Steki z tuńczyka po prowansalsku / Tuna provencale 324jeżeli lubisz różowe w środku, jeżeli lubisz go bardziej wypieczonego dopiekaj jeszcze przez 5-10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami bazylii i podawaj z chlebem lub pieczonymi ziemniakami . Smacznego! English version Tuna provencale (4 servings) Ingredients: 4 tuna steaks, about 180 g each and 2 cm thick 2-3 tbsp vegetable oil 1 red onion, chopped 4 garlic
karmelowy
PIERSI KACZKI W MALINACH 169wykładam jabłka. Kładę piersi kaczki. Smaruję powidłami malinowymi. Wkładam do piekarnika na 70 min w 180 stopniach. Co jakiś czas polewam sosem który powstał podczas pieczenia. Podaję z pieczonymi ziemniakami czy kaszami
Gotowanie Patki
Domowy chlebek do żurku. 214Wiem, już po świętach ale żurek przecież można jeść cały rok. Potrzebujemy 2 kg mąki, kostkę drożdży, ugotowanego dużego ziemniaka, dwie szklanki ciepłej wody, łyżkę czubatą soli, łyżkę cukru...z takiego zestawu robimy zaczyn i ciasto drożdżowe. Wyrabiamy na gładko 7-8 chlebków. Smarujemy jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy 40 min. w 200 st.C. Odstawiamy do wystudzenia
chleba naszego
Hasło tygodnia - kuchnia Meksyku. 186egzotyką: burrito, quesadilla, enchilada, fajita, taco... A wewnątrz kompozycje składników pochodzących z Ameryki, a bez których dzisiejszy kulinarny świat nie mógłby przecież istnieć. Podziękujmy Majom i Aztekom za pomidory, ziemniaki, paprykę, kukurydzę, kakao, awokado i mnóstwo innych wspaniałości! No dobrze, a jak te nasze wyobrażenia mają się do rzeczywistości? Do codzienności meksykańskich domów i ulicy? Jakoś. Taki już los zjawisk
zadanie-gotowanie
Meksykański gulasz wieprzowy. 191zalać 2 szklankami wrzątku. Po 10 minutach zmiksować dokładnie blenderem. Dosolić do smaku. Zalać mięso sosem i dusić około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z ryżem, tortillami lub ziemniakami
zadanie-gotowanie
Bigos z młodej kapusty 248bigosu, wymieszać i gotować, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać resztę posiekanego koperku. Wymieszać i gotować razem przez około 5 minut. Zestawić z ognia. Bigos podawać z pieczywem lub ziemniakami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,75 l bigosu. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Pomysł na… klopsa bardzo włoskiego 186minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem należy odczekać kilka minut. Klopsa możemy podać z ziemniakami, makaronem, kaszą, ryżem, warzywami lub pokroić na kanapki. Smacznego
Kucharzyca
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 209lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy
Ugotować
Pełnoziarniste muffinki bananowo-czekoladowe 207szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski i przy pomocy widelca/tłuczka do ziemniaków rozetrzeć na gładki krem (należy to zrobić dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek). Do roztartych bananów dodać pozostałe składniki mokre tj. jajo, syrop z agawy (lub miód), olej, ekstrakt waniliowy
Gospodyni Miejska
Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru 209łyżki mąki rozgnieść dokładnie z masłem, dodać do sosu, zagotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje). Mięso pokroić w plastry, włożyć do przygotowanego sosu i podgrzać. Podawać z tłuczonymi ziemniakami. Smacznego
Stare Gary
Zupa fasolowa 179zupę fasolową, pachnąca wędzonką i majerankiem. Do tego zupa jest sycącą, rozgrzewająca i bardzo pyszna. Składniki: 300 g drobnej fasoli 300 g kiełbasy 250 g boczku 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 pęczka pietruszki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie: Fasolę zalać zimną wodą
magiczna kuchnia Kasi
Sos grzybowy z rozmarynem 168dodatkiem posiekanego rozmarynu. Dolewamy bulion i dusimy około 30 minut aż sos się zredukuje. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz, roztrzepujemy aby uzyskać kremową konsystencję. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami, u mnie ze spatzlami ;) Dekorujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Gocha gotuje!
GNOCCHI DI PANE – GNOCCHI Z CHLEBA 269Uwielbiam wszelkiego rodzaju gnocchi , kluseczki, kopytka i dania mączne ( ale o tym już wiecie ;) ). Nie wiecie chyba jeszcze, że genialne gnocchi można przygotować nie tylko z ziemniaków, ale i chleba ( czerstwego ). Ja takie robię bardzo często, ale za każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą
Ostra na Słodko
Komosa ryżowa - z czym to się je ? 225quinoa dodajemy 2 porcje wody lub bulionu czas gotowania to koło 15 - 18 minut Zastosowanie jako zamiennik ryżu lub kaszy (zwłaszcza kuskus i bulgur); może też zastępować makaron i ziemniaki jako dodatek do dań głównych do przygotowywania musów owocowych do zapiekanek warzywnych lub mięsno-warzywnych doskonale sprawdza się jako dodatek do faszerowanych warzyw i kotlecików warzywnych lub mięsno-warzywnych zmiksowana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczki 283masła 1 łyżka kakao 1 łyżka adwokata 20 g czekolady gorzkiej i mlecznej Przygotowanie: Kawałki ciasta przełożyć do miski i za pomocą tłuczka do ziemniaków lub ręki zmiażdżyć. Następnie w niewielkim rondelku rozpuścić masło, czekoladę oraz kakao. Do ciasta dodać adwokat i polewę czekoladową. Wszystkie dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Do masy
KuchniaWeDwoje.pl