ziemniaki - 38421 przepisów (strona:2000/2562)

Żurek na zakwasie z kiełbasą 197

jakie podaję są orientacyjne i zależą od Waszego smaku i gustu. Do żurku świetnie pasują ugotowane na twardo jajka. Można też podać go z dodatkiem ziemniaków utłuczonych z przysmażoną cebulką. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 199

ogniu sosu. Gotować przez kilka minut. Przyprawić ostrą papryką do smaku. Potrawę można podawać jako danie jednogarnkowe z chrupiąca bułeczką lub jako drugie danie na przykład z ziemniakami. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 194

dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko. Doprawić solą i pieprzem.  Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko lub tradycyjne ziemniaki z wody. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 317

wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 288

okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :) Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :) Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne śledzie w śmietanie 442

pokroić w grubszą kostkę.  Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki. Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowa zupa z sera bryndza 231

Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami.  Grzanki: 3 kromki pełnoziarnistego chleba , kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso . Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 211

Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu. Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład. Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 259

puszki - wraz z sokiem oczywiście. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 209

odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!< Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 222

Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić. Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 213

wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką. Pulpety podawać  z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym. ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżem Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 187

nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny. Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jeżynami 214

miękkiego masła , 1 łyżka cukru waniliowego - przepis >klik!< , 450 g mąki (ok. 3 szklanki), 100 g cukru , 1/2 łyżeczki soli , 120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków . Nadzienie: 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany , 3 łyżki dżemu - użyłam malinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu , owoce - u mnie jeżyny. Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzyby w śmietanie 229

grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody. Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest smak z dzieciństwa :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania