Delikatny duszony schab w aksamitnym sosie mocno pachnący koprem. Idealnie komponuje się z ryżem albo ziemniakami. Składniki (4 porcje) -500 g schabu -200ml śmietany 12% -pęczek koperku -1 mała cebula -ząbek czosnku -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz -listek laurowy -ziele angielskie -2 szklanki wody -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Schab umyć, oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę obrać
Zielona Kuchniaodlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem
VioletoweKucharzeniepotrawy. Jak ugotować pyszny kapuśniak? Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty i z wędzonymi żeberkami. Przepis na 6 porcji Składniki: 3 litry wody 70 dag wędzonych żeberek 3 duże ziemniaki 3 marchewki nieduża pietruszka plaster korzenia selera 1 cebula liść laurowy łyżka majeranku sól i pieprz 500 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybków. Wykonanie: W garnku zagotować wodę. Dodać podzielone
Poezja Smaków - blog kulinarnymoże Ci się przyda: 1. zestaw świątecznych pieczątek do ciastek , 2. duża łyżka cedzak , 3. forma na misiowe żelki , 4.genialne czyściki z włókna szklanego , 5. krajalnica do spirali z ziemniaków i mamy przekąski niczym z wakacyjnego kurortu:), 6. miska na przekąski i nareszcie wiadomo co zrobić z łupinami po orzeszkach, 7. obieraczka do szypułek truskawek , 8. zabawny zaparzacz do herbaty
Cukiernia PychotkiGulasz sojowy to smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! Składniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki
kulinarne odsłony patiziołami, a na koniec podlane delikatnie śmietanką dzięki czemu są też delikatnie kremowe. Jest ona świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Ja podałam ją z karkóweczką i pieczonymi ziemniakami i wyszło przepysznie. Jetem ogromnym fanem grzybów i czasami kupuję je w większych ilościach, a później leżą w lodówce i błagają o przerobienie. I to jest świetny sposób na ich przetworzenie
karmelowysłodko-kwaśna wersja z dodatkiem rodzynek, naprawdę prosta do przygotowania i nie wymagająca długiego leżakowania. Polecam Wam także: – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w śmietanie na pieczonym ziemniaku – śledzie w oleju – śledź pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie
nietylkopasta.plUdka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemniedzielny, rodzinny obiad. Kurczak z wolnego chowu z warzywami – składniki kurczak z wolnego chowu ok. 1,7 kg 4 marchewki 4 pietruszki 7-8 szalotek 6-7 ziemniaków 1 cytryna suszony tymianek suszone oregano 3-4 ząbki czosnku sól pieprz oliwa Kurczak z wolnego chowu z warzywami – przepis Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Czosnek obieramy, nacieramy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozczyn rozkruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki. wymieszać i odstawić, aż drożdże ruszą. Pietruszkę zetrzeć na drobnych oczkach (większych niż te do ścierania ziemniaków na placki ziemniaczane). Startą pietruszkę przesypać na patelnię, dodać miód, masło i sok z jednej cytryny. Wszystko razem wymieszać i podsmażać na patelni aż zacznie pachnieć i lekko się przyrumieni
Ukojenie Podniebieniawarsztatach w Tychach. Mogłam obserwować ich jak w domowych warunkach przygotować oryginalne indyjskie potrawy. Zrobiliśmy k ulki kokosowe ladoo, curry z cukinii, dal z pomarańczowej soczewicy, Alu palak z ziemniaków i szpinaku, ryż basmati, masala Czaj i lhassi. Wszystko pyszne. Spotkanie było na tyle smaczne i inspirujące, że wracając do domu zatrzymałam się w sklepie by kupić brakujące produkty
Bernika - moj kulinarny pamietniksosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki
Zasmakuj Kuchnisosu, cały czas mieszając. Przyprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Do sosu ponownie wkładamy mięso i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 5 min. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub innymi dodatkami. Rada: Sos możemy również zblendować po zagotowaniu, będzie wówczas gładki i gęstszy. Wcześniej należy wyjąć liście laurowe i ziela angielskie, natomiast grzybki zostawiamy - sos będzie miał wtedy
Kuchnia MagdaLenyGulasz z kiełbasy to danie, które możecie podać jako dodatek do kasz, makaronów, ziemniaków, ryżu czy też klusek. Ja podałam z plackiem ziemniaczanym. Znikało w tempie ekspresowym z talerzy. Proste i smaczne danie obiadowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Jeśli ugotowaliście coś z przepisów mojego bloga to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach
O kuchni z uczuciemzamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon. No i oczywiście deser – creme caramel, lody jogurtowe, krem cytrynowy. o innych tapas barach w części drugiej
królestwo garów