ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1994/2562)

Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 237

musztarda, podany na szpinakowym spodzie. Danie m oże i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć  produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko). Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 173

inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :))))) Zupa: * bulion- 2 litry* * groch cały- 1 szklanka * marchewka- 1 duża szt. * pietruszka- 1 duża szt. * ziemniaki- 3 duże * por- 1/2 * przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząber Dodatkowo: * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * boczek wędzony- około

Kraina Miodem Płynąca
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 333

miesięcy Składniki na zupę rybną - 6 porcji: bulion rybny 700-800 ml 1 cebula 2 łyżki masła ghee 400 g dorsza 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki kawałek pora i selera zielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie zielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalnie sok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100-150 ml kwaśnej śmietany

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa brokułowo-porowa 217

Oczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa. Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu. - 1 brokuł - 1 por, olej - 2 ząbki czosnku, sól, pieprz - 2 ziemniaki, liść laurowy - 2 litry wywaru lub wody Warzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki

Pasje Jolki
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 215

cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem. CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu.Nie mielimy go.Uzywamy lekko utluczony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 256

Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny. Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 283

mąka całkowicie sie rozklei.Zestawić z ognia.Dodać jogurt,dokładnie wymieszać.Przyprawić szczytą cukru,ewentualnie solą.Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać Podawać z ziemniakami z wody i np.salatką z buraczków.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 240

C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila. Zycze smacznego! Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku. Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania. Skladniki na 2-3 porcje: 500 g mrozonego groszku sol sok z polowy limonki W malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po  5 minutach groszek jest mieciutki.Po

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 254

minut,az zmiekna Na talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne) Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem. Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 218

zajmuje troche czasu,ale naprawde warto.Na drugi dzien odgrzewany jest jeszcze smaczniejszy. Skladnik na 6 porcji: 800 g buraczkow 2 marchewki 1 malutka piertuszka kawalek pora i selera 2 ziemniaki malutka cebula,1 zabek czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 lyzki masla ghee 1 lyzka maki 1 lyzka octu lub soku z cytryny,sol,pieprz i odrobine

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 215

przeciwdrgawkowe. ZASTOSOWANIE W KUCHNI : W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 204

Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow. Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 227

Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych stolach.Wyglad ma podobny do pietruszki i wyroznia go specyficzny aromat,przypominajacy kminek,anyz i koper.Jest nie tylko delikatny i smaczny,ale tez bardzo zdrowy.Jakie ma wartosci,mozecie przeczytac tutaj: puree-ziemniaczane-z-pasternakiem. Zupa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 184

ponizej. Gdy zostanie zebrany nieprzemarzniety,moze miec gorzkawy smak.Wtedy najlepiej go zblanszowac, a reszte wlozyc do zamrazarki i przemrozic. Zupa krem z jarmuzu: 4-5 lisci z jarmuzu 2 ziemniaki 1 cebula 1-2 zabki czosnku  0,75 litra bulionu z warzyw listek laurowy,kilka ziaren ziela angielskiego koperek galka muszkatalowa jogurt Wykonanie: Liscie jarmuzu dokladnie wyplukac.Odsaczyc.Wyciac ze srodka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 144

roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw. I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny. A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania