ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1993/2562)

Kluski kładzione, szybkie 189

Kiedy nie mamy czasu na gotowanie ziemniaków czy kasz ten przepis bardzo się sprawdza. Bardzo dobre do wszelkich sosów, ale i na słodko z masłem, cukrem i cynamonem całkiem dobre danie składniki (2 porcje) ok 110 g mąki 2 jajka 2 - 3 łyżki śmietany szczypta soli opcjonalnie pieprz przygotowanie Do dużego kubeczka wbić jajka, rozmieszać, dodać mąkę i śmietanę, mieszać

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 268

pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Przepiórki w sosie z pomarańczy 237

Przepiórki były w piekarniku zdecydowanie dłużej niż przewiduje przepis (ok 30 minut), ale wcale im to nie zaszkodziło - mięso nie było suche, a skórka się przypiekła. Dorzuciłam też podgotowane ziemniaki, dopiekły się razem z ptaszkami

Stare Gary
Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 230

resztki. składniki ugotowana włoszczyzna ( bez pora):       1 marchewka        2 pietruszki        seler 2 - 3 ogórki kiszone ugotowane 2 - 3 ziemniaki jajko ugotowane na twardo cebula dowolne zioła - szczypiorek,koperek, pietruszka, drobno pokrojone majonez oliwa (tyle, żeby sałatka nie była sucha) 1 - 2 łyżki musztardy sól , pieprz przygotowanie wszystkie

Stare Gary
Gęsie piersi pieczone na jabłkach 280

sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia nastawić  funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną  gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 216

folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa) Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego  przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 265

pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła . Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 238

wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 293

szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego! Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały

Stare Gary
Młoda kapusta z boczkiem 211

należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru 2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego 1 łyżka mąki pszennej

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 252

zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 220

grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Cielęcina w sosie sardelowym 300

zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę podawać z knedlem ziemniaczanym z obu stron przesmażonym na maśle na złoto oraz ogórkami konserwowymi. Ja podałam z ziemniakami i też było smacznie. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 254

być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 250

stron  (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  na 30 minut.  podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania