ziemniaki - 38421 przepisów (strona:2008/2562)

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM 216

ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st. Sos:ogórka ścieramy na tarce,koperek i pozostały czosnek siekamy,łączymy wszystko z reszta jogurtu.Doprawiamy solą i pieprzem. Szaszłyczki podajemy z ćwiarteczkami upieczonych ziemniaków.Szaszłyczki maczamy w sosie jogurtowym

Z Majeczką w kuchni
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 185

Składniki: 3l bulionu warzywnego 5 zimniaków 1 marchew 1 cebula zielona część z pora peczek szparagów,ok.10 sztuk só,pieprz Kamis 2 ząbki czosnku łyżeczka ziól prowansalskich Kamis Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut. Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut. Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez

Z Majeczką w kuchni
DŻEM TRUSKAWKOWY Z NUTKĄ WANILII 174

cukru kryształu 4 duże łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 2 laski wanilii Wykonanie: Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem

Z Majeczką w kuchni
KARP W GALARECIE 260

karpia robimy z kawałka pietruszki ugotowanej na nią wciskamy jedno ziarenko ziela angielskiego lub pieprzu. Dekorujemy natką pietruszki i plastrami cytryny.Zalewamy wywarem, odstawiamy do stężenia. Podajemy z gorącymi ziemniakami. Ten przepis bierze udział w konkursie: Blog Ze Znakiem Smaku

Z Majeczką w kuchni
DŻEM Z JABŁEK 204

wody Wykonanie: Jabłka obieramy,kroimy na cząstki.Wrzucamy do garnka,dolewamy wodę.Gotujemy na małym ogniu,co jakiś czas  mieszamy,ja dodatkowo rozgniatam co jakiś czas tłuczkiem do ziemniaków,żeby się jabłuszka szybciej rozpadały. Co jakiś czas stopniowo dosypujemy cukier,mieszam ,rozgniatamy.Całkowity czas gotowania ok 45 minut,az sie jabłka dokładnie rozpadną.Gorący żem wkładamy do słoików,zakręcamy

Z Majeczką w kuchni
ŻEBERKA NA KAPUŚCIE 203

wywar z moczenia wlewamy do garnka. Kiedy kapusta zacznie się gotować zbieramy szumowiny. Gotujemy ok 1,5 godz na wolnym ogniu. W razem potrzeby jeszcze dosalamy. Podajemy z ziemniakami w mundurkach

Z Majeczką w kuchni
Kluski leniwe 624

1/2-3/4 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli +do podania: bułka tarta, masło, cukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, praskę do ziemniaków lub przecieramy przez sitko. W misce łączymy wszystkie składniki i zagniatamy na jednolite ciasto (najpierw wsypujemy 1/2 szklanki mąki i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę). Z ciasta tworzymy cienki

My Culinary Art
Filet z dorsza na dwie panierki 213

drugiej strony do uzyskania  złotego koloru.Również gdy jajko Ci zostało  wlej na gorącą patelnię. I to wszystko. Mało składników a smacznie. Podawaj z ziemniakami i np. kiszoną kapustą, lub z chlebem i masłem. SMACZNEGO . CMOK

Pasje Jolki
Klopsiki w aromatycznym sosie - Listopadowe Wyzwanie Blogerek 186

Temat był idealny, bo już zima zagląda do nas i jedzenie ciepłych potraw jest na porządku dziennym. Klopsiki podałam z ryżem, ale idealne będą też z makaronem czy z ziemniakami. Dodatek imbiru oraz chili sprawia że danie rozgrzewa nas od środka.  Składniki : * 600g mięsa mielonego - u mnie karkówka i wołowina  * cebula * ząbek czosnku  * mały słoiczek przecieru pomidorowego

Magiczne Życie Marty
Roladki z polędwiczki wieprzowej faszerowane kozim serem i orzechami włoskimi, w asyście puree selerowo-jabłkowego i sałaty 336

najbliższych postów jakie się pojawią na blogu ;) A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI: Obiad dla 3 - 4 osób. Roladki z polędwiczki wieprzowej: 1 polędwiczka

W kuchni Katie
Chleb kaszubski na podmłodzie 381

prawda na liście produktów regionalnych tradycyjny chleb kaszubski jest chlebem żytnim, z dodatkiem ziemniaków i maślanki, wypiekanym w podłużnych formach, ale w branży piekarniczej od dawna funkcjonował „przemysłowy” odpowiednik tego chleba. Najstarszy ślad, na który udało mi się natrafić, to norma branżowa BN-77/8073-10 (z roku 1977). Chleb został wykonany metodą dwufazową na podmłodzie żytniej. Pierwsza faza to przygotowanie

Grahamka, weka i kajzerka
Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe 384

wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki. Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni. Formę do tarty wysmarować masłem

Zgrabne Gotowanie
Bitki w sosie chrzanowym 401

Duszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami. składniki: 700 g szynki 1,5 l wody 2-3 listki laurowe Kamis 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę pokroić

Monia miesza i gotuje
Tymiankowy sos grzybowy z duszonych grzybów 263

Pewnie nie tylko ja mam w zamrażarce przygotowane porcje obgotowanych grzybów do wykorzystania w różnych potrawach. Dodaję do nich duszoną cebulkę , koper i śmietankę i podaję z ziemniakami, gotuję zupę grzybową, przygotowuję sos grzybowy. I to jest taki najprostszy sos do wszelkiego rodzaju kluch. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania