zakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania. W 1748 r. parlament francuski zakazał uprawy ziemniaków ze względu na szereg szkodliwych skutków jakie przynosi ich konsumpcja z trądem na pierwszym miejscu. Zakaz obowiązywał aż do 1772 r. Tak jest, nie tylko dzisiaj politycy wymyślają chore przepisy kierując(...)się dobrem ludu. Wielką rolę w przywróceniu ziemniaka do łask nad Sekwaną odegrał Antoine A. Parmentier, lekarz, agronom, wynalazca i badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń
Niedzielny kucharzzakazanego warzywa Zupa ziemniaczana parmentier smakuje doskonale, ale człowiek docenia ją jeszcze bardziej, kiedy pozna historię powstania tego prostego, pysznego dania. W 1748 r. parlament francuski zakazał uprawy ziemniaków ze względu na szereg szkodliwych skutków jakie przynosi ich konsumpcja z trądem na pierwszym miejscu. Zakaz obowiązywał aż do 1772 r. Tak jest, nie tylko dzisiaj politycy wymyślają chore przepisy kierując(...)się dobrem ludu. Wielką rolę w przywróceniu ziemniaka do łask nad Sekwaną odegrał Antoine A. Parmentier, lekarz, agronom, wynalazca i badacz. Trzeba wiedzieć, że ziemniaki, stanowiące fundament diety Indian południowo amerykańskich, kiedy na dobre trafiły do Europy w 1640 r. wcale nie cieszyły się specjalnie wzięciem. Powszechnie uważano, że jest to warzywo pastewne i nadaje się do karmienia świń
Niedzielny kucharzSzaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Szaszłyki z młodych ziemniaków najlepiej robić z małych, słodkich ziemniaków. Trzeba je dość dobrze ugotować – nie mogą być twarde, bo szaszłyki z młodych ziemniaków smaży się bardzo krótko, tyle tylko(...)żeby delikatnie podpiec składniki. Dlatego też pulpeciki drobiowe zostały wcześniej upieczone. – na patelni powinny się tylko podgrzać. Przepis na szaszłyki z młodych ziemniaków jest częścią menu na tydzień – przepisy dla początkujących , w którym pokazaliśmy jak łączyć te same składniki, żeby tworzyć różne dania. W szaszłykach wykorzystaliśmy pulpeciki, które znalazły się w równie z daniu pulpeciki z makaronem orzo
Niedzielny kucharzGołąbki z ziemniaków to podkarpackie danie regionalne, proste, niebanalne, ale kiedy przyprawy z ziołami, dodałam, to jeszcze lepszy smak ich uzyskałam. Wiele razy już je przygotowywałam, i dzięki sposobie pieczenia idealną delikatność uzyskałam. Gołąbki ziemniaczane moja babcia i mama przygotowywały i swój tajemny przepis na nie miały. Kiedy byłam dzieckiem pierwszy raz je spróbowałam i na ich punkcie(...)Gołąbki ziemniaczane to powrót w odległe lata gdzie mama w kuchni królowała, z ja jej ukochana córka wszystko ze smakiem zjadała. Składniki: Farsz: 2 kg polskich ziemniaków, 2 białe cebule (ok. 100 g), 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków z ziołami, 2 łyżki masła klarowanego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego, do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, do smaku, pozostałe
Moniki SmakołykiMłoda kapusta z sadzonym jajkiem i ziemniakami to bardzo proste, ale pyszne połączenie. Najlepszą robi moja babcia. Zgadnijcie od kogo ja się nauczyłam. W moim domu rodzinnym młoda kapusta z sadzonym jajkiem pojawiała się dosyć często, szczególnie w piątki. Obiad tani, szybki w przygotowaniu, bezmięsny i smaczny. Najlepiej smakuje na wiosnę, kiedy pojawi się młoda kapusta. Moim zdaniem kapusta świetnie(...)komponuje się z ziemniakiem z wody i sadzonym jajkiem. Wiem wiem, zaraz powiecie, że ziemniak dla diabetyka jest zakazany. Jeśli obawiacie się, że ziemniak podniesie Wam cukier zbyt mocno, to zjedzcie jednego (zamiast dwóch) albo zamieńcie go na 2 łyżki kaszy pęczak ugotowanej al dente. Też będzie bosko. Reszta składników na talerzu ma niski IG, więc ważne są proporcje (mało
Dietologwytrawne ciastko: kremowe, rozpływające się w ustach, pełne smaków, aromatów i warzyw. I bardzo zdrowe. Przygotowanie: 50 minut Pieczenie: 20-25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 4 Jak ziemniak uratował Europę Potato, papa, kartoffel, pomme de terre, patata, kartoszki, pyry, grule – ziemniak, największy prezent jaki Ameryka dała Staremu Kontynentowi, niepozorna bulwa, która uratowała miliony Europejczyków od śmierci głodowej. Szczególną(...)rolę odegrał on w historii Irlandczyków, Szkotów, Bawarczyków i mieszkańców polskiej Galicji, gdyż na chudych, górskich glebach, jakie uprawiali, zboże rosło liche, za to ziemniak plenił się całkiem nieźle dostarczając pożywienia biedocie, ledwie wiążącej koniec z końcem. W Polsce o ziemniaku znana jest anegdota, że gdy król Staś, kochanek carycy Katarzyny (to ta sama, o którą podejrzliwy poseł Suski podpytywał
Niedzielny kucharzZupa ogórkowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska Zupa ogórkowa z ziemniakami. Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym(...)solą czosnkiem i masłem. Jak zrobić zupę ogórkową z ziemniakami - sprawdź wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie. Korzystajcie z przepisu na zupę i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo
Moja Książka KucharskaWrzesień to nie tylko czas śliwek, gruszek, jabłek i winogron. To także czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum(...)tygodniu. Czy to w postaci zupy, czy jako dodatek do drugiego dania. Ziemniak zawsze był, jest i najprawdopodobniej zawsze będzie. Być może w innej postaci niż teraz, ale raczej szybko nie zginie z naszych stołów. Dawniej ziemniaki okryte były złą sławą. Że niby tłuczyły i trzeba było ich unikać jak ognia. Teraz już nie wszyscy tak uważają. Coraz częściej podkreśla
365 dni dookoła kuchniDzisiaj proponujemy Wam przepis na sałatkę z młodych ziemniaków, fasoli i bobu. To danie w stylu włoskim, bo składnikiem sprowadzającym wszystkie trzy warzywa do jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Czas: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Kiedy chodzą za Tobą młode ziemniaki Młody ziemniak jest jednym z ostatnich nowalijkowych warzyw, bo kiedy(...)pojawia się na straganach, to znak że pełnia lata jest tuż tuż. Choć trafia na stoły późno, jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Młode ziemniaki „chodziły” za nami już od dawna. Po prostu je uwielbiamy i przychodzi taka pora, że po prostu musimy je zjeść. Chyba nie jesteśmy jedyni. Dzisiaj w mojej redakcyjnej kuchni koleżanka żaliła się po powrocie
Niedzielny kucharzGnocchi (czyt. niokki, a nie gnioczczi :-D) – czyli włoskie kluseczki – to świetny sposób na resztki z ziemniaków. Przepis jest prosty, a przygotowanie to tylko kilkunaście minut. Czas : Kilkanaście minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: 1 kg ziemniaków 220 ml mąki (około 2/3 szklanki) 2 żółtka Co zrobić z zimnymi ziemniakami, albo pure, które zostały z obiadu? Można je odgrzać(...)obowiązuje ta sama zasada jak z odgrzewanym kotletem – smakuje średnio. Można wymieszać z warzywami i zrobić placki, albo knedle. My proponujemy Wam jeszcze jeden sposób na resztki z ziemniaków – na gnocchi, śliczne, miękkie, kluseczki. Naprawdę są warte grzechu. Jeśli raz zrobicie je sami, nigdy więcej nie kupicie w sklepie gotowca nafaszerowanego chemią! Polecamy Wam również przepis na szarlotkę
Niedzielny kucharzZapraszam na gołąbki z ziemniakami, które na Podkarpaciu bardzo są znane i od wielu lat tradycyjnie w mojej rodzinie są przygotowywane. Ja, Oleju Wielkopolskiego kulinarne wyzwanie podjęłam i za gotowanie się wzięłam, by z potrawy znanej, wydobyć smak nowy, ale równie smaczny, wyjątkowy. Tak też, eksperyment w kuchni z olejem chili wykonałam i pyszne gołąbki przygotowałam. Kapustę kiszoną(...)ziemniaków dodałam, dzięki temu wyraźniejszy smak uzyskałam. Olej chili sprawił, że gołąbki „charakterku dostały” i bardzo dobrze, ostro smakowały. Teściowa moja uwielbia gołąbki z ziemniakami, ale otwarta jest na kulinarne spotkanie z nowymi smakami. Na moje gołąbki ją zaprosiłam i o opinię poprosiłam. Dużo nie mówiła, bo je zjadała, i tylko tak powiedziała: „…..przepyszne, przepyszne…”. To słowo powtarzała
Moniki SmakołykiŁosoś. Sam w sobie jest nie do podrobienia, nie ma podobnie smakującej ryby. Usmażony szybko – pozostaje lekki i soczysty. Świetnym kontrastem do delikatnej, smażonej ryby zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony(...)panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora na ‚podrobione’ frytki. Ziemniaki cienko obieramy ze skórki i kroimy grubo w kostkę, wielkości około 2,5cm. Wkładamy ziemniaki do garnka z dopasowaną pokrywką, wlewamy do nich świeżo zagotowany wrzątek, solimy i gotujemy ziemniaki
Karo in the KitchenŚLIWKAMI W MIODOWYM KARMELU Najlepsze przepisy na jedzenie powstają jesienią! Uwielbiam tą porę roku, mamy pod dostatkiem świeże warzywa nasycone słońcem, do wyboru do koloru: dynia, cukinie, bakłażany, figi, ziemniaki, pomidory, słodka papryka wymieniać można by było długo! Nie zapominajmy o owocach, teraz właśnie są najlepsze jesienne maliny, śliwki i gruszki, a lada moment będą późne jesienne jabłka(...)polskim domu, kluski ziemniaczane, w różnej postaci, lądują na talerzu. Dzisiaj chciałam trochę odczarować to niby staromodne danie i przygotowałam kluski kładzione ale z batatów. Bataty to słodkie pomarańczowe ziemniaki, które idealnie sprawdzą się w połączeniach z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, imbir, kolendra, lubią miód czy syrop klonowy. Zrobiłam kluseczki kładzione, którą są bardzo delikatne i mięciutkie, rozpływają się
SMYKWKUCHNImałą ściągę z sezonowości w formie kalendarza. Coś pominęłam? Proszę o komentarze :) STYCZEŃ Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki LUTY Warzywa : kapusta, marchew, seler korzeniowy, brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki. Owoce: jabłka, gruszki MARZEC Warzywa: kapusta, marchew, seler korzeniowy(...)brukselka, buraki, por, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, kapusta, pietruszka (korzeń), roszponka, ziemniaki, wczesna rzodkiewka Owoce: jabłka, gruszki KWIECIEŃ Warzywa: por, cykoria, endywia, roszponka, rzodkiewka, ziemniaki. Pierwsze zbiory botwinki i rabarbaru Owoce: jabłka, gruszki MAJ Warzywa: szparagi, botwinka, ziemniaki, rzodkiewka. Pierwsze zbiory sałaty, rukoli i szczawiu Owoce: Pierwsze truskawki CZERWIEC Warzywa: botwinka, natka pietruszki , ziemniaki, sałata, rukola, szczaw, rzodkiewka. Pierwsze zbiory
Zielona Kuchniatakie tuczące jak się o nich mówi. Wszystko zależy jak i z czym się je podaje. Frytki są tuczące bo na tłuszczu, ale jak ludzkość przetrwałaby bez frytek? Można ziemniaki podać na setki różnych sposobów i wcale nie muszą mieć tyle Kcal ile mają frytki. Ja dziś podaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno(...)bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana wcale nie jest konieczna. Zapiekane ziemniaki można podać jako samodzielną potrawę bezmięsną. Ja podałam je do półmiska z bukietem warzyw z grilla i grillowanych przepysznych żeberek. Przepisy na nie podam wkrótce również. Dlaczego jest ważne
Sztuka gotowania w/g Samiry