niech zerkną jak można weekendowy obiad obgonić dość szybko i smacznie. Golonki indycze akurat były na promocji i tak wymyśliłam obiad. Nie zawsze musi być to samo: schabowy z ziemniakami, schabowy z czymś tam i czymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie(...)talarki i tak piekłam do miękkości. Zajęło mi to ok. 1,30 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Taką golonką można się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję
Pieprzyć z Fantazjąmojej zupie meksykańskiej. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie(...)razem z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec smażenia dodałam pokrojony drobniutko czosnek. Do garnka wrzuciłam pokrojoną w pół talarki marchew i w kostkę ziemniaki i zalałam 0,5 l wody. Kiedy mięso już zmieniło kolor dodałam je do gotujących się warzyw. Oprószyłam solą. Kolejno dodawałam pomidory, paprykę pokrojoną w paseczki, kukurydzę. Pod koniec gotowania
Pieprzyć z Fantazjągłębi smaku jak zupa ogórkowa na żeberkach :) Do zupy koniecznie należy użyć ogórki kiszone a nie kwaszone, bo te drugie zepsują smak ogórkowej. Niektórzy gotują zupę od razu z ziemniakami, lecz u nas z reguły ziemniaki gotowane są w osobnym garnuszku. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin
Kulinarne PrzebojeKremowa zupa szparagowa Delikatna i aromatyczna zupa krem z białych szparagów. Coś pysznego! Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 niewielkie ziemniaki 3 szklanki bulionu warzywnego 1 żółtko 2 łyżki śmietanki 30% lub 36% Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier Koperek do dekoracji *** Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, myjemy i kroimy w ok 2- centymetrowe kawałki *** *** Szparagi przekładamy(...)garnka, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i całość zalewamy bulionem *** *** Gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie – nie rozgotowane *** *** Główki szparagów wyławiamy i odkładamy. Całą resztę miksujemy na gładki krem *** *** Zupę zagotowujemy. Żółtko wbijamy do miseczki, dodajemy śmietankę i mieszamy widelcem. Niewielką ilość zupy wlewamy do miseczki z żółtkiem i mieszamy. Garnek zestawiamy z ognia
Blog z Apetytemsamo. W moim domu zupę szczawiową tradycyjnie podawało się zawsze z jajkiem na twardo, później poznałam także szczawiówkę z ryżem jajkiem jednocześnie. Spotkałam się także z zupą z dodatkiem ziemniaków, jednak dla mnie ulubionym dodatkiem pozostaje jajko. Składniki na zupę szczawiową 2 pęczki świeżego szczawiu 1 łyżka masła 2 l rosołu drobiowego lub warzywnego 3-4 łyżki śmietany 18% Sól(...)Podając zupę w wersji zmiksowanej dla większej ekstrawagancji można udekorować ją naturalnym jogurtem lub kleksem bitej śmietany. Zupę szczawiową można podawać z jajkiem na twardo, z białym ryżem lub ziemniakami. To świetny wiosenny przysmak, który jest tak charakterystyczny dla polskiej kuchni
KorniszonkiAmatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony kolorowy pieprz(...)mniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu
Fitsweet.meżyczę smacznego. Przepis znaleziony na blogu Zjem to! Polecam też inne smażone umilacze znajdujące się na blogu: Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Racuchy jak pączki, z jabłkami Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Racuchy drożdżowe jak pączki Pączki z budyniem Pączki z serka
mojewypiekiinietylkokości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże i każdy podzieliłam na połowę(...)woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami i np. z kapustą czerwoną duszoną "zobacz TUTAJ" - smaczne, sycące, aromatyczne, kruche i delikatne kotlety schabowe w marynacie majonezowej z pieprzem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsurowych kiełbasek, które będą dodatkiem, równie szybkim do przygotowania. Szybko, smacznie, sezonowo….To lubię Składniki na 8 porcji: 2 l wywaru drobiowego 2 kg białych szparag 150 g ziemniaków 150 g selera 600 g surowej białej kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy świeży tymianek pieprz sól Przygotowanie: Szparagi obieramy, myjemy, kroimy na 2 cm kawałki, wrzucamy do wywaru(...)drobiowego, gotujemy. Ziemniaki i seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Następnie jeszcze chrupiące warzywa dorzucamy do zupy, gotujemy aż do miękkości. Zupę blendujemy, przecieramy przez sito, doprawiamy do smaku. Z surowych kiełbasek wyciskać małe porcję mięsa, mokrymi dłońmi formujemy kuleczki. Klopsiki smażymy na oliwie na złoty kolor. Zupę – krem serwujemy z pulpecikami, kawałkami szparag i świeżym
Kierunekuchniaksiążki Dominiki Wójciak "Warzywo". Bureki z farszem serowym łyżka oleju 1 duża cebula 250 g półtłustego twarogu 125 g sera typu feta (a najlepiej bryndzy) 200 g ugotowanych ziemniaków opakowanie ciasta francuskiego (u mnie nie mrożone, ok 400 g) 1 żółtko + łyżka mleka czarnuszka do posypania sól Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy na nim ok 20 minut cebulę. Powinniśmy(...)smażyć powoli tak by sukcesywnie cebula się karmelizowała. Ziemniaki przeciskamy a sery rozdrabniamy przy pomocy widelca. Łączymy ze karmelizowaną, przestudzoną cebulą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy a następnie smarujemy farszem i zwijamy w ciasny rulon. Jeśli jest zbyt długi przecinamy na pół. Chłodzimy ok pół godziny a następnie układamy na blasze z papierem do pieczenia. Wkładamy
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : • 800 g filetów z dorsza • 4 średnie ziemniaki • 3 ząbki czosnku • pęczek dymki (biała i zielona część) • puszka pomidorów w puszce (całych) • 1 por - biała część • 150 g pomidorków koktajlowych • 3 łyżki oliwy z oliwek • sól • pieprz • szczypta cukru • tymianek Przygotowanie : Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik(...)stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy posiekaną dymkę i pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy
KUCHNIA POLSKAszparagami i inne. Jeżeli Państwo przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Za co bardzo dziękuję. 2 pęczki zielonych szparagów 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła klarowanego 100 g żółtego sera 100 g słodkiej śmietany 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego groszek ptysiowy sól pieprz bazylia Szparagi opłukać(...)kawałki, a główki odciąć. W garnku rozgrzać masło klarowane i lekko zeszklić cebulę pokrojoną w piórka , a na koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Smażyć około 1 minuty. Dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz gałązki szparag. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć mieszając przez około 4-5 minut. Całość zalać gorącym bulionem , dodać główki szparagów i gotować około
O kuchni z uczuciemKrem z cebuli to jedna z pyszniejszych zup. Przygotowana z serkiem topionym oraz dodatkiem grzanek czosnkowych jest bardzo aksamitna, smaczna, pachnąca i rozgrzewająca. SKŁADNIKI : 4 duże cebule 2 ziemniaki 100 g serka topionego sól, pieprz do smaku jarzynka 2 łyżki masła szczypiorek do posypania(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, wlewamy wodę i zagotowujemy. Bagietkę kroimy w kromki, smarujemy masłem oraz rozgniecionym czosnkiem, posypujemy tartym serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku aż ładnie się zarumienią. Cebulę obieramy i kroimy w plastry, podsmażamy na złoto na maśle. Następnie dodajmy do zupy. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy
Kulinarne Fantazje Marioliwłoskiego włączam wyobraźnię i po prostu gotuję. Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej(...)Wykonanie: Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość
Wino Francja KuchniaKonkretnie duże pierogi, gdzie 2 szt. stanowią mega porcję. -- Skład farszu: 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków, 5-6 ząbków czosnku, 4-5 ogórków kiszonych. Przyprawy: pieprz 1 płaska łyżeczka, sól 1 płaska łyżeczka, opcjonalnie inne przyprawy, koper. Ziemniaki i pozostałe składniki łączymy ze sobą w misce mieląc/tłukąc... Potem dodajemy zieleninę- mieszamy i chowamy do lodówki. Ciasto
chleba naszego