ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1987/2562)

Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji 196

zależności od jakości mięsa może zaistnieć  potrzeba wydłużenia czasu o ok. 15-20 minut. Dzięki temu otrzymamy oprócz boczku bardzo aromatyczny sos, którym po zagęszczeniu zasmażką możemy polać ziemniaki. przepraszamy za jakość zdjęcia, ale fotka została zrobiona telefonem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Żurek na wędzonym boczku 172

Żurek na wędzonym boczku i najlepszym domowym zakwasie. Żurek był tak smaczny, że na pewno częściej będę robiła domowy zakwas i żurek... Świetnie smakuje także z ugotowanymi ziemniakami. Bo w takiej wersji jedliśmy częściej w rodzinnym domu. Składniki: zakwas na żur kawałek chudego wędzonego boczku w kawałku (ok. 2 50 g) po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu

Czerwień i błękit
Ajapsandali (201 kcal) 142

Ajapsandali to gruzińska potrawa warzywna. Są różne jej warianty, ale zawsze opiera się na bakłażanie (można dodać do niej jeszcze np ziemniaki). Jest pyszna, lekka i aromatyczna. Składniki (2 porcje): bakłażan duża cebula czerwona papryka 2 jędrne pomidory 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki chili w proszku lub ostra papryka sól morska, świeżo mielony pieprz gotowa mieszanka przypraw chmeli

e-PrzepisyKulinarne
Piersi z kurczaka z sosem pieczarkowym z dodatkiem kosmosy ryżowej (Quinoa). 144

Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Należy do tej samej rodziny, co buraki i szpinak. Z powodzeniem zastąpi ryż czy ziemniaki. Skład komosy ryżowej sprawia, że roślina ta może z powodzeniem zastąpić mięso. Poleca się ją szczególnie wegetarianom i weganom. Ziarna komosy przed gotowaniem wypłukać w zimnej bieżącej,(jeśli woda

ClauditteMissCooking
Żurek 130

Pamiętacie przepis na zakwas ? Teraz przyszła kolej na pokazanie jak ja go wykorzystałam. Powstał pyszny żurek. żeberka wędzone biała kiełbasa kiełbasa wędzona włoszczyzna zakwas ziemniaki zakwas chrzan majeranek sól dodatkowo : jajka na twardo Do garnka wkładamy żeberka i kiełbasę, dodaję obraną i umytą włoszczyznę. Zalewamy wodą i gotujemy wywar. Kiedy warzywa zmiękną zlać wywar

Polska Zupa
Obieraczki z Ostrego Sklepu 151

każdą z nich używam w swojej kuchni.Przy użyciu tych obieraczek warzywa lub owoce skórki z nich są obierane bardzo cienko, co jest według mnie dużym plusem.Obierając owoce czy ziemniaki zwykłym nożem na pewno tak byśmy sobie nie poradzili i skórka na pewno byłaby grubsza. Obieraczka do warzyw z jednostronnym ostrzem dla praworęcznych.Jest to jedno z tych narzędzi które

Moje domowe kucharzenie
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 376

dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem.  SKŁADNIKI: 3 udka z kurczaka, 15 dag pieczarek, ½ cebuli, 2 łyżeczki majeranku, 2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, pieprz czarny mielony, sól, olej. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa curry z batatem 152

ozdobna wilca purpurowego. Jadalną częścią batata są bogate w skrobię bulwy korzeniowe, które mogą ważyć nawet 3 kg. Po przekrojeniu mają one pomarańczową barwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa batata 1 średniej wielkości cukinia 1 mały

W SMAK
Nowalijki - szkodzą czy nie? 137

mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy z nich całkowicie rezygnować? Nie, wystarczy zastosować się do następujących zasad: Wybieraj świeże warzywa, im dłużej przechowywane

Powiedz dietom nie
Pierś z kurczaka pieczona z batatami 343

Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut.  Potem piec   180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną sera. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 161

pieczenia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i papier, mięso polewamy sokami i dopiekamy dalsze pół godziny. Ja podałam je z pieczonymi ziemniakami i surówka z pora

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 177

podroby zamieniają się w delikatne i bogate w smaki danie, które dobrze wygląda. Dodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i białka. Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej

Trzeci talerz
Pasztet z cukinii i kalafiora 239

zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć. Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dobrze odcedzić, rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm . Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki, pieprz

Trzeci talerz
Pasztet z selera z chrzanem 229

Pasztet z warzyw o zaskakującym smaku, nadanym mu przez sos sojowy, chrzan i czosnek. Może być podawany na ciepło, z sosem i ziemniakami. Może również pełnić rolę zimnej przystawki. Przepis na bazie przepisu Ewy Wachowicz. 650 g selera 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 100 g masła 1 łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki

Trzeci talerz
Opolska karkówka na kapuście 199

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania