się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Codzienna kuchnia niecodziennaprzyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sok z ćwiartki cytryny opcjonalnie 1-2 łyżki liofilizowanych buraków / użyłam takich DO PODANIA : ugotowane ziemniaki, posiekany koperek, śmietana 18% WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Buraki myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową. Układamy w żaroodpornej foremce
cool and mintywyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniodrobinę zimnej wody i łyżkę mąki . Dokładnie mieszam( żeby grudek nie było ) i zaklepuję sos. Sos powinien się lekko zagotować :) ja uwielbiam z ryżem ale, można podawać również z ziemniakami :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamykostkę i wrzucam do podsmażonej papryki . Zalewam 1,5 szklanki wody i duszę ok 20 min na wolnym ogniu . Sos zagęszczam śmietaną oraz kilkoma łyżkami sosu :) Podaję z ziemniakami Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamywody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Pulpety wyjmujemy, przygotowujemy sos dodając śmietanę, pokrojony świeży koper, doprawiając całość solą i pieprzem i odrobiną vegety( opcjonalnie) Pulpety możemy podawać z ziemniakami albo kaszą. Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamyduszących się bitek. Przyprawiamy i Wszystko Dusimy ok 1,5godz. Miękkie bitki wyciągamy a sos zaciągamy dwoma łyżkami mąki z wodą :) Można podawać z kopytkami , kluskami śląskim czy też ziemniakami :) Smacznego
Domowa Kuchnia u MamyJeśli jeszcze nie przyrządzaliscie ogórkowej z ryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i z tym i z tym :) Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych
Domowa Kuchnia u Mamywrzucam startą marchewkę przyprawiam Vegetą i gotuję ok 10min. Śmietanę 12% mieszam z 2 łyżkami mąki i zaklepuję gulasz. Moja propozycja podania to z plackami ziemniaczanymi. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Kuchnia u Mamyobtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem
Ugotowaćpapryką i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna nam odparować. Na końcu dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami
VioletoweKucharzenieząbek czosnku rozmaryn sól i pieprz szklanka śmietany 30% 1 lampka białego wina 2 łyżki masła Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki tarta marchewka Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą
Mango Papajasobie i najbliższym dania iście sezonowego, które zachwyca wszystkim...i może nawet zjeść to wszystko w ogrodzie lub na balkonie w złotych promieniach wrześniowego słońca? :) Do tego kasza lub ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka
Kuchnia w Słońcu Skąpanaostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić, ewentualnie
Kuchnia domowa Aniprzykryć startą marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 minut (jeśli marchewka zacznie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką
Simply Food