ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1694/2562)

Kopytka z buraków 187

spodobał Wam się kolor poprzednich klusek ( kopytka z batatów i kopytka z bobu ), więc postanowiłem pokombinować z burakiem. Pierwsze kopytka z buraków , za które się zabrałem, miały w sobie ziemniaki i mąkę orkiszową… to nie było to. Kolor piękny, ale konsystencja i koncepcja do mnie nie przemówiły. Postanowiłem więc rzucić się na głęboką wodę i stworzyć kopytka bezglutenowe

Blendman
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym 215

oczyszczone i umyte kurki. Całość smażyć 3-4 minuty. Podlać trochę wodą, przyprawić. Poddusić aż do miękkości cebuli. Wlać śmietankę i włożyć do sosu polędwiczki. Podgrzać. Podawać z ziemniakami lub ryżem

Magiczne Życie Marty
Ryba w sosie jogurtowo-koperkowym 199

gotujemy wodę( u mnie pół litra, żeby ryba była przykryta) Ja popełniłam pewien błąd... Do wody wrzuciłam kostkę, a że rybe przyprawilam obficie to z sosu musiałam "wyciągać " sól ziemniakiem.. Ale uratowalam sytuacje:) Rybke gotujemy 10 min. Jogurt mieszamy z pieprzem (solą, ale może z tym poczekajcie do konca:P) czosnkiem i oczywiście koperkiem. Po 10 minutach wlewamy

Mamuśka wraca do formy
Bułki z kiełbaską... 214

bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru,  łyżka soli, 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki . Najpierw robimy zaczyn: woda, drożdże, cukier, 4 łyżki mąki... razem łączymy i odstawiamy na 10 min. pod  przykryciem do wyrośnięcia. Potem dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy. Następnie

chleba naszego
Kurki w śmietanie 196

Kurki w śmietanie to prawdziwy rarytas! Każdy amator grzybów ceni je za uniwersalność i prostotę. Jest to bowiem danie, które można podawać z makaronem, ziemniakami i pieczywem. Pasuje do ryb i mięs. Nasz przepis na kurki w śmietanie nie zawiera wielu składników, by nie zabić aromatu i smaku grzybów. Za to przecież kochamy te małe

Ugotujmy Coś
Maselko ziolowe z pieczonym czosnkiem 212

suszonej natki pietruszki pół łyżeczki soli Czosnku nie obieramy z łupin i pieczemy go ok 20 minut w 200 st.C. Ja zazwyczaj piekę kilka ząbków przy okazji np. piekąc ziemniaki czy inne warzywa. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z solą. Natkę pietruszki myjemy i drobniutko siekamy. Do masła dodajemy posiekane zioła oraz upieczony, wyciśnięty z łupinek czosnek. Ucieramy. Masło owijamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kluski twarogowe z zieleniną 198

Jeżeli znudziły się Wam ziemniaki, ryż lub kasza to zachęcam do przygotowania klusek twarogowych z dodatkiem zieleniny. Poniższe kluski są bardzo miękkie i delikatne. Jeżeli nie przepadacie za bazylią to ją pomińcie. Takie kluski świetnie smakują podane z sosem, np. pomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu.  Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar

Ugotować
Wytrawny sernik z białych warzyw 264

sernik można potraktować jako wyśmienitą przystawkę na przyjęcie. Coś jakby warzywny pasztecik. SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego (już zmielonego na sernik) 4 jajka 3 ugotowane ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 seler, wielkości pięści (obrać i pokroić na małe kawałki) 2 korzenie pietruszki (obrać i pokroić na małe kawałki) 1/2 kalafiora (podzielić na różyczki) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól

ClauditteMissCooking
Gulasz z żołądków drobiowych z ogórkiem kiszonym, pieczarkami i marchewką 267

jutrzejszy obiad proponuję pyszny gulasz z żołądków drobiowych. Gulasz zasmakuje wszystkim, nawet osobom, które nie lubią podrobów. Można go podać z ziemniakami lub pieczywem. Polecam!!! SKŁADNIKI: 600g żołądków drobiowych. 1 marchewka, 4 ogórki kiszone, 200g pieczarek, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki mąki, oliwa, majeranek, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE

Tradycyjna kuchnia Kasi
Roladki z podudzi indyka 179

roladki z podudzi indyka. Najwięcej pracy jest przy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona

O kuchni z uczuciem
Krem z marchewki i batatów 165

Ekspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie

Smak mojej kuchni
Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych 500

pomidorami i cebulką. Uważam, że takie zestawienie komponuje się doskonale. Pamiętajcie, że do piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych możecie dobrać sobie ulubione dodatki, jak na przykład ryż, ziemniaki czy po prostu sezonowe warzywa. W każdej wersji będzie smakować wyśmienicie. Zobacz też: 5 smacznych pomysłów na kurczaka Przepis na pierś z kurczaka w płatkach kukurydzianych Drukuj przepis Porcji: 6 Czas

Kuchnia Bazylii
Zupa krem z groszku 234

się cały smak zupy. Zupa krem z groszku – składniki 2 puszki groszku w puszce pęczek włoszczyzny – ja wykorzystałem młodą włoszczyznę liść laurowy 4 ziela angielskie 4-5 ziemniaków sól pieprz groszek ptysiowy Sprawdź inne przepisy na AROMATYCZNE ZUPY Zupa krem z groszku – przepis Zaczynamy od ugotowanie bulionu. Do garnka wkładamy obrane i umyte warzywa, dodajemy liść laurowy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka na kanapki pieczona w rękawie 281

Wybrałam najprostszy i pewny sposób jej przygotowania czyli pieczenie w rękawie. Oczywiście wcześniej została zamarynowana. Tak przygotowana szynka doskonale nadaje się również na obiad, podana np. z sosem i ziemniakami.     Składniki: 1 średnia szynka wieprzowa 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżka oleju Czytaj dalej... Artykuł Szynka na kanapki pieczona w rękawie pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wątróbka w sosie wiśniowym 255

mieszając wlać do wiśni. Cały czas mieszać, aż do zgęstnienia sosu. Jeżeli będzie za gęsty dolać wody. Usmażoną wątróbkę wyjąć na talerz i polać sosem. Świetnie pasują do niej ziemniaki lub jak u mnie trendy lunch z groszkiem i grzybami leśnymi. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania