zupa koperkowa mogłaby być codziennie, jest ona moim numerem jeden. Jest pyszna, lekka i niezwykle aromatyczna. Oczywiście do zupy zamiast lanych klusek można dodać ryż, makaron czy też ziemniaki. My jednak preferujemy zupę koperkową z lanymi kluskami, jak dla nas ich dodatek czyni zupę bardzo delikatną ;) Kluseczki same w sobie są bardzo delikatne, idealne nadają się również dla najmłodszych
Krakowskie smaki Anikiełbasa pieczona w białym winie z dodatkiem cebuli i oczywiście majeranku to wspaniała propozycja na obiad, nie tylko ten świąteczny. Możemy ją podać z pure z ziemniaków lub z kaszą. Przy okazji Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia zawsze robię białą kiełbasę. Z reguły nie jesteśmy w stanie jej zjeść od razu, więc ją mrożę. Potem wyjmuję
Kulinarne przygody GatityMajonez- obowiązkowy towarzysz ''jajek'' z groszkiem, niezastąpiony w sałatce jarzynowej, bezkonkurencyjny wielkanocny sos. Istnieje wiele przepisów na wegański majonez. Można go zrobić z tofu, ziaren, fasoli, ziemniaków, ryżu i wielu innych wymyślnych składników. Moim ulubionym jest najprostszy majonez na bazie mleka sojowego. Robi się go w mniej niż 5 minut i można mieć pewność, że sprawdzi
wegetalerzemiękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty. Dziś
Basia w kuchniZUPA CHRZANOWA Składniki: - 1/4 selera - pół pora - 2 pietruszki - 150g korzenia chrzanu - 2 małe ziemniaki - 2 średnie cebule - 4 łyżeczki chrzanu śmietankowego w słoiku - 1 litr wywaru z szynki gotowanej - 1 litr wywaru z kiełbasy białej i surowej - 3 białe kiełbasy - 2 kiełbasy surowe - 4 łyżki śmietany - 3 liście laurowe - 5 ziaren pieprzu czarnego - 5 ziaren ziela angielskiego - przyprawa "Kucharek
Mentor Smakudzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg karkówki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 50g suszonych grzybów, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiramach utylizacji topinambura zrobiłam jeszcze parę dań. Wszystkie dania są proste podobnie jak dania z samych ziemniaków. Następne w kolejności do opisania są placki. W smaku podobne do ziemiaczanych jednak nie do końca, bo lekka orzechowośc topinambura jest wyraźnie wyczuwalna. Wspaniałe z serem lub z cukrem tak jak tradycyjne ziemiaczane. Z podanych proporcji wychodzi koło 7 placków więc lepiej podwoić
Lubczyk i Waniliamiękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki
Szefowa kuchniPoniższa mieszanka przypraw będzie również doskonale pasowała do grillowanych lub pieczonych ziemniaków. Składniki: 4 ulubione steki do przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę
naRuszciekolei współgra z jałowcem ;) Składniki : pół szklanki połówek żółtego grochu obłuskanego 2 marchewki korzeń pietruszki ok. 10 cm pora kawałek selera (u mnie połówka, bo nie używam ziemniaków) kawałek obsuszonej kiełbasy jałowcowej (ok. 10 cm) gałązka rozmarynu natka pietruszki (ilość zależna od upodobań) suszony majeranek 2 ząbki czosnku sól, pieprz Groch opłukać w kilku wodach. Zalać wodą (przynajmniej 3 razy
Weekendy w domu i ogrodzieodparuje z nich sok. Farsz doprawiamy, a kiedy ostygnie dodajemy do niego jajko i mieszamy. U mnie niektóre kawałki mięsa były zbyt duże, dlatego farsz wytłukłam tłuczkiem do ziemniaków. Zbieramy się za ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej. Wodę podgrzewamy, aby była dość ciepła, ale nie gorąca. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką
e-PrzepisyKulinarnewłaśnie, sałatkę pochodzącą z książki 123 sałatki i surówki. Zrobiłam ją do obiadu , który składał się z pieczonego kurczaka i ziemniaków z wody. Lecz również można podać jako samodzielną przekąskę, a także półmisek wędlin będzie do niej w sam raz. Pychota, polecam. Ja ugotowałam wszystkie
Bea(u)ty kitchendrobno siekam. Wszystkie składniki mieszam razem, dodaję przyprawy do smaku oraz sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny i oliwę z oliwek. Sałatkę podaję z ziemniakami z wody i kotletem z piersi kurczaka. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchensałaty myję pod bieżącą wodą, każdy z osobna, układam na talerz i nakładam na liściach sałatkę z buraczków. Dekoruję każdą porcję i podaję z kotletem schabowym i ziemniakami z wody SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchendodatkiem soli i cukru do miękkości. Odcedzam i przekładam do salaterki. Masło rozpuszczam na patelni i polewam gotową fasolkę. Na talerzu układam porcję mięsa i fasolkę. Podaję z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen