ziemniaki - 38421 przepisów (strona:2011/2562)

SZCZAWIOWA 236

dodajemy przecier szczawiowy oraz startą na oczkach marchewkę i gotujemy ok 20 minut. Doprawiamy solą do smaku oraz śmietanką. Ja gotuję osobno drobny makaron, wiele osób zajada szczawiową z ziemniakami- kwestia upodobania. Osobno gotujemy jajka,kroimy na ćwiartki i podajemy z zupką. Smacznego

Walijskie Pichcenie
BITKI WIEPRZOWE 230

sprawdzeniu, że mięsko jest już miękkie sosik można dopawić łyżką śmietany (jeśli wolimy jaśniejszy i delikatniejszy) i posypać koperkiem. Podawać najlepiej z kaszą.  U mnie jednak królowały.... ziemniaki

Walijskie Pichcenie
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 444

Pół jabłka ścieram na tarce, na oczkach i dodaję do śledzi w śmietanie. Nie solę, po godzinie śmietana i tak robi się delikatnie słona od śledzi. Do tego obowiązkowo ziemniaki gotowane w mundurkach.... Pyycha

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 324

sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. Jeśli tak, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę doprawiając do smaku. Podajemy z bagietką, ale można oczywiście z ziemniakami lub kaszą - wg upodobań smakowych

Walijskie Pichcenie
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50687

miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego. Podajemy z ryżem albo z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 244

uformować kotleciki, obtoczyć  je w bułce tartej. Smażyć na gorącym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor. Podawać polane tłuszczem lub z sosem śmietanowym... Serwować z kaszą lub ziemniakami i z dowolnym dodatkiem. Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej  TUTAJ , którą wszyscy bardzo lubimy

Walijskie Pichcenie
PULPETY RYBNE ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 240

165st. zapiekamy ok pół godziny. Przed wyjęciem można pulpety posypać startym żółtym serem i jeszcze chwilę zapiec, albo doprawić kwaśną śmietaną... wg smaku i upodobań. Serwować z ziemniakami lub pieczywem

Walijskie Pichcenie
TRADYCYJNE GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 319

góry przykrywamy gołąbki liśćmi kapusty. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekamy przez ok. 2 godziny. Całość sosu po wyjęciu posypujemy koperkiem.   Podajemy z ziemniakami

Walijskie Pichcenie
KURKOWA 262

podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować z ziemniakami pokrojonymi w kostkę, drobnym makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym - czyli tak jak lubimy najbardziej. Smacznego

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 216

wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę kiszoną szatkujemy. Do podsmażonej karkówki przekładamy kapustę. Podlewamy wodą, lekko całość solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA I 224

wiosną... i słońcem...   Składniki: 1 pęczek   botwiny (buraczków z liśćmi) 1   młoda pietruszka 2   młode marchewki 1  por 1/2    selera 3  ziemniaki 3 łyżki   śmietany 18% 2l bulionu warzywnego sól i pieprz do smaku 1   łyżka cukru 1 szczypta   kwasku cytrynowego 1 łyżka   mąki 3   jajka

Walijskie Pichcenie
STROGANOW 320

płyn. Czas duszenia uzależniony jest od gatunku naszej wołowiny. Gdy już mięso jest już miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy : z kaszą, ryżem, ziemniakami, bagietką... czyli z tym co lubimy :)  U mnie z kluseczkami francuskimi, przepis na nie  TUTAJ

Walijskie Pichcenie
WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE 181

miesiącu serwuję rodzince na obiad  smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad.  Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką. Składniki: ok 1kg  cebuli 600 g wątroby drobiowej  łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli olej do smażenia wątróbki

Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 217

dodatkiem ryżu. Tak mnie jakoś naszło na małą modyfikację.   Zupka wyszła pyszna i myślę, że już na stałe ta odmieniona wersja zagości z moim menu.Wersja z ziemniakami i makaronem została oficjalnie wyparta przez ryż!  Polecam. przepis na zupę  TUTAJ .  Z tym, że wersja dzisiejsza została ugotowana na bulionie drobiowym, który miałam zamrożony

Walijskie Pichcenie
FRYKADELKI W SOSIE PIECZARKOWYM 241

następnie pokrojone w kostkę pieczarki. Podlewamy odrobiną bulionu.Doprawiamy solą i pieprzem. Po 15 minutach dodajemy śmietanę 18% i posypujemy obficie koperkiem. na sos pieczarkowy wykładamy nasze frykadelki. Podajemy z ziemniakami lub kopytkami. Smacznego

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania