkiem młodego świeżego szpinaku, warzyw i odrobiny chili. Danie proste, a zarazem idealne na obiad o każdej porze roku, czy to latem na świeżym powietrzu, czy też zimą.  Po prostu pycha! APETYCZNE

SMYKWKUCHNI
Chipsy z fioletowych ziemniaków 193

Widzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak fioletowych ziemniaków bardziej przypomina smak tradycyjnych ziemniaków czy może batatów. Przygotowywałam je zarówno w wersji gotowanej oraz wersji pieczonej, jako chipsy. Przyznam, że gotowane ziemniaki smakowały mi dużo mniej. Są one dość mączyste(...)suche. Pieczone wyszły wyśmienicie. Wystarczyło kilkanaście minut, aby stworzyć smaczną i efektowną przekąskę Fioletowe ziemniaki znane są także pod nazwą ziemniaki truflowe. Fakt, swoim wyglądem rzeczywiście przypominają trufle Są dość małe, zazwyczaj podłużne i mają dużo oczek. Jeżeli zdecydujecie się na ich gotowanie, najlepiej ugotujcie ze skórką, nie stracą tak dużo koloru. Zobacz też: Placuszki z cukinii i ziemniaków Przepis

Kuchnia Bazylii
Puree z ziemniaków 176

Puree z ziemniaków to niby nic wielkiego, a jednak… Danie bardzo proste w przygotowaniu, ale chodzi o to, aby było delikatne, aksamitne, puszyste i rozpływające się w ustach. Tak przygotowane ziemniaki z całą pewnością będą z chęcią konsumowane przez dzieci. W Polskich domach i nie tylko ziemniaki służą jako dodatek do wielu potraw. Jednak najczęściej są podawane prosto(...)wody w kawałkach, bądź przeciśnięte przez praskę. Pokażę Wam w jaki sposób przygotować z nich puszyste puree ziemniaczane, które odmieni Wasz codzienny obiad . Puree z ziemniaków – składniki (na 2 porcje) 4 ziemniaki łyżka śmietany (możecie zastąpić ją mlekiem -5 łyżek) łyżka masła sól pieprz koperek Puree z ziemniaków – przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości. Pamiętajcie aby posolić ziemniaki dopiero

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sajgonki ala leniwe 160

ryżowe , czyli   sajgonki , smakują super zaskakująco , można podawać z barszczem czerwonym , sosem czosnkowym , ale to już pozostawiam Państwu , i życzę miłej niedzieli .    Składniki  1 kg ziemniaków  2 średnie cebule  100 dag szynki długo dojrzewającej  1 kubek serka ziołowego almette  1  paczka placków ryżowych ( do sajgonek ) sól himalajska  pieprz czarny(...)łyżki oliwy  Wykonanie  Ziemniaki obieram i myję , następnie zalewam wodą dodaję soli i wstawiam do gotowania , ziemniaki gotuję do momentu kiedy będą miękkie .   Kiedy ziemniaki nam się już ugotowały , odlewamy wodę z ziemniaków , następnie pozostawiamy ziemniaki na ogniu kilka sekund , tak aby pozostała woda nam wyparowała , a ziemniaki będą suche . Kiedy ziemniaki mamy już odlane , to bardzo

Mój Smak