Każdy region ma swoje tradycje kulinarne, ale niektóre dania smakują wszystkim, nie zależnie od miejsca zamieszkania. Wiele z takich regionalnych dań bazuje na ziemniakach - weźmy chociażby kluski śląskie, babkę ziemniaczaną (kugel, zmiocarz), kopytka (szagówki), kartacze, kiszkę, moskole, pierogi ruskie, kartoflak, zupy i sałatki wszelakie albo pyry z gzikiem. To, co mieszkańcy Wielkopolski nazywają pyrami z gzikiem, oznacza po prostu(...)ugotowane w mundurkach albo pieczone ziemniaki z twarogiem. Twaróg oczywiście musi być specjalnie przyrządzony i doprawiony, żeby w połączeniu z ziemniakami stworzył pyszne danie. Miałam ochotę na takie ziemniaki, ale na myśl o ziemniakach ze śledziem poczułam ścisk w żołądku. Postanowiłam więc połączyć te dwie zachcianki i tak oto na stole pojawiły się ziemniaki ze śledziem i twarogiem. Paluszki
Obiad gotowyjest bohaterką dzisiejszego wpisu. Tortilla de patatas znana też jako tortilla de papas albo tortilla espańola jest chyba najpopularniejszym daniem, dostępnym "od ręki" w każdym barze. Smażone lub gotowane ziemniaki (spotkałam różne wersje przepisu), cebula, jajko i oliwa - to podstawowe składniki tortilli, tanie i dostępne w każdym domu. A wariantów tortilli w zależności od dodatków oczywiście może być całe mnóstwo(...)tortilla świetnie smakuje w każdej postaci. Pamiętam, jak sama próbowałam pierwszy raz usmażyć tortillę. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym przepisie żadnej filozofii. Ot, kroimy ziemniaki, obsmażamy, rozmącamy jajka, zalewamy i gotowe. Jak bardzo się myliłam, okazało już po próbie odwrócenia placka (po hiszpańsku to się pięknie nazywa "dar la vuelta a la tortilla") - ziemniaki przywarły
Obiad gotowyPrzed Wami przepis na ziemniaki, które można podać jako przystawkę, albo danie główne. U mnie sprawdziły się w obu przypadkach. Ziemniaki faszerowane już kilka razy robiłam, ale z innym farszem min. z mięsnym. Tym razem postawiłam na danie bezmięsne. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do smaku Składniki: 5 - 6 ziemniaków wyszorowanych (po jednym dla każdego(...)duże obrane pieczarki (ok. 120 g) 1 duża lub 2 małe cebule 3 ząbki czosnku świeża natka pietruszki posiekana sól świeżo zmielony pieprz 4 – 5 łyżek oliwy Wykonanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie. Trzeba je tak ugotować, żeby się nie rozpadły ale też, żeby nie były niedogotowane. Nie podaję jak długo trzeba gotować, bo to zależy od gatunku
Kuchnia u KrysiWypatrzone w "internetach". Tak przygotowane ziemniaki są naprawdę smaczne. Przygotowałam tylko trzy, ale sądzę, że na osobę należy przewidzieć dwa. Dobrze jest wybrać ziemniaki o zbliżonej wielkości i kształcie, równo się ugotują i podpieką. Użyłam boczku pokrojonego w bardzo cienkie plasterki - dobrze się trzymał i nie wymagał wykałaczek. Jeżeli lubicie ostre smaki, można przed podaniem posypać ziemniaki np. papryką(...)Bardzo polecam! składniki 3 spore czerwone ziemniaki 6 cienkich plasterków wędzonego, surowego boczku ok 40 g sera (gouda, cheddar), startego prażona cebulka przygotowanie Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach - bez obierania. Zajmie to ok 20 minut. Wodę odlać, ziemniaki odparować, lekko przestudzić. Z obu stron obciąć końcówki, tak aby można było ziemniaki postawić w pionie. Z jednej strony ziemniaki wydrążyć
Stare GaryHasselback wywodzą się ze Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek. Ziemniaki podane w ten sposób gościły już na blogu(...)którego nadają się fantastycznie - macie ochotę na jesienne sznycle? Zapraszam (klik) . Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 10 min + ok 40 min pieczenie ok 8 średniej wielkości ziemniaków * ok 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek sól, pieprz *najlepiej żeby ziemniaki były równej wielkości, inaczej upieką się w różnym czasie Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, nie obieramy, układamy
Słodki Kompromisziemniaczana Podlaska klasyka, która daje nam bardzo dużo możliwości konfiguracyjnych. Stąd bardzo wdzięczny materiał na zagospodarowanie pozostałości. Obecnie pracuję nad wersją na słodko, ale o tym kiedy indziej :) Składniki: - ziemniaki - marchewka - obierki z marchewki - mąka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na małych oczkach. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy ziemniaki i marchewkę ze sobą(...)dodając trochę obierek po marchewce. Obierki ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy i dodajemy do masy. Generalnie chodzi o to, żeby zarówno marchewka jak i obierki były tylko dodatkami i nie zdominowały nam całej masy, która ma być jednak ziemniaczana. Na koniec dodajemy mąki w takiej ilości, aby masa nam nie pływała. Całość wkładamy do foremki, a ją do nagrzanego
Kryzysowa Książka Kucharskakażdy był święcie przekonany, że ta jego jest właśnie poprawna, a cała reszta jest w błędzie. Nie wiem skąd w ludziach tyle uporu i zawziętości? To tak jak z ziemniakami, jedni mówią kartofle, inni pyry, a jeszcze inni ziemniaki i wszyscy mają racje. Tak samo z tymi kluchami, nie będę pisać o swoich racjach, tylko wkleję kilka informacji ze źródeł(...)Prażucha ziemniaczana lub fusie r – potrawa z ugotowanych na miękko ziemniaków z dodatkiem mąki , utłuczonych i wymieszanych na masę, podawana na gorąco pod postacią klusek formowanych łyżką i okraszonych skwarkami ze słoniny lub wędzonego boczku , ewentualnie z dodatkiem usmażonej cebuli . Prażucha ziemniaczana znana jest pod różnymi nazwami
