ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1698/2562)

Potrawka z królika 197

Następnie dodać mięso z królika i całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Bigos wege z żurawiną 161

dodatkiem przetartych pomidorów, pieczarek i przypraw. To jest to co lubię zjeść wracając do domu w jesienno-zimowe dni Nie tylko od święta! Bigos najbardziej smakuje nam z tłuczonymi ziemniakami, puree z dodatkiem groszku lub marchewki i kawałka mięsa (opcjonalnie, nie zawsze). Bigos, ze względu na to że nie płukałam kapusty (celowo) tylko odcisnęłam, jest lekko kwaśny. Jeśli za takim

Zasmakuj Kuchni
Łopatka wieprzowa z papryką 118

Łopatka wieprzowa z papryką. Podałam z kuskusem, ale również można podać z kaszą, kluskami, ziemniakami, ryżem. Bardzo smaczne i w miarę szybkie do przygotowania danie. Więcej przepisów na potrawy mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jest tam mnóstwo pomysłów na obiady z wykorzystaniem różnych rodzajów mięs. Jeśli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę podzielcie się opinią w komentarzach. Skłądniki

O kuchni z uczuciem
Dorsz pieczony w ziołach na tagliatelle z cukinii i faszerowane pieczarki portobello 231

pietruszki 15g (łyżka) startego parmezanu sól i czarny pieprz Cukinię umyć i pokroić – jeśli macie to krajalnicą, ale równie dobrze *tak jak ja) poradzicie sobie z obieraczką do ziemniaków lub łopatką do sera – kroimy na podłużne cienkie wstążki, czyli „tagliatelle”. Paseczki cukinii włożyć do durszlaka i posolić (postawić nad ściereczką lub w zlewie, bo cukinia puści dużo soku

Dietolog
Jesienne menu w VIVIAN 145

Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka.  Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik

Food Square
Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 191

były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka 1 jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz

kruche babeczki
Pasta z dyni piżmowej i tahiny według Yotama Ottolenghiego 122

około godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka. Wyjmij z piekarnika, odkryj i zostaw, aby ostygła.  Pastę możesz zmiksować blenderem, choć tak naprawdę wystarczy widelec lub tłuczek do ziemniaków. Przełóż upieczoną dynię do miski i rozgnieć na grudkowatą pastę razem z pastą tahini, greckim jogurtem i rozgniecionym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku szczyptą soli. Przełóż gotową pastę

Chilli Czosnek i Oliwa
Szynka w sosie pomidorowo-musztardowym 131

łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty ( KLIK ). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
SAŁATKA JARZYNOWA Z KUKURYDZĄ 166

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 4 jajka, 2 nieduże marchewki (ugotowane), nieduża pietruszka (ugotowana), 1/2 puszki kukurydzy, większy ogórek kiszony, 4 mniejsze ziemniaki (ugotowane), duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę razem z warzywami. Kukurydzę osączam z zalewy. Wszystkie składniki sałatki łączę z majonezem i natką

JejKuchnia
Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. 282

plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. i 30 minut. Karkówkę zapiekaną z serem i cebulą podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. The post Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab pieczony w sosie grzybowo – koperkowym 192

naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1 godzinę 20 minut. W połowie czasu odwrócić schab. Do sosu wlać śmietanę, dodać resztę koperku. Podawać z ziemniakami i surówką. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki wieprzowe w sosie paprykowym 143

przekładamy polędwicę i  zalewamy ją sosem warzywnym, przykrywamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. na ok. 40-45 minut.  Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami

Apetyczna babeczka
Uda kurczaka pieczone na kapuście 1133

Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki  z gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie 165

zachowała umiar, który bardziej zachęca do gotowania niż odstrasza, nawet jeżeli proponuje nam zrobienie pyz z jagnięciną i kotletów z sarniny. Te ostatnie podane z sosem śliwkowym i utłuczonymi ziemniakami mają wciąż urok niedzielnego obiadu u babci, chociaż… jak często jadaliśmy sarnę u naszych babć? Książka jest podzielona na 9 rozdziałów. W Śniadaniach i pieczywie znajdziecie takie klasyki

GRUBY WAŁEK
Karkówka zapiekana z cebulą 221

cała noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 60 minut, pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby karkówka się przyrumieniła. Gotowa karkówkę podałam z ziemniakami i surówką z pora

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania