naszych stołach oprócz żuru i barszczu białego może gościć zupa chrzanowa. Idealnie komponuje się z białą kiełbasą i jajkami. Składniki: - 2 białe kiełbasy - 150 g boczku wędzonego - 5 ziemniaków - 1,5 l bulionu - 1 cebula - 3 łyżki chrzanu - 2 łyżki oleju - śmietana 18% - ziele angielskie - liść laurowy - sól - pieprz - szczypiorek - jajka "Espumisan Max to wyrób medyczny CE" Przygotowanie: Boczek kroimy(...)kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, boczek z cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotujemy do miękkości, przyprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy ok. 3-4 łyżek śmietany. Dodajemy chrzan, mieszamy i wyłączamy kuchenkę. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, posypujemy posiekanym
Kulinarne życiewpadły mi w oko kopytka jaglane, a że kaszę jaglaną kocham postanowiłam spróbować. Eksperyment okazał się na tyle udany, że dziele się z Wami przepisem. Składniki: ok 3/4 kg ziemniaków (5 sporych 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglane 3/4 szklanki mąki pszennej. 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej olej i sól do wody do gotowania Ziemniaki gotujemy i jeszcze ciepłe przeciskamy
Cynamonowe szczęściebyły soczyste, ale nie były już surowe) podane w sosie z duszonych porów, którego bazę stanowi balans między musztardą i miodem z delikatną nutą cytryny. Wystarczy dodać do nich ziemniaki au gratin lub po prostu polskie gniecione ziemniaki i polać je sosem
Milion Smakówpodgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek ok. 20 cm żeberek wieprzowych Kilka listków laurowych Kilka ziarenek czarnego pieprzu Kilka kulek ziela angielskiego Tacka włoszczyzny Dodatkowo: 4-5 ziemniaków Korzeń chrzanu – będziemy potrzebować ok. 15 cm lub gotowy chrzan słoiczkowy (daje on znacznie słabszy aromat) 2-3 białe kiełbaski (gotowane) Jajka Zupa chrzanowa – przygotowanie: Wszystkie składniki na wywar oprócz(...)pół godzinki (co najmniej). Następnie z całości bulionu odlewamy ok. 2 litry, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki, otarty korzeń chrzanu (lub kilka łyżek gotowca ze słoika) i gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy również część warzyw z bulionu, albo same białe, albo z odrobiną marchewki – wtedy nasza zupa będzie miała kolor jak na zdjęciu. Całość blendujemy na gęsty krem. Doprawiamy
Kate's Kitchenznalazłam..w sumie nie pamiętam jaka to była zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzeniewersja tradycyjnego świątecznego żurku podawana na naszym Wielkanocnym stole. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie białej kiełbasy i pachnącej wędzonki. Składniki: 600g białej surowej kiełbasy 2 marchewki 8 ziemniaków 1 pietruszka 20g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 0,5l zakwasu na żur 80g wędzonej kiełbasy 2 cebulki dymki 2 łyżki majeranku 130g(...)śmietany 18% sól pieprz olej maggi 3 jajka Wykonanie: 1. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w słupki, a ziemniaki w ćwiartki. 2. Białą kiełbasę sparzyć w 1 litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę i pokroić w 3 cm kawałki. Suszone grzyby namoczyć w wodzie i drobno pokroić. 3. Do wywaru po kiełbasie dodać warzywa, suszone grzyby, drobno posiekany czosnek, liście
Szalona Kuchnia Ewelinypodać z dodatkiem puree ziemniaczanego. Składniki (na 2 porcje) 400g wątróbki drobiowej 1 duża cebula mąka pieprz 3 łyżki sosu sojowego sól odrobina wody (ok. 1/2 szklanki) 2-3 ziemniaki olej do smażenia łyżka masła 2 łyżki śmietany Wątróbka drobiowa z cebulą – przepis Wątróbkę myjemy i dokładnie osuszamy. Nie będzie nam wtedy pryskał olej na patelni. Cebulę kroimy(...)odrobinę pieprzu i całość dusimy ok. 10 minut, aż wątróbka będzie miękka. Sosu nie zagęszczamy, bo zagęści się sam, bo wątróbka była obtaczana w mące. Podczas przygotowania wątróbki gotujemy ziemniaki, odcedzamy, dodajemy masło, śmietanę i całość ubijamy, aż powstanie nam puree ziemniaczane . Na talerzach układamy puree ziemniaczane oraz wątróbkę z cebulką. Smacznego! Artykuł Wątróbka drobiowa z cebulą pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!aromatyczna i smaczna, a do tego bardzo tania w wykonaniu. Składniki na zupę: ½ główki kapusty, 15 dag kości drobiowych, ½ pęczka włoszczyzny lub wywar z kostek warzywnych, 25 dag ziemniaków, ½ szklanki mleka, 1 łyżeczka maki, 1 łyżeczka masła klarowanego, sól do smaku, pieprz ziołowy do smaku. Składniki na pulpety: ½ główki młodej kapusty, 1 cebula, 3-4 łyżki oleju(...)przyprawy do smaku. Wymieszać składniki, formować kuleczki i ugotować w osolonej wodzie. Wykonanie zupy: Z kości i włoszczyzny ugotować wywar na 2 litrach wody. Kapustę pokroić razem z ziemniakami i ugotować na wywarze do miękkości. Mąkę rozprowadzić mlekiem, dodać do zupy i zagotować. Na końcu dodać masło, rozlać na talerze i podawać z pulpetami
Tradycyjna Kuchniarówne części. Jedną część kaszy wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy skrobię ryżową i ziemniaczaną (jeśli nie macie skrobi ryżowej, sama ziemniaczana wystarczy). Wszystko razem mieszamy widelcem (jak gotowanie ziemniaki na knedle czy kotlety ziemniaczane ), tak żeby fragmenty kaszy równomiernie otoczyły się w mące. Dlaczego w cieście nie ma jajka? W ogóle nie jest tu potrzebne – kasza jaglana sama(...)połączenia – na stolnicy silikonowej nie potrzebuje już ani grama mąki więcej, na drewnianej będzie potrzeba je lekko podsypać. Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra i pod skosem kroimy wałek na pojedyncze, zgrabne kluseczki
Karo in the Kitchenwiększości polskich domów. Receptura zazwyczaj jest podobna, a różnią się zazwyczaj dodatkami. Jedni wolą: buraczki, inni marchewkę z groszkiem a jeszcze inni mizerię i ziemniaki puree. Ja nie mam z tym problemu bo uwielbiam wszystkie konfiguracje. Klasyczne kotlety mielone Składniki: 1 bułka pszenna, czerstwa 1 szklanka mleka 1 duża cebula(...)Smaż na oleju na średniej temperaturze, około 5 minut z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie: buraczki zasmażane i ziemniaki puree z natką pietruszki. Artykuł Klasyczne kotlety mielone pochodzi z serwisu Jakub Kuroń
kuron.com.plprzy okazji obiekt skrywanych westchnień ich mężów) abdykowała, przytłoczona osobistymi problemami. Przepis pochodzi z tych dobrych czasów Nigeli. Składniki: Puszka całych pomidorów 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (2 średniej wielkości) 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 Papryczka chili Szklanka soczewicy 2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziarenek(...)patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie. Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię warzywa albo są tylko minimalistycznym dodatkiem do obiadu? Postaraj się stopniowo zmieniać te proporcje tak, żeby przynajmniej połowę Twojego talerza zajmowały warzywa. I nie mam tutaj na myśli ziemniaków… 😉 Nie musi to być nudna sałata, wybór jest ogromny. Przy okazji następnych zakupów rozejrzyj się na dziale warzyw i sięgnij po coś czego dawno lub w ogóle(...)różnorodność tego co jesz. Postaraj się, żeby dieta nie była monotonna. Jedz różnorodne produkty tak, żeby zapewnić sobie wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Dodatkiem do Twoich obiadów są zwykle ziemniaki? Zamień je czasem na kasze, wybór jest ogromny – jaglana, gryczana, jęczmienna, owsiana, orkiszowa, pęczak, komosa ryżowa – na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ryż biały jadaj zamiennie z brązowym
HealthyCreationsDziś kolejna propozycja na danie obiadowe - polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, moja wersja podana z ziemniakami i mizerią. Składniki: 300 g polędwicy wieprzowej 1/2 cebuli średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki majeranku mąka pszenna - odrobina do obsypania mięsa słodka papryka sól pieprz możecie dodać swoją ulubioną przyprawę do mięsa(...)pieprzu. Gotujemy do miękkości mięsa na wolnym ogniu. Co jakiś czas mieszamy, by nie przypaliło się, ani nie przywarło do dna. Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie to były ziemniaki i mizeria. Smacznego :) Zapraszam po więcej przepisów na bloga :). Jeśli spodobał Ci się mój przepis, koniecznie polub mój fan page na Facebooku oraz obserwuj
Gotuj z Mąkąpełnoziarnistej ok. 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka mąki 2 łyżki serwatki w proszku pełna łyżeczka soli 1 szklanka ciepłych ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 0,5 szklanki siekanego cienkiego szczypiorku DODATKOWO: olej do wysmarowania miski masło do formy białko do smarowania łuskane ziarna słonecznika do posypania WYKONANIE: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki(...)wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie wymieszać. Dodać wyrośnięty zaczyn, ciepłe ziemniaki i posiekany szczypior. Mieszając stopniowo dolewać wodę (niekoniecznie cała musi zostać zużyta). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut, następnie przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia – musi
Kuchenne zapiski Edytyłodyga selera naciowego kawałek selera cebula 2 ząbki czosnku 2-3 goździki kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe Na zupę: 2 marchewki kawałek brukwi 2 ziemniaki cebula 150g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka melasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny (do smaku) sól, pieprz natka pietruszki do przybrania (opcjonalnie) olej do smażenia Jak przygotować szkocką grochówkę(...)esencjonalny. Polecam wypróbować to urządzenie. Przygotowanie zupy W garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodać pozostałe warzywa pokrojone w niedużą kostkę (marchewkę, ziemniaki, brukiew) i chwilę smażyć. Dodać czerwoną soczewicę, wymieszać, zmniejszyć ogień, przykryć i chwilę dusić, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodać koncentrat pomidorowy, melasę
Codzienne Gotowanie