ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1704/2562)

Chiński budyń imbirowy – deser bez glutenu 265

deser smakowałby płasko i ostro. Po czym poznać stary imbir? Jest włóknisty, nabiera mocniejszego koloru a jego mocny zapach poczujecie już przez skórkę. Imbir oskrobujemy ze skórki jak młode ziemniaki i ścieramy na jak najdrobniejszej tarce. Odciskamy sok na sicie lub przez gazę do miseczki i odstawiamy na 5-6 minut. Na dnie zobaczycie biały osad – to skrobia. Do budyniu

Karo in the Kitchen
Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 150

grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami

CynamonemPoOczach
Podgrzybki w sosie winno-śmietanowym 97

masło, sól i pieprz,  doprowadzić do zagotowania. Wyłączyć i wrzucić  pokrojony koperek. Przykryć na około 3 min, aby smaki przeszły swoim aromatem.  Podawać z  tłuczonymi ziemniakami. Smacznego

Gosia gotuje
Kurki w śmietanie 157

kurkowy pyszny, delikatny,  aromatyczny   idealny do makaronu,  ziemniaków  czy klusek śląskich.  Świetnie smakuje również z przeróżnymi mięsami.  Jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia, kto nie próbował to zapraszam. Składniki: 300 g kurek 1 cebula 200 ml śmietany 30% masło do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Kurki dokładnie oczyścić, większe przekroić na mniejsze kawałki

magiczna kuchnia Kasi
Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły 172

brokuła. Oczywiście możecie go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką, którą lubicie podawać z rybą. Ugotowany wcześniej kalafior lub taki z wczorajszego dnia, jaki akurat miałam przeciskam przez praskę do ziemniaków lub zwyczajnie rozgniatam widelcem. Wrzucam do rondelka i dolewam odrobinę mleka, tak by uzyskać w miarę kremową konsystencję. Doprawiam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.  Na koniec dodaję

Karczma Honorietty
Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą 169

Dodaj łyżkę masła oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Podaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z batatów bataty marchew mleczko kokosowe

Fit&Fast Kitchen
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 205

powinna odparować. Próbujemy sos – dosalamy i dopieprzamy, powinien być pikantny. Przekładamy smażone wcześniej steki do sosu i chwilkę razem podgrzewamy.   Steki Diany podajemy od razu. Najlepiej ze smażonymi ziemniakami – frytkami lub kulkami ziemniaczanymi, które świetnie wchłoną esencjonalny sos. UWAGA! Sos i steki można podpalić w kilku momentach, za każdym razem osiągając trochę inny efekt smakowy i wizualny

Karo in the Kitchen
Kasza gryczana inaczej 162

Muszę się przyznać, że kaszom poświęcam mało uwagi. Bardziej preferujemy ziemniaki ☺ , ale ten przepis podbił nasze serca. Mniam, takiej pysznej kaszy gryczanej dawno nie jedliśmy. Zróbcie ją bo mimo że ma dodatek miodu, to jest super dodatkiem do mięsa. Przepis znalazłam na blogu "Lepszy smak" i lekko go zmodyfikowałam do naszych upodobań smakowych. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kasza owsiana z sosem porowo-kurkowym 153

Coraz częściej sięgamy po kasze i dobrze bo są one zdrowe. Dzisiaj przedstawiam Wam kaszę owsianą z sosem jako dodatek do obiadu, zamiast tradycyjnych ziemniaków. Może się skusicie. Składniki: na dwie porcje 50 g kasza owsiana 60 g pora ( biała część ) 40 g kurki Sól pieprz 1 łyżeczka oleju/ oliwy Wykonanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut

Smaki Ewy
Czas na krewetki kilka pomysłów 171

kotlety. Mięso należy smażyć około 15 minut. Natomiast krewetki krócej około 5 minut. Danie jest gotowe. Wystarczy je teraz odpowiednio ułożyć. Na usmażonej wołowinie poukładaj krewetki, wokół poukładaj ziemniaki i warzywa. Możesz również podać to danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii. Danie to możesz polecić swoim znajomym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ZUPA GRZYBOWA JAK U BABCI 165

Dzisiaj zrobimy zupę grzybową w  pysznej formie. SKŁADNIKI; - 2 udka + 2 skrzydełka z kurczaka - 1 plaster wędzonego boczku (opcjonalnie) - 4 ząbki czosnku - 3 liście laurowe - 5 małych ziemniaków pokrojonych w kostkę - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 gałązki rozmarynu - 3 gałązki cząbru - 3 marchewki pokrojonych w kostkę - 1 biała część pora - 1 mała cebula cukrowa - 10 -15 sporych grzybów

SMYKWKUCHNI
Pieczony filet z kurczaka TIKKA 160

Uwielbiam kurczaka tikka . Robi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw.  Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI

Gotowanie Patki
Błyskawiczna zupa kalafiorowa 129

niej kalafior i mieszamy. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem. Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu) Błyskawiczna zupa kalafiorowa Błyskawiczna zupa kalafiorowa Czy szukasz

Kuchennyviral.pl
Zupa belgijska (Potage belge) 109

czosnek, liść laurowy, sól (1/2 łyżeczki), pieprz i cukier. Chwilę razem dusimy, zalewamy wrzątkiem (1,5 l) i gotujemy 90 min na wolnym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno pokrojone jabłko, gotujemy pół godziny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

R'n'G Kitchen
PULPECIKI W SOSIE KOPERKOWYM 107

końcu musiałam go zrobić.  Pulpeciki są bardzo dobre, odmiana dla tradycyjnych smażonych klopsów mielonych. Jest to dobry pomysł na szybki obiad. Jak dla mnie najlepsze z ziemniakami, jednak znam osoby, które podają do takiego sosu także ryż czy kasze.  Składniki: * 500 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 jajko * 1 czerstwa bułka * sól, pieprz i przyprawa do mielonego do smaku

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania