Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami 165Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit Małgorzaty
Pierś kurczaka z camembertem gotowana w folii spożywczej 434zwijamy w roladę. Następnie o wijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności , bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz z gotowana marchewką. Kurczaka oczywiście przed podaniem odwijamy z folii ;) Kurczak z camembertem gotowany w folii
Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety rybne z miruny 307koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kotlety podajemy z surówką z kiszonej kapusty oraz ziemniakami posypanymi koperkiem. kotlety rybne z miruny i z koperkiem
Bon Appetit Małgorzaty
Roladki z suszonymi pomidorami, szpinakiem i mozzarellą 243gołąbki), Możemy pomóc sobie wykałaczkami. Na rozgrzanym oleju podsmażamy roladki z każdej strony a następnie dopiekamy w piekarniku około 10 minut w 190 stopniach C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. roladki drobiowe z włoskim akcentem
Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz po węgiersku ala Bogracz 180przepis bo smalec jest tu konieczny! :) Przepis pochodzi z książki Grzegorza Ostrowskiego "Kulinarne Wspomnienia z wakacji" . Ja recepturę trochę zmodyfikowałam. Zrobiłam bogracz w wersji gulaszu a nie zupy. Pominęłam ziemniaki oraz makaron. Podałam go z plackami ziemniaczanymi. Składniki: 75 dag wołowiny 6 szklanek bulionu może być z kostki 2 cebule 3 dojrzałe pomidory 2 duże, czerwone papryki 3 ząbki
Bon Appetit Małgorzaty
Karkówka bejcowana w piwie i kawie 221grillowaniem mięso wyjmujemy z lodówki by nabrało temperatury pokojowej. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Grillujemy z obu stron średnio po 4 minuty z każdej. Taka karkówka najlepsza z pieczonymi ziemniakami oraz letnią sałatką. karkówka bejcowana w piwie i kawie
Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 249robię śledzie w oleju jedynie z cebulą ale tym razem postanowiłam urozmaicić je z grzybkami marynowanymi. Można zrobić też wersję z korniszonami. Są doskonałe do chleba jak i do ziemniaków w łupinach :) Składniki: 300 g matyjasów (śledzi solonych) 1 słoiczek grzybków marynowanych (najlepiej podgrzybków) 2 cebule ok. 300 ml oleju pieprz Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez
Bon Appetit Małgorzaty
Frykadelki czosnkowe 196kształt grubszych wałeczków. 3. Każdy wałeczek obtaczamy w bułce tartej, lekko spłaszczamy. 4. Gotowe mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 5. Takie mielone najlepiej mi smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Gulasz wołowy ze śliwką 234Śliwki pokroić w paseczki, dodać do mięsa i gotować kolejną godzinę (lub do miękkości).3. Wodę wymieszać z mąką, zalać mięso, chwilkę gotować, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami lub kaszami.Smacznego!!!Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Ani
Zupa z fasolą i kurczakiem 233niedziele miał być rosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha! Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 1 papryka (może być mrożona) woda ziele angielskie liść laurowy majeranek przyprawa do dań z fasoli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól,pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa
Kuchnia domowa Ani
Szynka w sosie polskim 208dodajemy mąki (ok. 1 łyżkę lub wedle uznania), a jeśli za gęsty to delikatnie podlewamy wodą. 7. Go tow y sos podajemy z tym na co mamy ocho tę - ziemniakami, kaszami, ryżem, kopytkami, śląskimi kluskami itp. itd. :) A do tego np. ogórek kiszony :) Smacznego!!! Źródło: Domowe gotowanie
Kuchnia domowa Ani
Placuszki z kurczakiem i płatkami owsianymi 455Pyszne kotlety drobiowe, na które przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Dania z kurczaka (nr 3/2012). Polecam jako drugie danie z ziemniakami, ryżem, kaszami i surówkami. Składniki: 25 dag piersi z kurczaka 2 szklanki płatków owianych 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 czerwona papryka kawałek pora 20 dag sera żółtego 1 cebula 1 mały pomidor bazylia, oregano sól, pieprz
Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony z botwinką 287chochlę gotującego się barszczu, a następnie przelewamy do garnka z zupą. Doprawiamy octem, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekany koperek - ilość wedle uznania.5. Barszcz podajemy z ugotowanymi ziemniakami - najlepiej młodymi.Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Dżem z truskawek i jagód 198truskawek 20 dag jagód cukier do smaku sok z cytryny do smaku 1 żel-fix (lub koniturex) Sposób przygotowania: 1. Umyte owoce rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. 2. Owoce stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy. 3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut). 4. Gorący dżem przekładamy
Kuchnia domowa Ani
Kotlety w paprykowej panierce po władysławowsku 230Składniki panierki mieszamy. Kotlety najpierw panierujemy w mące, następnie w jajku z mlekiem, a na końcu w paprykowej panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. 4. Kotlety podałam z ziemniakami z wody, papryką z miodem i sałatką z cukinii i papryki . Smacznego!!! A teraz Władysławowo :) Władysławowo Władysławowo - plaża Władysławowo - Ocean Park Władysławowo - Dom Rybaka Władysławowo - port
Kuchnia domowa Ani