ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1046/2562)

Pierogi z soczewicą 213

Pewnie już wspominałam, że uwielbiam pierogi. Tak, lubię robić i jeść pierogi :) Lubię też eksperymentować z nowymi farszami. Ostatnio zrobiłam właśnie z farszem z zielonej soczewicy

kuchnia doski
Wiśniówka. Nalewka wiśniowa. 230

drylowałam wiśni tylko sposobem Taty nakłuwałam każdą wiśnię czubkiem noża. Miałam mnóstwo roboty z podziurawieniem 3 kg wiśni. W tym roku wpadłam na pomysł, aby ugnieść wiśnie tłuczkiem do ziemniaków. Owoce popękały i puściły sok, ale nie będzie z nich pożytku po zrobieniu nalewki. Dzięki tej metodzie nastawienie nalewki trwało 5 minut a nie godzinę. Sami zdecydujcie którą metodę wybierzecie(...)przegotowanej wody 1/2 kg cukru Sposób przygotowania: Wiśnie umyć i przebrać, aby do nalewki nie trafiły zepsute owoce. Niewielką ilość wiśni przełożyć do słoja i lekko ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodać kolejną porcję wiśni i ugnieść i tak postępować do wyczerpania owoców.  W iśnie powinny być zgniecione tak aby popękały i puściły sok. Wymieszać spirytus z woda

Codziennik Kuchenny
Obiad na niedzielę: Pieczone udka w panierce z migdałów 141

smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Składniki: 4 udka 2 pęczki rzodkiewek 4 duże ziemniaki 1 łyżka oregano 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz do smaku Panierka 50 g migdałów (duża garść) Jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)Przełóż na blaszkę do pieczenia. Krok 3 Zapanierowane udka wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-40 minut, aż panierka przypiecze się i zbrązowieje. Krok 4 W międzyczasie zrób frytki. Ziemniaki umyj, nie musisz ich obierać, ze skórką są nawet lepsze. Pokrój je na grube furtki. Osusz ręcznikiem papierowym. Wyłóż na blaszkę do pieczenia. Polej olejem – 2-3 łyżki, posyp

Niedzielny kucharz
Pieczone białe kiełbaski 166

kroimy w cienkie talarki i układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy odrobinę soli i pieprzu na górę Mieszamy śmietanę, mleko, tarty chrzan oraz sól i pieprz - gotową masę wylewany na ziemniaki Obsmażamy kiełbaski na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu układamy je do naczynia żaroodpornego na ziemniaki w zalewie oraz sypiemy odrobinę świeżej pietruszki Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wrzucamy do piekarnika

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Bogracz – bográcsgulyás – gulasz z kociołka 166

wołowego – pręga, 3 - 4 łyżki smalcu wieprzowego lub tłuszczu gęsiego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki mielonej papryki, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka majeranku, pieprz, sól, 500 g ziemniaków (sałatkowe, obiadowe się rozgotują i będzie breja), 2 pomidory, 3 papryki, na kluski: 1 jajko, mąka Mięso pokroić w miarę równą kostkę. Cebulę niezbyt drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki(...)pokroić w cząstki. Paprykę pokroić w kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. W garnku z grubym dnem (jak mamy kociołek... to wiadomo, że lepiej) rozgrzać tłuszcz. Wrzucić mięso, przesmażyć. Dodać cebulę, chwilę razem smażyć, dodać rozdrobniony czosnek, paprykę, kminek i majeranek. Przesmażyć. Wlać wodę (tak, aby przykryła mięso), dodać sól i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie prawie

królestwo garów
Zapiekanka z jabłkami 113

wiecie czym zaskoczyć swoich najbliższych, zróbcie tę zapiekankę. Lekko słodka ze słonymi akcentami. Nie tylko smaczna ale i bardzo sycąca. Składniki 500 g ziemniaków 500 g szpecli 500 jabłek 2 sztuki kory cynamonu 200 ml śmietanki 40% 1 jajko 4 łyżki mąki kilka plastrów szynki konserwowej kilka plastrów wędzonego sera cukier trzcinowy 1/2 szklanki startego parmezanu sól, pieprz Przygotowanie Jabłka(...)obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, prażymy przez kwadrans z cynamonem, po czym dodajemy śmietankę i lekko zagęszczamy. Cynamon wyjmujemy. Do smaku doprawiamy cukrem. Ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wbijamy jajko, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Naczynie do tarty wykładamy papierem do pieczenia, układamy masę ziemniaczaną i zapiekamy kwadrans w 180°C . Szpecle gotujemy w osolonym wrzątku

R'n'G Kitchen
Sałatka jarzynowa 185

Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 8 dużych marchewek 8-10 sztuk ogórków kiszonych 4 średnie ziemniaki 2 korzenie pietruszki ½ dużego selera 1 duży por 1 duże jabłko 1 mała cebula 4 jajka 1 puszka groszku konserwowego Sos 300 g majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pieprz czarny(...)sól Instructions Marchew, pietruszkę, ziemniaki oraz seler dokładnie myjemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy do miękkości. Ważne, aby warzyw nie rozgotować! Warto odcedzić je 5 minut wcześniej. Należy również zwrócić uwagę, że mniejsze warzywa będą szybciej ugotowane, więc należy je wyjąć wcześniej. Odcedzone warzywa odstawiamy do ostudzenia. Następnie obieramy ze skórki

