ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1068/2562)

śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą na obiad... 197

cukrem obrane jabłka pokroić w kostkę, wsypać do śledzi, posypać świeżo mielonym pieprzem, wlać ocet jabłkowy, wymieszać..Wlać gęstą śmietanę, wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać z ziemniakami w mundurkach z solą i masłem - śledzie w śmietanie bardzo lubimy na obiad, i koniecznie muszą być ziemniaki gotowane w mundurkach, posypane solą i masłem..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa fasolowa (fasolówka) 162

Składniki (6 porcji) -250 g fasoli -250 g wędzonego boczku -250 g kiełbasy wędzonej -2 marchewki -1 korzeń pietruszki -1 mały kawałek selera -1 cebula -1 ząbek czosnku -3 ziemniaki -ziele angielskie -1 listek laurowy -1 łyżka majeranku -2 łyżki oleju rzepakowego -sól, pieprz Przygotowanie Fasolę namoczyć i zostawić na noc. Na drugi dzień fasolę odsączyć. Wlać nową wodę. Dodać(...)minut. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek i kiełbasę. przesmażyć chwilę. Całość dodać do zupy. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze około pół godziny. Kilka minut przed końcem gotowania doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Podawać gorącą z pieczywem. Smacznego

Zielona Kuchnia
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI 188

jeść takie zupki codziennie.  Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;) Składniki: * 2,5 litra wody * 1 kość wieprzowa * 4 marchewki * 4-5 ziemniaków * 2 puszki fasoli  Piękny Jaś   (Jamar) * 1 korzeń pietruszki * 1/4 korzenia selera * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * 4 liście laurowe * 5-6 ziarenek ziela angielskiego * 2 łyżki majeranku * sól(...)Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.  W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą

Zrób to smacznie
Prosty gulasz wieprzowy 284

przypraw, które zazwyczaj mamy w domu. Taki gulasz możecie podawać z bardzo różnymi dodatkami. Świetnie będzie komponował się z kaszami, zarówno gryczaną jak i jęczmienną, będzie pasował także do ziemniaków, kopytek czy klusek śląskich. To wspaniały obiad do zabrania ze sobą do pracy. Gulasz przygotujcie z łopatki wieprzowej lub karkówki wieprzowej – będzie najlepszy. Schab na gulasz będzie zbyt suchy(...)angielskie i liść laurowy. Dusimy około godzinę pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie, a sos własny zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 4 Podajemy z kaszą, ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi.   Artykuł Prosty gulasz wieprzowy pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Krem z topinamburu na mleczku kokosowym z prażonym słonecznikiem 189

Zupę krem z topinamburu bardzo szybko się przygotowuje,  a połączenie składników smakiem czaruje.  Sam topinambur lekko słodkawy, ciekawie smakuje, orzechy, karczoch, ziemniaki jednocześnie się czuje. Cebula, czosnek zupie dodały wyrazistości, a mleczko kokosowe delikatności.  Olej dodał smaku orzechowego, a przyprawy ostrego. Krem smakował niebanalnie, a prażony słonecznik pasował idealnie. Składniki 3-4 porcje: 500 g świeżego topinamburu(...)całości. Zupę krem podajemy z prażonym słonecznikiem.     Topinambur, a właściwie słonecznik bulwiasty, to roślina bulwiasta, która pochodzi z Ameryki Północnej. Bulwy mają kształt pokręconych i pofałdowanych ziemniaków o różnych kolorach - od białych po różowe. Mają słodki , orzechowy smak, przyrównywany do karczocha i orzechów brazylijskich. Ma mnóstwo cennych wartości odżywczych, dlatego warto włączyć go do swojego menu

Moniki Smakołyki
Zupa Brokułowa 168

Bardzo prosta i szybka zupka :) Można ja podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym :) SKŁADNIKI: 1l. wody 1 kostka rosołowa 1 brokuł 2-3 ziemniaki 2-3 ząbki czosnku pieprz vegeta WYKONANIE: Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, brokuł pokrojony w mniejsze kawałki, ziemniaki w kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko gotujemy do miękkości. Po czym blendujemy. Jeszcze chwilę

Dziś Ja gotuje
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA KREM 184

porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób(...)siekam dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka.  Do warzyw wlewam bulion. W przypadku

W kuchni Karmel-itki
Grochówka 139

warzyw, podsmażonego boczku oraz posiadać aromat wędzonki. Pycha!  mięso wędzone na wywar (użyłam wędzonego udka) 1 szklanka grochu całego lub 1/2-3/4 szklanki połówek 150g wędzonego boczku 4-5 ziemniaków 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku sól, pieprz Zasmażka (opcjonalnie): 1 łyżka mąki(...)zimnej wodzie. Ugotować wywar na mięsie wędzonym (**) - z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do garnka wrzucić groch i całość podgotować około 20 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z cebulą oraz posiekanym czosnkiem, a następnie przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec zupę doprawić majerankiem

Di gotuje
Krupnik na serduszkach 269

Składniki: 5 łyżki kaszy jęczmiennej 50 dag serduszek drobiowych 3 marchewki 0,5 selera 2 pietruszka listek laurowy kilka ziarenka ziela angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki 5-6 ziemniaków sól, świeżo zmielony pieprz 2 - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Serduszka płukamy, czyścimy. Zalewamy ok 1,5 l wody.Gotujemy do miękkości, czyścimy warzywa. Marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki kroimy w kosteczkę

kgwjanczewo
Zupa gulaszowa-szybka wersja 128

Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez większość. Składniki 500 g karkówki wieprzowej 3 łyżki oleju rzepakowego 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera 3 ziemniaki 200 g pieczarek 1 duży strąk czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,7 l bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego(...)ostrej papryki 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia, warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy dalej. Pieczarki oczyszczamy, mniejsze kroimy na pół, większe na 4 części. Czosnek siekamy, dodajemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim. Smażymy jeszcze chwilę

R'n'G Kitchen
Pączki serowe z budyniem 907

żółtko 1 mała, płaska łyżeczka mąki pszennej 1 mała, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Olej do smażenia (ok 1 litr) Cukier puder do posypania po wierzchu 1 mały ziemniak pokrojony w kostkę Sposób przygotowania w Tefal Companion Pączki: Mleko, połowę cukru oraz drożdże wymieszać ze sobą i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do misy TC z założonym ostrzem(...)ruchem dłoni nadajemy im okrągły kształt. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie smażymy z dwóch stron w rozgrzanym oleju z dodatkiem 2-3 kostek ziemniaka. Rumiane pączki przekładamy na papierowy ręcznik i studzimy.   Nadzienie: Przygotowałam je tradycyjnie- na kuchence gazowej, bo nie chciało mi się brudzić misy na tak małą ilość ;) ¾ szklanki mleka gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Zupa krem ze skorzonery / Creamy salsify soup 205

liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką 500 g skorzonery, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki (bezpośrednio przed przyrządzeniem) 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę ½ szklanki śmietanki 36 % 900 ml bulionu drobiowego uprażone na suchej patelni różne nasiona do posypania Przygotowanie: W średnim rondlu podgrzej na średnim ogniu masło, dodaj(...)dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej. Wlej bulion, dodaj ziemniaki, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Za pomocą blendera

karmelowy
Krem z batatów 261

Lubisz zupy kremy? Koniecznie zajrzyj do takich przepisów jak: – najlepsze przepisy na zupy kremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem brokułowy krem Z BATATÓW Przygotowanie(...)dodaj po łyżce sera ricotta oraz kiełki. SMACZNEGO! Polecam Ci także: – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków ze śledziem – przepyszna zupa krem z białej cebuli – krem z pieczonych pomidorów i papryki – krem z zielonego groszku z boczkiem – zupa krem z dyni – krem

nietylkopasta.pl
Burgery drobiowo-jaglane 181

obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką. 300 g filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl.  kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku(...)dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło np. z ziemniakami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Sałatka jarzynowa 148

roślinnej wersji koniecznie musi być jabłko, ogórki kiszone i groszek. Dla dodania wartości odżywczych i zwiększenia uczucia sytości dodaję fasolkę. A ulubiona zieleninka dopełnia wspaniale całości. Polecam! Składniki: 4 ziemniaki 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 małe jabłko 1 mała cebula 4 ogórki kiszone 1 szklanka fasolki czerwonej 1 szklanka kukurydzy z puszki 1 szklanka groszku(...)konserwowego 1-2 łyżki ulubionej musztardy majonez domowy (przepis tutaj ) szczypta czarnej soli (dla “jajecznego” posmaku) pieprz czarny mielony świeże zioła – koperek, szczypiorek lub natka pietruszki (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę gotujemy w mundurkach do średniej miękkości. Nie mogą zbyt miękkie, bo rozpadną się w sałatce. Jabłko i cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie jak ogórki

Lamarida.pl

Proponowane wyszukiwania