ziemniaki - 38421 przepisów (strona:47/2562)

Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą (Patate al forno con pomodori secchi, olive nere 187

prawda na naszym polsko-włoskim stole często króluje makaron pod wieloma postaciami, ale nie zapominamy o ziemniakach ;) w sezonie pomidorowym często przygotowujemy   pieczone ziemniaki z malutkimi pomidorkami a poza sezonem ziemniaki z suszonymi pomidorami. Smak ziemniaków wzbogacam wówczas dodatkiem czarnych oliwek, plasterkami czerwonej cebuli i ziołami prowansalskimi. Zapach ziemniaków jest niesamowity i nie sposób(...)oprzeć . A jaki jest Wasz ulubiony przepis na pieczone ziemniaki? SKŁADNIKI 500 g ziemniaków 80 g suszonych pomidorow 80 g czarnych oliwek 1 czerwona cebula 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di patate 80 g di pomodori secchi 80 g di olive nere 1 cipolla rossa

La grande e la piccola cuoca
Ziemniaczki jak z Pizza Hut 572

Składniki: 1 kg drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki(...)smaku; 1/8 łyżeczki pieprzu; Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do gorącej marynaty włożyć

Gospodyni Miejska
Kule z puree z ziemniaków 172

Kule z puree z ziemniaków to moja propozycja na lekki obiad . Danie jest przy okazji dość syte i ciekawe w smaku. To takie gołąbki z ugotowanymi ziemniakami. Dodatek aromatycznego sosu grzybowego świetnie się komponuje z ziemniakami i kapustą. Mój sos przygotowałam na bazie mrożonych kurek i boczku wędzonego. Zagęszczony śmietanką jest konkretnym dodatkiem do lekkiego puree. Kolor zielony na talerzu(...)tęsknoty za wiosną pobudza nasze zwysły. Polecam. Lekko, smacznie, aromatycznie. Inspiracja interia . Kule z puree z ziemniaków Puree z ziemniaków 1 kg ziemniaków 50 g masła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz

Pieguskowa Kuchnia
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu / Roast goose fat potatoes 219

Dziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu , ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy Dodatek rozmarynu daje(...)niebywały aromat. Jeżeli lubisz takie ziemniaczki w innej formie niż klasyczne puree, polecam także moje szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem , ziemniaki smażone z grzybami czy koreańskie szybkie ziemniaki z patelni – wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu (4 porcje) Składniki: 3-4 łyżki gęsiego tłuszczu, rozpuszczonego 2-3 gałązki świeżego rozmarynu

karmelowy
Ziemniaki smażone z grzybami / Potato mushroom hash 243

Dziś proponuję świetną alternatywę dla tradycyjnych, obiadowych ziemniaków. Pyszne, chrupiące i rumiane ziemniaki smażone z grzybami, doprawione od serca ziołami z pewnością świetnie wkomponują się w każde danie główne! Robi się je zaskakująco szybko i łatwo, śmiałabym twierdzić, że nawet szybciej niż tradycyjne puree ziemniaczane. A ile radości więcej! Jeżeli jesteś fanem ziemniaków innych niż puree, polecam także moje kremowe(...)ziemniaki z grzybami , ziemniaki zapiekane z grzybami i serem , czy ziemniaki zapiekane z buraczkami . Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Ziemniaki smażone z grzybami (4 porcje) Składniki: 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 10 pieczarek (lub innych grzybów), pokrojonych w plastry lub ćwiartki 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

karmelowy
Placki z gotowanych ziemniaków z fetą 159

Została Wam z obiadu resztka ziemniaków z którą zastanawiacie się co począć. To idealny przepis na wykorzystanie ziemniaków nawet następnego dnia. Wystarczy ze wstawicie je do lodówki a nazajutrz dodacie kilka dodatków, ser feta i gotowe Robiłam już jakiś czas temu podobne placki z gotowanych ziemniaków , wykorzystując do nich suszone pomidory i podając ze szpinakiem. Polecam Wam serdecznie również tamten(...)przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – przepis na placki ziemniaczane – placki z kalafiora – placki z ziemniaków i marchewki – placki ziemniaczane z łososiem – placuszki pełnoziarniste na słodko – placuszki z dyni – placki serowe z jabłkami PLACKI Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW z fetą PRZYGOTOWANIE: 25 minut + czas gotowania i studzenia ziemniaków ILOŚĆ PLACKÓW: 14-17 placków SKŁADNIKI

nietylkopasta.pl
Cottage pie – angielska wiejska zapiekanka 312

pozostałości pieczonych mięs – kości z pieczeni ponownie używano, tym razem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało(...)skondensowany smak prażonej cebuli. Do przygotowania tej zapiekanki potrzeba tak naprawdę tylko dwóch naczyń – dużej, głębokiej patelni lub szerokiego rondla, które można wstawić do piekarnika i garnka do gotowania ziemniaków. Prawie eintopf, mało mycia! Jeśli jednak Wasza patelnia do piekarnika się nie nadaje – zapiekanka uda się też w metalowej lub ceramicznej formie na ciasto albo w naczyniu żaroodpornym – nie potrzebuje

Karo in the Kitchen
Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką 164

dodatkiem dobrej oliwy. A dzisiaj w sałatce. Taka sałatka z bobem, to doskonały i szybki sposób na obiad w upalny dzień. Możemy jeść ją z ciepłym bobem i ziemniakami lub już na zimno. Doskonale sprawdzi się jako danie do pracy, do zabrania w pudełku – lunchbox. Mąż po powrocie ze szkolenia usiadł z niepewną miną przed talerzem. Bo bób(...)ziemniaki, bo suszone pomidory i niby wszystko razem ma zjeść, jak każde z innej bajki. Nie miał chłop wyjścia. I o dziwo, smakowało mu i to bardzo Zestawienie może wydawać się szalone, ale tylko na początku. Naprawdę świetnie smakuje. Czosnek doskonale podkręca smak całości a ziemniaki lekko go niwelują. No i po raz kolejny okazało się, że dobre pomidory suszone

Mieszam w Garnku
Łosoś w koprze z młodymi ziemniakami 150

najstarszy syn ze Sztokholmu, więc dogadzam mu jak mogę. Biedny student nie jada często ryb, bo za drogo, więc dzisiaj na obiad był łosoś w koprze z młodymi ziemniakami. Rybę i ziemniaki piekę razem w piekarniku. Lubicie młode ziemniaki ze skórką? Takie pieczone są odlotowe! Całe danie okrasiłam obficie koprem. Uwielbiam koper z młodymi ziemniakami, uwielbiam łososia z koprem(...)tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia? Łosoś w koprze Składniki: na 5 porcji 800 g fileta z łososia sól

codojedzenia
Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi 187

Obiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy trzymają piątkowy post i nie jedzą mięsa Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków. Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja(...)ugotowaniu jest też trochę inna. Bardziej przypomina ona konsystencję ugotowanej marchewki aniżeli ziemniaka. Kopytka te są rewelacyjne jako danie główne. Można je także serować jako dodatek do dań mięsnych. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: Kopytka: 50 dkg ziemniaków 1 i 1/2 łyżeczki soli pieprz

mecooks
Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu 284

Wiosna to pierwsze młode warzywa. Już pojawiają się wczesne ziemniaki – jeszcze nie nasze, polskie, ale greckie, egipskie i cypryjskie. Te ostatnie lubię najbardziej – sprowadzana odmiana ma jasnobiały miąższ i cienką ale zwartą skórkę. Nie rozpada się po ugotowaniu mimo dość wysokiej zawartości skrobi – i pysznie smakuje w sałatkach! Tak naszykowane ziemniaki genialnie sprawdzą się do lekkich, wiosennych posiłków. Ziemniaki dokładnie(...)myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki. Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezem – majonezu

Karo in the Kitchen
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2981

Przyznajcie się ile razy szykując obiad mamrotaliście pod nosem „ech, znowu ziemniaki?” Ziemniaki wcale nie muszą być nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie(...)ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach i bliskich spotkaniach z widłami – obieramy ziemniaki i dopiero wtedy kroimy. Pokrojone wrzucamy do głębokiej blaszki do pieczenia. Szykujemy resztę składników. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Z cytryny ścieramy 3 łyżki skórki cytrynowej, dodajemy ją do czosnku. Cytrynę rolujemy po blacie, rozcinamy

Karo in the Kitchen
Kartacze albo cepeliny 231

linii frontu, więc przez jej terytorium latały niemieckie sterowce zeppeliny, które swym kształtem przypominały właśnie to danie. Kartacze vel cepeliny przygotowuje się z ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym(...)przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima to dobra pora na potrawy syte, treściwe. Kartacze takie właśnie są. Polecam! Składniki (na 10 sztuk): 1,5 kg ziemniaków (mączystych, typ BC) 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli nadzienie: 400g mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka) 1 cebula sól pieprz majeranek do gotowania: liść laurowy ziele angielskie do podania: cebula boczek

Obiad gotowy
Puree ziemniaczane z musztardą z wolnowaru 237

Przepis na znakomite ziemniaki do obiadu, świetne zwłaszcza wtedy, gdy mamy gości. Dzięki temu, że gotujemy je w wolnowarze, będą gorące aż do chwili podania. Oczywiście takie puree z dodatkiem musztardy można też przygotować w tradycyjny sposób, wyjdzie równie smaczne. Polecam! składniki 2 kg ziemniaków 3 - 4 ząbki czosnku  3/4 łyżeczki soli + dodatkowa do smaku pieprz(...)szklanka) wody 2 łyżki musztardy  francuskiej, gruboziarnistej 1/3 szklanki rozpuszczonego  masła - opcjonalnie 3-4 łyżki mleka Przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Wnętrze misy wolnowaru posmarować oliwą lub masłem, przełożyć do niej ziemniaki, dodać szklankę wody, 3/4 łyżeczki soli, pokrojone ząbki czosnku, sporo pieprzu. Wymieszać, przykryć i gotować w ustawieniu high

Stare Gary
Pieczone ziemniaki 364

Ziemniaki same w sobie wcale nie są tuczące, to dodatek tłustych sosów i okrasy w postaci skwarek, podnosi ich kaloryczność i sprawia, że stają się one bombą kaloryczną. Sam ziemniak ma około 70 - 80 kcal, zawiera witaminy (C, PP, B1, B6) i minerały (potas, wapń, fosfor, żelazo). Ziemniaki mają dobroczynny wpływ na nasz organizm, gdyż obniżają ciśnienie, dbają o nasz(...)przewód pokarmowy i stan naszej skóry. Pieczenie ziemniaków to najprostszy sposób (zaraz po gotowaniu) ich przyrządzania. Korzystając z młodych ziemniaczków upiekłam je z ziołami i odrobiną oliwy z oliwek.  Był to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności. Składniki: 5 - 6 ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku

Kuchcik gotuje