Wędrówki po kuchni
Zupa z cukinii z fetą, szynką szwarcwaldzką i makaronem 171

krotnie wałkowane, dzięki czemu makaron jest pulchny i delikatny. Krem z cukinii, 3-4 porcje: * bulion warzywny- 800 ml (lub bulion mięsny) * cukinia- 500 g * ziemniaki- 300 g * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * masło klarowane- 2 łyżki * sól, pieprz- do smaku Dodatki: * makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka- 300 g * szynka szwarcwaldzka- 80 g * feta- 40 g Do garnka(...)wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ- jeżeli cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek i go usunąć). W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy

Kraina Miodem Płynąca
Kalafior zapiekany z mięsem w sosie serowym 269

Kalafior faszerowany aromatycznym mięsem mielonym. Pieczony w całości w sosie serowym, to świetne danie dla całej rodziny. Do takiego obiadu będą pasowały młode ziemniaki, które upieką się w piekarniku razem z kalafiorem. 1 kalafior 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 *C. Piec przez 1,5 godziny. Gdyby z wierzchu za bardzo się przypiekał, to można go przykryć folią aluminiową. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Muffiny ziemniaczane 163

mianem ziemniaczanych muffinek, gdyż przyrządza się ją właśnie w formie od tych babeczek. Muffinki ziemniaczane można podać jako przekąskę lub jako niezależne danie na kolację. Przepis na muffinki z ziemniaków jest bardzo prosty i dość szybki do wykonania. Szczerze polecam ten przepis wszystkim miłośnikom ziemniaków i nie tylko. Muffiny można przygotować z... Tryb czytania Artykuł Muffiny ziemniaczane pochodzi z serwisu

PysiaGotuje.pl
yorkshire pudding -idealny smakołyk z Angli 179

Pudding - wspaniała przekąska posto z Angli. Uwielbiana przez nie jednego Anglika i nie tylko. Ja pokochałam ją kiedy mieszkałam w Tym kraju.  Podaje się je z sosem (zamiast ziemniaków i kasz) . Ja często podaje je zapiekane np. z serem czy mięsem.  Dziś chcę Wam przedstawić przepis na same Yorkshire Pudding :)  Powinny być chrupiące z zewnątrz(...)pudding powinny być chrupiące i złote z zewnątrz a miękkie w środku. Ja podaje je z różnymi farszami ale idealnie nadają się z sosami (zamiast kasz czy ziemniaków). Podane proporcje są na ok 10-12 sztuk małych puddingów. Smacznego

Gotowanie Patki
Zupa z czerwonej soczewicy 🍜 178

łyżki oliwy z oliwek 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku  2 marchewki pokrojone w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 pomidory starte 1 liść laurowy 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 kostka bulionu warzywnego 1 łyżeczka soli 60 ml. oliwy z oliwek 2 łyżki octu 1 łyżka oregano pieprz  PRZYGOTOWANIE: 👌  Do rondla wrzucić  soczewicę, przykryc(...)soczewicę. 👌  Dolać wody, zmniejszyć temperaturę do umiarkowanej i pozwolić soczewicy gotować się przez 35 minut. Od czasu do czasu wymieszać delikatnie i jeśli to konieczne dolać wody. Dodać ziemniaki i gotować kolejne 10 minut. 👌  Dodać sól, pieprz, ocet, oregano i oliwę z oliwek. 👌Podawać z fetą i świeżym pieczywem. 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube   dla kreatywnych   🎬 YouTube

RITA food channel
Klopsiki w sosie cytrynowym - giouvarlakia avgolemono 152

SKŁADNIKI: 👌 750 gr. wołowiny mielonej 👌1/2 kostki masła 👌1/2 szkl.ryżu 👌1 cebula drobno pokrojona  👌2 jajka 👌3 łyżki posiekanej pietruszki 👌1-2 cytryny 👌 sól, pieprz 👌 4 ziemniaki PRZYGOTOWANIE: 👌Wrzucamy do miski mięso, ryż (który myliśmy 2-3 razy), cebulę, pietruszkę, jedno białko z jajka, trochę soku z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy i lepimy klopsiki(...)smażymy z obydwu stron. Następnie wlewamy gorącą wodę tak aby klopsiki bły dobrze zakryte.  Pozwalamy im się gotować na umiarkowanym ogniu i gdy będą już prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone na duże kawałki.  👌Dwa żółtka i jedno białko trzepiemy z sokiem z cytryny, dodajemy wywaru z gotujących się klopsików żeby rozgrzać nasz sos i wlewamy do garnka

RITA food channel
Zupa ze świeżej fasoli "Jaś" 117

warzywna 1/2 szkl. marchewki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/2 szkl. pietruszki (pokrojonej w drobniutką kosteczkę) 1/3 szkl. korzenia selera (pokrojonego w drobniutką kosteczkę) 1 i 1/4 szkl. ziemniaków (pokrojonych w nieco większą kosteczkę)1 łyżeczka suszonego majeranku mała garść listków świeżego majeranku 3/4 szkl. słodkiej śmietanki 18% sól świeżo mielony pieprz 4 szkl. wody Do garnka wlej(...)angielskie. Gotuj pod przykryciem do momentu, aż fasola będzie miękka (skórki z fasoli mają być jeszcze trochę twarde, a środek miękki). Do fasoli dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wsyp roztarty w dłoniach suszony majeranek. Gotuj pod pokrywką przez 25 minut. Po tym czasie wyłów z zupy listki i ziarenka ziela angielskiego. Z zupy wybierz do miseczki 1 chochlę

Delicious Place

Proponowane wyszukiwania