ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1690/2562)

Fasolka po bretońsku 176

miękkości. Boczek, kiełbaskę i cebulę podsmażyć i dodać do fasoli. Podsmażyć na patelni koncentrat pomidorowy, połączyć z fasolą, dusić przez kilka minut i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami lub z pieczywkiem. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym 173

pieprzem. Masło rozpuścić na patelni i podsmażyć krótko polędwiczki z obu stron. Dodać śmietanę, grzyby, musztardę, doprawić do smaku i zagotować. Gdy sos zgęstnieje obiad będzie gotowy. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Artykuł Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 144

kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad. Uwielbiam to delikatne, soczyste mięso w towarzystwie warzyw, których ostatnio ciągle mam niedosyt. Najsmaczniejsze z ryżem ale tym razem podałam z zapiekanymi ziemniakami :). Polędwiczka w warzywach polędwiczka papryka najlepiej kolorowa 30 dag pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego masło Polędwiczkę kroimy na plastry, lekko spłaszczamy ręką doprawiamy i podsmażamy na maśle. Przekładamy do naczynia

Pieguskowa Kuchnia
Duszona karkówka 164

formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 189

najbardziej popularnym daniem, gdzie je wykorzystuję. Dzisiejsza propozycja jest najprostszą wersją gulaszu, bo taki smakuje mi najbardziej. Najlepszy z kaszą gryczaną, świeżą bagietką, kluskami śląskimi lub po prostu z ziemniakami. GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH 1 kg żołądków drobiowych 2 średnie marchewki kawałek pora, selera i pietruszki 2 średnie cebule liść laurowy, ziele angielskie 2 łyżki mąki sól. pieprz, papryka słodka

Pieguskowa Kuchnia
LENIWE GOŁĄBKI 187

kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SERNIK Z MAKIEM 264

tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i krótko zmiksować. Podzielić na dwie części z czego jedna ma być nieco mniejsza od drugiej. Do mniejszej części dodać

Pieguskowa Kuchnia
GULASZ CIELĘCY 222

prawie gotowe dodać pokrojoną paprykę i pomidory z puszki. Pogotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić do smaku i zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Artykuł GULASZ CIELĘCY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 348

schabu położyć porcję farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Panierować w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, z każdej strony, do zrumienienia. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatą. Artykuł SCHAB FASZEROWANY PAPRYKĄ I PIECZARKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Żeberka w kapuście kiszonej 173

kapustę dodać nieco soli. Przykryć naczynie pokrywką i piec w 175 stopniach ( lub dusić ) przez 1-1,5 godzinki w zależności od wielkości żeberek. Takie żeberka najlepiej smakują z ziemniakami z wody bądź z kawałkiem ulubionego pieczywa na zakwasie. Gotowe! Artykuł Żeberka w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty 235

żeby nie było grudek. Dodać śmietankę i wlać do gotujących się gołąbków. Mieszać, aż sos zgęstnieje i doprawić do smaku. Na końcu dodać nieco pokrojonego koperku. Podawać z młodymi ziemniakami w wody lub pieczywem. Artykuł Gołąbki z młodej kapusty pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bób z masłem i pietruszką 198

wielkości ziaren. Najłatwiej sprawdzić czy bób jest gotowy wyławiając ziarenko i sprawdzając stopień miękkości. Powinien być lekko twardawy, nie rozgotowany. Odczedzić wodę od bobu, tak jak odcedza się ziemniaki i odstawić ponownie na gaz. Do garnka z bobem (już bez wody) dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Na koniec dodać posiekaną natke pietruszki i posolić do smaku. Przełożyć

Pieguskowa Kuchnia
Krem fasolowo- cukiniowy z szynką parmeńską 219

przygotujemy w sezonie świeżej fasolki i cukinii, swój smak zawdzięcza świeżym listkom mięty i szynki parmeńskiej. Niebanalnie i bardzo smacznie! Składniki: 1 cukinia 25 dag fasolki szparagowej zielonej 3 ziemniaki 1/2 pora 1 cebula 1 ząbek czosnku 6 listków świeżej mięty 10 dag szynki parmeńskiej 10 dag serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła sól ziołowa do smaku pieprz swieżo mielony

Wanilia i Kardamon
Zupa z fasolką szparagową i ryżem 276

Uwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż.  Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany

magiczna kuchnia Kasi
Placki jaglane z kurczakiem i szpinakiem 251

szpinakiem to propozycja na szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Są to placki do których nie potrzeba gotować oddzielnie ryżu, ani ziemniaków. Placki jaglane świetnie smakują same! Ale można oczywiście podawać je z gęstym sosem lub surówką Czas wykonania: 30 min  (+ 1 godzina oczekiwania) Ilość porcji: 10 – 12 sztuk Składniki

KuchniaWeDwoje.pl

Proponowane wyszukiwania