Dieta moja pasjaMoskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku Ile to już razy występowała taka sytuacja, że nagotowało się ziemniaków z myślą, że zostaną zjedzone, a tu nagle niespodzianka… większości z nas takie coś się przytrafia pewnie, przynajmniej, kilka razy do roku. Pojawia się wtedy pytanie: co z nimi zrobić. Ja osobiście nie przepadam za odgrzewanymi ziemniakami i dlatego(...)zutylizować, żeby się nie zmarnowały. Z pomocą przyszła moja mama, która zasugerowała zrobienie naszych tradycyjnych podhalańskich moskoli. Czym są moskole? Moskole są to placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków . Można pokusić się o stwierdzenie, że są chlebkami naan na miarę naszych polskich możliwości. Wersji na moskole jest co najmniej kilka, ale te najlepsze powinny być stosunkowo ciężkie, a nie jak bułka
BlendmanOpis: Pieczone, pachnące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Idealne jako sama przekąska lub dodatek do wielu dań. Najlepsze są z rumianą, chrupiącą skórką ale miękkie i soczyste w środku. Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest również rozmaryn. Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 główka czosnku 2 łyżki masła Kilka listków rozmarynu Sól Kolorowy, gruboziarnisty pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób(...)przygotowania: Ziemniaki najlepiej wybrać mniejsze, tak żeby ich nie kroić. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i następnie suszymy. Ziemniaki najlepiej podgotować przez ok 2 minuty. W małym rondelku należy roztopić masło i wymieszać razem z oliwą. Do naczynia żaroodpornego wlewamy mieszankę masła i oliwy. Dodajemy do tego ząbki czosnku, listki rozmarynu oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDzisiaj chciałbym zaproponować niezwykle proste danie - ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie koperkowo - czosnkowym. Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar(...)gram jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki koperku, oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostego, ale pysznego sosu, który doskonale pasuje do ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem
Wyprawy kulinarneWczoraj była u mnie premiera na młode ziemniaki . Premiera, więc musiało być wyjątkowo, ciekawie i oczywiście smacznie. Wymyśliłam młode ziemniaki z salsiccia w towarzystwie szparagowej fasolki i pesto z jarmużu. Młode ziemniaki z pesto smakują wyśmienicie! No cóż nie spróbujesz nie wiesz! Polecam to szybkie i smaczne danie na lato! Mało pracochłonne i tanie. Młode ziemniaki Składniki: 4 porcje(...)ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 400 g surowej salsiccia 3 łyżki pesto z jarmużu , lub wedle smaku 2 młode cebule ze szczypiorem świeży koperek do posypania 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Umyj ziemniaki ocierając o siebie tak aby część skórki odeszła. Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie.Odcedź i wymieszaj z pesto. Fasolkę
codojedzeniaChyba każdy lubi pieczone ziemniaki. Ja osobiście je uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie. Na bazarach i w sklepach powili widać młode ziemniaki, dlatego przygotowałam prosty przepis na karmelizowane pieczone ziemniaki w przyprawie curry. Takie ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do wegańskiego kotleta lub samoistne danie. Karmelizowane pieczone ziemniaki w curry Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka cukru(...)łyżka curry 1/2 łyżeczki czerwonej papryki sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić, tak aby wszystkie miały podobny rozmiar. Jeśli ziemniaki są małe wystarczy przekroić na pół. Przełożyć pokrojone ziemniaki do dużej miski, dodać cukier i resztę przypraw - dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć ziemniaki na blachę pokrytą papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 200 st piekarnika
wegujemykluski to bez wątpienia smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z mieszkaniem babci na Mokotowie. Kluski szare z tartych ziemniaków zawsze uwielbiałam. Lubiłam podkradać je na zimno i wcinać gdy już były zimne. U nas tradycyjnie jedzone z podsmażaną cebulką lub boczkiem. Rodzice i dziadkowie jedli zawsze do nich zsiadłe mleko. Jak chyba do większości obiadów(...)podrumienionej cebulki, ale sprawdzą się również z wszelkiego rodzaju mięsami w sosie. Podobno są i tacy, którzy jadają je z białym serem. Ja w każdym razie zawsze jak trę ziemniaki na placki, mam dylemat…. placki czy te kluski. Brzuszek by chciał oba, ale te kalorie… Kluski może nie wyszły mi tak szare, jak pamiętam je z dzieciństwa, kiedy
Mieszam w Garnkutego jednorazowo nie da... ;) Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam na szarzejące sekundę po starciu, a w gotowaniu rozwalające całą konstrukcję(...)wypłukujące się z pomiędzy gotowanej masy. A wydawać by się mogło takie proste danie... Owszem, samo w sobie trudne nie jest, ale jak trafić na ziemniaki, które nam wszystkiego nie zepsują? To tajemnica Sagali. Teraz nie jestem w lepszej sytuacji, bo ziemniaki na te kluski dostałam od babci, która... też nie wie jaka to odmiana. ;) Eh, i bądź człowieku mądry
Kuchenna Kontrrewolucya