ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1710/2562)

Filety z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami w szynce dojrzewającej 220

Mój najnowszy pomysł na obiad to filety z kurczaka, nadziane aromatycznym pesto i suszonymi pomidorami, zawinięte w szynkę dojrzewającą i upieczone z pomidorkami koktajlowymi. Podane z ryżem, albo pieczonymi ziemniakami będą świetnym obiadem, a pokrojone w plastry sprawdzą się jako przystawka.  Składniki: 3-4 piersi kurczaka 6-8 plasterków szynki dojrzewającej garść suszonych pomidorów (suchych, nie z olejnu

Kulinarne Inspiracje
Szparagi z jajkiem sadzonym na szybki obiad 410

Sezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Szparagi z jajkiem sadzonym na szybki obiad 410

Sezon na szparagi możemy rozpocząć ! Na szybki wiosenny o biad polecam szparagi, jajko sadzone i dla wielbicieli dodatkowo ziemniaki z koperkiem :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Wołowe burgery z guacamole w brioszce 282

mężem lubimy warzywne burgery jak burgery z fasoli i quinoa . Smakują nam również burgery z łososiem . Wołowe burgery serwuję w sezamowej brioszce z frytkami. Przyrządziłam je z ziemniaków podobnie jak frytki z batatów . Wołowe burgery Składniki: na 4 burgery. 500 g wołowego mięsa, antrykot lub karczek 1 łyżka startej cebuli 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki przyprawy do grilla 1 łyżeczka czarnego

codojedzenia
Gulasz z sarniny 182

Dzisiaj mam dla Was gulasz z sarniny. Wymaga trochę czasu w przygotowaniu, ale jego smak wynagrodzi nam czas oczekiwania. Można podawać go z ryżem, kaszą, ziemniakami, kluskami lub plackami ziemniaczanymi. Jeśli nie próbowaliście jeszcze dziczyzny to polecam właśnie ten przepis na pyszny gulasz. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie inne przepisy na dania mięsne. 400 g mięsa z sarniny

O kuchni z uczuciem
Żeberka w sosie barbecue 214

trwać ok 1,5 godziny w dosyć niskiej temperaturze. Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste.   A dalsze podanie to już własna inwencja. Znakomite na obiad, z ziemniakami i surówką z sałaty. Ale również doskonałe z chlebem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Bezglutenowe kotlety gryczane 163

odsmażenia. A część zamroziłam na awaryjne, szybkie obiady:-)   Kotlety podałam z sosem pieczarkowym. Mąż wchłonął trzy za jednym posiedzeniem:-) Polecam, naprawdę fajna alternatywa dla zwykłego mielonego i ziemniaków:-) No i w dodatku wegetariańska.... Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Dżem dyniowo-pomarańczowy 190

soku dodać cukry żelujące i wymieszać. Oczywiście cukry się nie rozpuszczą ale to nie szkodzi. W momencie kiedy dynia rozgotuje się należy ją jeszcze rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Trzymając dynię na małym ogniu, dolewać powoli sok pomarańczowy z cukrem żelującym, energicznie mieszając.  Od tego momentu należy rozkręcić ogień na full i często mieszać, żeby się całość nie przypaliła

Ze smakiem bez glutenu
Potrawka z kurczaka 174

wymieszać. Dolać śmietankę, wymieszać i krótko podsmażyć do momentu przesmażenia się śmietany. Można doprawić bardziej solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem. Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa 177

Niestety nie wygląda szczególnie apetycznie ale smak zachwyci każdego miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę

Ze smakiem bez glutenu
Żurawina do mięsa na zimę 171

jednak pękania kolejnych owoców i dalszego smażenia całość zacznie szybko gęstnieć. Zajmie to do godziny. Jeśli zostaną jakieś kawałki owoców, które nie pękły można je spokojnie potraktować tłuczkiem do ziemniaków i rozgnieść na jednolitą masę. Następnie gorącą masę nakładać do suchych słoików, zakręcać i przekręcić do góry dnem do wystygnięcia. Oczywiście część można zostawić do spożycia od razu.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pulpety mięsne w sosie koperkowym 232

było grudek. Wlać całość do pulpetów, wymieszać i podgotować do zgęstnienia. Doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na koniec dolać śmietanę i podgotować chwilę. Podawać z ziemniakami lub kaszą i jakąś surówką. Ja podałam z surówką z czerwonych buraczków . Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Pstrąg smażony w całości 210

końca.  Ryba na pewno będzie pryskała.  Jeśli będzie przykryte zupełnie ryba się uparuje a nie usmaży.   Usmażoną rybę podawać skropioną soczyście sokiem z cytryny, z dodatkiem ziemniaków i surówki, można też z chlebkiem lub bez żadnych dodatków. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 174

wody lub mleka, zagotować. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.  Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
PĘCZAK Z WARZYWAMI 234

się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję go do gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania