ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1708/2562)

Greckie souvlaki z sosem tzatziki 194

Niby zwyczajny filet na patyku a jednak greckie souvlaki mają coś w sobie:). Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sosem tzatziki - dawno nie mieliśmy tak pysznego obiadu! Polecam, polecam i jeszcze raz polecam:).  2 duże filety z kurczaka 2 łyżki oleju  skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 papryki ostrej

Szefowa kuchni
"Cygańskie" gołąbki. 3905

odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam!  Smacznego

chleba naszego
Gotowane roladki z warzywnym nadzieniem 179

szczelnie folią spożywczą. Końce możemy zawiązać, jeżeli boimy się, że roladka się rozpadnie. Przygotowane roladki wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką

VioletoweKucharzenie
zupa ze smardzami i wieprzowiną 218

składników tej zupy. Do przygotowania zupy ze smardzami, która jest pikantna wykorzystałam domową pastę paprykową , domowy rosół , który został z niedzieli i ugotowany drobny makaron, który można zastąpić ziemniakami lub kaszą. Składniki: 3 duże smardze 1 cebula 400 g szynki wieprzowej 3 szklanki domowego rosołu, lub bulionu, albo rosołu z kostki sól i pieprz do smaku 1 łyżka pasty paprykowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczna zupa kalafiorowa 496

niej kalafior i mieszamy. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem. Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu) Błyskawiczna zupa kalafiorowa Błyskawiczna zupa kalafiorowa Czy szukasz

Kuchennyviral.pl
Pulpeciki W Sosie Koperkowym 233

łyżki płynu, mieszamy i wlewamy przez sitko do pulpetów ) gotujemy do zgęstnienia i doprawiamy do smaku. Na koniec wkładamy na chwilę pulpety aby sie ogrzały. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub jak u mnie z kaszą jaglaną (ugotowana według przepisu na opakowaniu

Gotowanie...to proste !
Pierś indyka z piekarnika. 1860

Wszystko polewamy 5 łyżkami oleju roślinnego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 min. / 200 st. C. Podajemy na gorąco, mięso, warzywa i sos. Można serwować z ryżem,makaronem, ziemniakami. Smacznego

chleba naszego
Kotlet schabowy 239

Moczyć wieprzowinę w mleku z cebulą 2-3 godziny. Następnie odsączyć. Smalec rozgrzać na patelni. Kotlety schabowe panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. Podawać z tłuczonymi ziemniakami z cebulką

KUCHNIA POLSKA
Golonka 156

regionu kapuśniak. W Beskidzie Śląskim i Żywieckim serwowana jest golonka duszona w piwie. Beskidzką golonkę zdaniem restauratorów wyróżnia większa zawartość pieprzu i ostrzejszy aromat. Smak golonki podkreślać mają pieczone ziemniaki i kiszona kapusta, zdarza się, że podawana jest z frytkami. Upieczoną golonkę można pozostawić aż do wystudzenia, pokrojoną na zimno podaje się jako wędlinę do chleba

KUCHNIA POLSKA
KURCZAK PIECZONY Z KOPREM WŁOSKIM 219

pokrojonym koprem włoskim dodać gałązki świeżych ziół. Pieczemy 15-20 min.w temperaturze 200 stopni a następnie kolejne 40-45 min. w temperaturze 180 stopni. Pokrojonego kurczaka można podawać z ziemniakami,kaszą czy nawet zjeść samego np.z surówką :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
OWSIANE CIASTECZKA 204

błyskawicznych) 100g rodzynek lub żurawiny WYKONANIE  Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem aby namokły (nie mogą pływać) Banany obieramy,przekładamy do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką masę. Rodzynki oraz żurawinę także moczymy we wrzątku aby zmiękły. Następnie mieszamy wszystkie składniki razem.i wykładamy łyżką na papier do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Mała w garnku miesza
SOS PIECZARKOWY 203

pieczarek jest dodawany do wielu dań np.klusków,ziemniaków czy placuszków. SKŁADNIKI   500 g małych pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 500 ml wody 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula sól ewentualnie sos sojowy do smaku (wtedy nie dodajemy soli) Pieczarki dokładnie myjemy (ja wolę takie małe pieczarki) i kroimy.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy cebulkę drobno pokrojoną

Mała w garnku miesza
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 193

potrawy przygotowywane podczas spotkania inspirowane były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania