ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1707/2562)

Krem z pietruszki 185

się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej grubości pora około 1 litr wody 50 g masła 1 łyżka oliwy sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 193

przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego sok z ćwiartki cytryny opcjonalnie 1-2 łyżki liofilizowanych buraków / użyłam  takich DO PODANIA : ugotowane ziemniaki, posiekany koperek, śmietana 18% WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Buraki myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową. Układamy w żaroodpornej foremce

cool and minty
Piersi z kurczaka w pomidorach ze świeżym rozmarynem, bazylią i szałwią. 167

wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami w postaci ziemniaka lub chleba. Sos pomidorowy wykorzystaj np.do makaronu. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Potrawka z piersi kurczaka 161

odrobinę zimnej wody i łyżkę mąki . Dokładnie mieszam( żeby grudek nie było ) i zaklepuję sos. Sos powinien się lekko zagotować :) ja uwielbiam z ryżem ale, można podawać również z ziemniakami :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Kotleciki z mięsa mielonego i kalafiora oraz sos paprykowo-pomidorowy z odrobiną marchewki 109

kostkę i wrzucam do podsmażonej papryki . Zalewam 1,5 szklanki wody i duszę ok 20 min na wolnym ogniu . Sos zagęszczam śmietaną oraz kilkoma łyżkami sosu :) Podaję z ziemniakami Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpety w sosie koperkowym 140

wody, do czasu aż będą zupełnie miękkie. Pulpety wyjmujemy, przygotowujemy sos dodając śmietanę, pokrojony świeży koper, doprawiając całość solą i pieprzem i odrobiną vegety( opcjonalnie) Pulpety możemy podawać z ziemniakami albo kaszą. Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Bitki wieprzowe w sosie własnym 186

duszących się bitek. Przyprawiamy i Wszystko Dusimy ok 1,5godz. Miękkie bitki wyciągamy a sos zaciągamy dwoma łyżkami mąki z wodą :) Można podawać z kopytkami , kluskami śląskim czy też ziemniakami :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Zupa ogórkowa z ryżem 127

Jeśli jeszcze nie przyrządzaliscie ogórkowej z ryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i z tym i  z tym :) Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych

Domowa Kuchnia u Mamy
GULASZ Z PIERSI KURCZAKA Z CUKINIĄ 158

wrzucam startą marchewkę przyprawiam Vegetą i gotuję ok 10min. Śmietanę 12% mieszam z 2 łyżkami mąki i zaklepuję gulasz. Moja propozycja podania to z plackami ziemniaczanymi. Można podawać z ziemniakami lub ryżem

Domowa Kuchnia u Mamy
Pulpeciki w sosie pomidorowym (na bazie pomidorów z puszki) 201

obtoczyć w mące. Do gotującego się sosu przełożyć pulpeciki. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu (około 30 minut, aż do zmiany koloru mięsa). Przygotowane pulpeciki podawać, np. z gotowanymi ziemniakami bądź ryżem

Ugotować
Gulasz z kurczaka w sosie pomidorowo- śmietanowym 164

papryką i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna nam odparować. Na końcu dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Podajemy z kaszą lub ziemniakami

VioletoweKucharzenie
Schab nadziewany śliwką w sosie śmietanowo- grzybowym 150

ząbek czosnku  rozmaryn  sól i pieprz  szklanka śmietany 30%  1 lampka białego wina  2 łyżki masła  Do podania: buraczki zasmażane tłuczone ziemniaki  tarta marchewka  Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą

Mango Papaja
Indyk w sosie winnym z podgrzybkami 171

sobie i najbliższym dania iście sezonowego, które zachwyca wszystkim...i może nawet zjeść to wszystko w ogrodzie lub na balkonie w złotych promieniach wrześniowego słońca? :) Do tego kasza lub ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Grzyby leśne z porem w śmietanie 175

ostatnim bardzo udanym grzybobraniu ususzyłam dużą porcję grzybów, część zamarynowałam oraz zrobiłam porcję do zjedzenia. Polecam taki sosik np. do kasz, makaronu, placków ziemniaczanych, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich... można i dalej wymieniać, ale pora na przepis! Składniki: 30 dag świeżych leśnych grzybów 1/2 dużego pora masło sól,pieprz ocet winny śmietana 18% odrobina wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić, ewentualnie

Kuchnia domowa Ani
Schab z majonezem i marchewką 257

przykryć startą marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni C przez ok. 40 minut (jeśli marchewka zacznie się za bardzo przypiekać przykryć ją folią aluminiową). Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką

Simply Food

Proponowane wyszukiwania