ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1702/2562)

Dżem truskawkowy 157

sama ilość cukru) 1 op. żelfix 3:1 WYKONANIE: truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na cztery części wkładamy do garnka, gdy puszczą sok dusimy owoce ugniataczem do ziemniaków, zostawiając trochę większych kawałków, wsypujemy żelfix, dokładnie mieszamy, gotujemy 3-4 minuty, usuwamy pianę, dodajemy 3 łyżeczki stevii (lub więcej, jeśli chcemy bardziej słodki dżem), mieszamy i gotujemy kolejne

Kuchnia Beaty
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 469

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia

Even Better Food
Kotlety mielone z mięsa z rosołu 566

Jednym ze sposobów jest zrobienie kotletów mielonych.     Tak przygotowane mięsko będzie smacznym i tanim sposobem na obiad. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z ziemniakami i mizerią.   Składniki: mięso z rosołu (drób, wołowina ok 700 g) 2 marchewki z rosołu 1 pietruszka z rosołu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta olej

magiczna kuchnia Kasi
Policzki wieprzowe w intensywnym sosie grzybowym 230

być bardzo miękkie. Wyjmujemy je do miski i część grzybów. Pozostały sos miksujemy. Dodajemy śmietanę. Policzki razem z odłożonymi grzybami umieszczamy w sosie i chwilkę razem gotujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i oczywiście z surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Pierś z Kurczaka w Tymiankowo - Cytrynowej Glazurze 256

jest nieuniknione ;) Wracając do marynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula szalotka, pomidor, ogórek

Blondynka Gotuje
Fit-pulpeciki w sosie warzywnym – przepis 218

jednym będzie smakowała jego większa ilość, innym mniejsza, jednak musi się w tym daniu znaleźć, ponieważ odpowiada za jego charakter. 1 jajko do pulpetów + jajka „do posadzenia” młode ziemniaki – ja wybrałam takie malutkie, jak orzechy włoskie 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso wymieszałam, wbiłam jajko, dodałam pół pęczka drobno posiekanego koperku oraz przyprawy i wyrobiłam na jednolitą masę

Kate's Kitchen
Gnocchi z sosem pomidorowym i serem 292

Gnocchi albo inaczej włoskie kopytka, maja charakterystyczny kształt, a przepisów na nie jest tyle, ile gospodyń. I choć tradycyjnie robione są z ziemniaków i mąki, całkiem jak nasze kopytka, to spotkać można również wersje z serem, warzywnym pure, szpinakiem. Gnocchi maja charakterystyczny kształt z rowkami na wierzchu. Do ich formowania używa się specjalnej deseczki, na której paluszkiem zwijane są kawałki

Obiad gotowy
Klopsiki w sosie pomidorowym z bakłażanem 201

gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Przyprawić solą do smaku i cukrem. Jeśli sos będzie zbyt pomidorowy, wtedy można dolać wody. Klopsiki podawać z makaronem lub ugotowanymi ziemniakami - co kto lubi najbardziej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tagliatelle ze szparagami i boczkiem 207

suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy czosnek, odrobinę masła, pokrojone  szparagi  i cukinie ( polecam użyć obieraka do ziemniaków, aby wystrugać piękne długie cukiniowe tagliatelle) i smażymy. Gotujemy makaron według przepisu z opakowania.  Kiedy makaron będzie powoli dochodził, zalewamy smażone warzywa śmietanką (około 150- 200ml ) i dodajemy starty parmezan ( 2 łyżki

Rusty Fork
Zapiekanka makaronowa – Gyros 247

Porcje 4 Zapiekanki to niezwykle popularne danie obiadowe. Nieskomplikowane, szybkie i sycące. Ich dodatkową zaletą jest fakt, iż zapiekanki zrobić można właściwie ze wszystkiego. Począwszy od tradycyjnych ziemniaków czy makaronu po kasze, ryż bądź warzywa. Każdy znajdzie coś dla siebie. Danie świetnie przechowuje się na drugi dzień, a po skończonym obiedzie mamy niewiele zmywania, bo zapiekanki to typowe danie jednogarnkowe

Wędrówki po kuchni
Klasyczny grecki gyros 241

posiekaną pietruszkę. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 8-10 minut. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i dodajemy pokrojone oliwki. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i tzatzikami (jogurt+czosnek+starty zielony ogórek i przyprawy). Smacznego! 1 porcja gyrosa - 430 kcal  - białko - 34 g  - tłuszcze - 30 g - węglowodany - 6 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Bitki wieprzowe duszone z warzywami 249

proste do przygotowania danie obiadowe ze schabem w roli głównej. Jeśli znudziły wam się klasyczne schabowe, to jest to coś dla was. Bitki są mięciutkie i soczyste. Podajemy z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem lub makaronem. Składniki na bitki wieprzowe duszone z warzywami: ok 1 kg schabu bez kości średnia marchew 2 cebule majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, papryka słodka

e-PrzepisyKulinarne
Zupa pieczarkowa z mięsem 268

pomidorową....Marzenka...kurcze nie wiem, muszę się dowiedzieć :D  No ale pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i  bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :)   1 golonka wieprzowa bez skóry 1-2 łyżki suszonej włoszczyzny 3 kulki ziela ang. parę ziarenek pieprzu 60 dag pieczarek 1 cebula olej

Takie tam pichcenie
Knedle serowe z morelami i truskawkami 296

szklanki mąki, 50g masła, 250g moreli, 200g truskawek, sól, Dodatkowo: 80g masła, 1,5 łyżki bułki tartej, ½ łyżki cukru. SKŁADNIKI: 1. Ser biały przeciskam przez praskę do ziemniaków. Do sera dodaję mąkę, jajko oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatam ciasto. 2. Z truskawek odcinam szypułki. Z moreli usuwam pestki. Ciasto dzielę na mniejsze porcje. Z kawałków ciasta formuję kulki. Kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bigos z młodej kapusty 223

oraz posiekany koperek, na tłuszczyk  z boczku wsypuję mąkę pszenną, robię zasmażkę, dodaję do kapusty, gotuję jeszcze 3-4 minuty zestawiam z ognia.  Podaję z pieczywem lub ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania