ziemniaki - 38421 przepisów (strona:50/2562)

Najlepsze przepisy na kurki 202

około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego ! Polędwiczki z kurkami w sosie śmietanowym z winem Składniki (2 porcje): do wyboru: biała kasza gryczana, makaron lub ziemniaki 200 g kurek 150 ml białego wina 1 duża lub średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony czarny i czerwony pieprz, świeży tymianek oliwa z oliwek, masło(...)śmietany kremówki 1 duża polędwiczka wieprzowa Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Cebulę pokrój w drobno kostkę, czosnek posiekaj. Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Kurki umyj i dokładnie oczyść. Ps. Błyskawiczna metoda czyszczenia kurek: kurki wrzuć do dużego garnka. Zalej wrzątkiem, dodaj 1 czubatą łyżkę soli. Całość mieszaj około 1 – 1,5 minuty. Kurki wyjmij łyżką

Moja pasja smaku
Podpiekane ziemniaki z kurczakiem gyros 150

Magda U mnie nadmiar ziemniaków z obiadu nigdy się nie marnuje, jest tyle możliowości ich wykorzystania. Czasem specjalnie gotuje więcej ziemniaków właśnie z tą myślą że użyje ich do czegoś na następny dzień. Te podpiekane młode ziemniaki, z kurczakiem gyros, papryką i oliwkami są po prostu obłędne. Najlepiej jest przygotować ogromną patelnię tego pysznego obiadu, bo posmakuje wszystkim(...)spróbowaniu będzie także gotować ziemniaki na zapas. Składniki (na 2 duże porcje): 500g małych, młodych ziemniaków 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia czerwona cebula po 10 sztuk czarnych i zielonych oliwek sok i skórka z połowy cytryny 2 łyżeczki przyprawy gyros sól i pieprz do smaku olej do smażenia 2 łyżki posiekanych świeżych ziół

Smaczna Strona
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 167

Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze, potrząsając co chwilę garnkiem. Po zdjęciu garnka z ognia, do ziemniaków dodać masło i słodką śmietankę lub mleko(...)około 1 kg ziemniaków dodaję około 2 łyżki masła i około 4 łyżki śmietanki lub mleka.) Ziemniaki należy dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Garnek z ziemniakami przykryć i odstawić na koło 1 minutę, a następnie dużą (najwygodniej drewnianą) łyżką porządnie wymieszać, aż nabiorą delikatnej i aksamitnej konsystencji. Różne warianty smakowe puree z ziemniaków Takie ziemniaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście francuskim z pieczonymi ziemniakami 566

faszerowana papryką w trzech kolorach, doprawiona naturalnymi przyprawami i ukryta w splotach ciasta francuskiego. To świetna propozycja na uroczysty obiad. Szczególnie, że do takiego mięsa można podać pieczone, ziołowe ziemniaki w formie spiralki. 4 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy przyprawa Vegeta Natur 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 125 g sera mozzarella 2 opakowania ciasta francuskiego(...)jajko 1 łyżka mleka PIECZONE ZIEMNIAKI NA SZASZŁYKU: 6 sztuk równych ziemniaków do pieczenia 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami sól Filety z kurczaka naciąć na płasko ostrym nożem tworząc kieszonki. Natrzeć dokładnie oliwą z każdej strony i oprószyć przyprawą. Odstawić. Paprykę pokroić w paski i włożyć

https:KKuchniaMniam
Bigos z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 421

Bigos z ziemniaków - kuchnia podkarpacka Słowo bigos wszystkim nam kojarzy się bardzo jednoznacznie – siekana kapusta, duszona z mięsem i przyprawami. Ale gdybyśmy cofnęli się o 400 lat, moglibyśmy się przekonać, że bigosem nazywana była siekanina, niekoniecznie z kapusty. Istnieje też hipoteza, że słowo to pochodzi z łaciny i oznacza dwa smaki – „bi”, czyli podwójny oraz „gos” pochodzące od smaków(...)wyjaśnienia tłumaczą poniekąd dlaczego danie z drobno pokrojonych ziemniaków i boczku, duszone w śmietanie, które smakowo z tradycyjnym bigosem nic wspólnego nie ma, tak właśnie zostało nazwane. Składniki na bigos z ziemniaków są typowe dla kuchni regionalnej Podkarpacia – ziemniaki, groch, cebula, boczek. Równie typowe jest zagęszczenie potrawy roztartym gotowanym grochem (a właściwie fasolą, ale „u nas” często mówi się

Trzeci talerz
Kluski śląskie - kluski guminowe, gumione, białe, kartofelmelklezy, gumiklyjzy 297

nazwa wskazuje bardzo popularne na śląsku. Kluski śląskie, rolada i modra kapusta to tradycyjny niedzielny obiad. Przygotowuje się je tylko z dwóch (nie licząc soli) produktów– gotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej, chociaż niektórzy dodają jajka.  Przygotowałam kluski według przepisu z książki ambasadaroki kuchni podlaskiej, Joanny Jakubiuk „ Ziemniak. Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów ". W książce(...)oprócz przepisów jest zawartych dużo informacji na temat ziemniaka, a co najważniejsze podana jest informacja, z jakich ziemniaków przygotować danie. Jakiego typu kulinarnego użyć, z jakiej odmiany skorzystać. Na końcu książki znajdziemy garść informacji na temat ziemniaków. Trudno tu podać konkretną ilość prodkuktów, ponieważ mąki ziemniaczanej bierze się 1/5 objetości ziemniaków. Ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól Ziemniaki umyć, obrać. Ugotować. Ostudzić

królestwo garów
Ziemniaki jak z ogniska - smaki dzieciństwa 181

Ziemniaki z ogniska, pieczone w popiele to smak dzieciństwa, smak wakacji... Niby zwykły ziemniak a jednak chrupiąca skórka całkowicie zmienia jego smak...  jedząc takiego ziemniaka, każdy musiał się ubrudzić 🤣 W związku z nadejściem chłodniejszych jesiennych dni, częstotliwość użycia piekarnika znacznie wzrosła, zapach z piekarnika unoszący się w całym domu, to coś co jasno wskazuje na zakończenie sezonu letniego. Coraz(...)więcej pomysłów z użyciem piekarnika i tak... nadszedł czas na ziemniaki. Tym razem przy jedzeniu ich - nie powinniście aż tak się ubrudzić ;) Składniki: 6 ziemniaków  (dużych podobnej wielkości) 4 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki drobnej soli 4 łyżki masła (w moim przypadku bez laktozy) ząbek czosnku papryczka chilli - świeża sól łyżeczka soku z cytryny Jak przygotować:  Piekarnik

dlaSmaQ
Sałatka ziemniaczana z kukurydzą 161

koniec weekendu przygotowałam sałatkę z ziemniakami. Bardzo lubię takie sałatki, zwłaszcza o tej porze roku, wtedy najlepiej mi smakują. Szybkie w przygotowaniu, wyraziste w smaku to moje ulubione sałatki. Moja sałatka ziemniaczana poza ugotowanymi w skorupkach ziemniakami, to kukurydza, por, sporo natki posiekanej z pietruszki i majonez. Mnóstwo smaku. Zachęcam do przygotowywania takich sałatek właśnie jesienią i zimą. Sekret udanej(...)sałatki ziemniaczanej to odpowiednie ziemniaki. Tym razem wykorzystałam malutkie, które przeznaczone są do pieczenia. Po ich ugotowaniu, wystarczy ziemniaki zalać zimną wodą, odcedzić, a wtedy skórka, po delikatnym naciśnięciu, schodzi bez problemów! A jaki jest Wasza ulubiona sałatka ziemniaczana? Sałatka ziemniaczana z kukurydzą / 2 porcje Składniki: 300 g malutkich ziemniaków (polecam gatunek, który przeznaczony jest do pieczenia) 1/2 szklanki konserwowej

Moja smaczna kuchnia
Ziemniaki faszerowane 171

Ziemniaki faszerowane Ziemniak to warzywo uniwersalne. Można go przyrządzić na 1001 sposobów od sałatki poczynając na plackach ziemniaczanych kończąc. Moim zdaniem najsmaczniejsze są ziemniaki pieczone w piekarniku. Są wspaniałym dodatkiem lub samodzielnym daniem. Przygotowuję je w kilku wariantach. Dziś w roli głównej ziemniak faszerowany.  Składniki na ziemniaki faszerowane: 8 dużych podłużnych ziemniaków, 30 – 40 dag mielonego mięsa(...)puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam do dużej miski i studzę. Dodaje do mięsa

Gotuj Się Kto Może
Tarta ziemniaczana z łososiem 175

wymyśliłam tartę na zimno i na ciepło. To danie jest uniwersalne i można je jeść różnie. Tarta ziemniaczana z łososiem bo o niej mowa jest typową tartą z resztek ziemniaków, którą można urozmaicić podając ją z łososiem. Ostatnio gotuję ziemniaki w mundurkach i takich użyłam do tarty. Tarta ziemniaczana przypomina nieco tort ziemniaczany . Tarta ziemniaczana to danie dla smakoszy ziemniaków(...)Tania potrawa, którą można przyrządzić wcześniej, np. upiec spód do tarty jednego dnia, a na drugi dzień zapiec z ziemniakami. Polecam spróbować, idealna do śłedzika jeśli ktoś nie lubi łososia. Podaję tartę z parmeńską szynką i grillowaną wołowiną. Rodzinka padła z wrażenia! Tarta ziemniaczana Składniki: Forma do tarty o średnicy 23 cm, z ruchowym dnem Spód do tarty

codojedzenia
Różyczki ziemniaczane z wasabi 154

Różyczki ziemniaczane w sam raz dla wszystkich miłośników ziemniaków. Różyczki ziemniaczane z wasabi Jeśli należycie do tej grupy osób, które kochają ziemniaki ten przepis jest właśnie dla Was. Ziemniaki wcale nie muszą być nudne. Nie musimy ich podawać tylko i wyłącznie w postaci puree. Z ziemniaków zrobić można kilkanaście fajnych i do tego różnych potraw, które mogą posłużyć jako dodatek(...)głównego. Frytki, kopytka, kluski śląskie, krokiety, babka ziemniaczana to tylko mała garstka propozycji. Od czasu do czasu warto poeksperymentować. Różyczki ziemniaczane to fajna propozycja na dodatek do dań gulaszowych. Ziemniaki w tak przygotowanej formie nie są nudne, gdyż ich smak dodatkowo podkreśla wasabi. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego

mecooks
Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika 528

Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika są alternatywą dla frytek z piekarnika czy frytek z batatów . Polecane, jako przekąska, ale także dodatek do obiadu. Najbardziej lubię je podawać z sosem czosnkowym lub mieszanką ketchupu oraz majonezu. Smakują wybornie dobrze przypieczone i posypane solą gruboziarnistą Jest kilka szkół przygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam(...)wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych ziemniaków możecie dodać inne, przyprawy, które lubicie, jak bazylia, oregano czy mieszanka ziół prowansalskich. Smacznego! Przepis na ziemniaczki Drukuj przepis Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 średnich ziemniaków łyżka

Kuchnia Bazylii
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1286

Pierogi "Szwaby wiejskie" - kuchnia podkarpacka" Ile dań z ziemniaków potrafią przygotować podkarpackie gospodynie? Mam wrażenie, że nieskończoną ilość. Tym razem proponuję Wam bardzo smaczne danie obiadowe o nazwie pierogi „szwaby wiejskie”. Szwaby to potrawa typowa dla okolic Lubaczowa. Są to duże kluski o wrzecionowatym kształcie, przygotowane z ciasta z ziemniaków – w połowie ugotowanych, w połowie surowych, startych na tarce(...)drobnych oczkach. Tradycyjne szwaby wypełnione są farszem z białego sera i ugotowanych ziemniaków. Na północy Podkarpacia przygotowuje się podobne danie, tyle że wypełnione masą z białego sera. Taka lasowiacka wersja szwabów nosi nazwę kacapoły. Pierogi „szwaby wiejskie” różnią się od szwabów tradycyjnych tym, że ciasto przygotowane jest jedynie z ugotowanych ziemniaków (ciasto takie, jak na kluski śląskie). Przygotowanie takich pierogów

Trzeci talerz