ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1050/2562)

Krem kalafiorowy z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem 133

Składniki: 1 kalafior 2 cebule cukrowe 5 ząbków czosnku 1/2 selera 4 ziemniaki 6 białych kiełbas 150 g boczku wędzonego, surowego 2 łyżeczki curry 3 łyżki oleju roślinnego sól Sposób wykonania: Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i seler kroimy w kostkę. Czosnek szatkujemy na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy olej a następnie przesmażamy na nim kalafiora(...)cebulę, czosnek i seler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość

Qchnia po prostu
Zupa taco 219

także do innych moich przepisów na zupy: – zupa kurkowa – pyszna zupa cebulowa z grzanką – genialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco

nietylkopasta.pl
Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) 305

miesiąc życia. Dla najmniejszych smakoszy możecie ją zblendować. Dla starszych maluchów wystarczy rozgnieść ugotowane warzywa widelcem. fasolka zielona (ok 80 g) 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 ziemniak średni kawałek selera 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Wszystkie warzywa obieramy. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i selera kroimy w kostkę, pietruszkę oraz łodygę selera naciowego

Dieta bez mleka
Przepis na pierogi ruskie z cebulką i boczkiem 552

około kilku minut). Ciasto zawiń w folię i odstaw. W tym czasie zrób farsz do pierogów. Przepis na pierogi ruskie Pierogi ruskie – składniki na farsz: – 1 kg ziemniaków -70 dag sera białego -3 średniej wielkości cebule -sól i pieprz do smaku Pierogi ruskie – wykonanie: Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudzone przekręć przez maszynkę do mielenia

Arbuziaki
Kluski ziemniaczane z mozzarellą w sosie pomidorowym 110

Nieskromnie napiszemy…raz spróbujecie, powielać będziecie ;) Prosto i pysznie. Do tego ten obłędny sos z lat 70-tych. Składniki 750 g ziemniaków 200-250 g mąki ziemniaczanej 2 kulki mozzarelli Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 180 g koncentratu pomidorowego 600 ml bulionu warzywnego bazylia świeża cukier sól, pieprz Przygotowanie C Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym

R'n'G Kitchen
ZUPA FASOLOWA Z KIEŁBASĄ I MAJERANKIEM 147

jest następnego dnia ;) Składniki: * 400 g fasoli Jaś (użyłam  fasoli Jaś  od firmy  Radix-bis ) * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * 6-7 niedużych ziemniaków * 400 g kiełbasy podwędzanej * 3 łyżki oleju * 1 cebula * sól i pieprz do smaku * 3 łyżeczki majeranku (użyłam  Skworcu ) * 3 ziela angielskie ( użyłam  Skworcu ) * 2 liście laurowe (użyłam(...)gotować około 50 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem. Dodać do smaku wszystkie przyprawy. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Gotować dalej do momentu, aż warzywa będą prawie miękkie.  Kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Przesmażoną kiełbasę i cebulę dodać prosto z patelni

Zrób to smacznie
Pałki z kurczaka pieczone z warzywami 208

podudzia z kurczaka pieczone z warzywami. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy. Mięso i warzywa po zamarynowaniu wystarczy włożyć do piekarnika i upiec. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 200g pieczarek, 2 łyżeczki wędzonej papryki mielonej, 1 łyżeczka tymianku, 1,5 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli, 5 łyżek oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pyszne i zdrowe przekąski na mundial 2018 185

suszonym czosnkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 10 minut. Smaczne i zdrowe chipsy gotowe! Frytki z warzyw Frytki wcale nie muszą być z ziemniaków! Mogą być kolorowe i jeszcze smaczniejsze. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Wyłóż blaszkę papierem, posmaruj olejem i nagrzej w piekarniku. Umyj warzywa, obierz i pokrój na dość cienkie(...)frytki. Najłatwiej zrobić je z selera, którego (tak jak ziemniaka) trzeba pokroić w plastry, a później w zgrabne frytki. Marchewki przekrój w poprzek na połowy, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż. Pietruszki przekrój w poprzek, a następnie górną część na połowy. Jeśli korzeń jest gruby – pokrój każdą połówkę na trzy części. Polej olejem, posyp tymiankiem i solą. Wstaw

Niedzielny kucharz
Domowe granola bars 201

Domowe granola bars to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, którą można na przykład zapakować dziecku do szkoły i mieć pewność, że zamiast batona ze sklepu zje

kuchnia doski
Krem z porów. Wegański 161

Krem w porów Składniki: 5 porów (biała, długa część) 5 ziemniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki seler (niewielki kawałek) pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól pieprz kardamon kurkuma papryka Garam masala Por, cebulę i czosnek pokroiłam w talarki i podsmażyłam na rogrzanej oliwie. Do garnka z wodą przełożyłam podsmażone warzywa, ziemniaki, marchewkę i seler. Wszystkie warzywa ugotowałam

nietadieta
Kotlety mielone z mozzarellą i bazylią 164

eksperyment okazał się trafiony i do tego bardzo smaczny. Kotlety z dodatkiem aromatycznej bazylii i sera mozzarella to takie polsko-włoskie połączenie. Smaczny pomysł na obiad,u mnie z ziemniakami i mizerią z ogórka.     400 g mięsa mielonego z łopatki 1 bułka 1 jajko sól pieprz 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera mozzarella wiórki 1 cebula(...)mięsa formować kulki,w każdej umieścić kawałek żółtego sera,obtoczyć w bułce tartej i lekko spłaszczyć. Kotlety smażyć na oleju na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło z ziemniakami i surówką

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa bazyliowo szparagowa 109

bazylii i szparagów. Zrobimy ją w 15 minut. Zapewniam że jest bardzo smaczna. Dodałam do niej ser feta bo bardzo go lubię, a zupie nadał fajnego posmaku.  3 ziemniaki 1 pęczek szparagów białych 1 doniczka bazylii 10 dkg sera typu feta sól, pieprz, pieprz czerwony 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane 2 litry bulionu warzywnego(...)maśle klarowanym przesmażam czosnek, dodaję obrane i pokrojone ziemniaki w paski i chwilę smażę. Wlewam bulion. Szparagi obieram i kroję na kawałki. Dodaje do zupy ale bez główek, te dodam na końcu. Zupę gotuję około 10 minut. W tym czasie listki bazylii miksuję ze śmietaną blenderem. Pod koniec gotowania dodaję główki szparagów. Dodaje sól, pieprz. Na końcu wlewam bazylię, dodaję

wesoła kuchnia
Pulpety w sosie grzybowym z młodą kapustą z boczkeim 169

bułki tartej jajko kilka kozaków kilka pieczarek 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku sos sojowy ciemny grzybowy sól, pieprz szczypta bazylii łyżka śmietany główka młodej kapusty kilka plasterków boczku ziemniak i łyżka mąki do zasmażki odrobina octu jabłkowego Przygotowanie Grzyby opłukać, pieczarki obrać - wszystkie razem pokroić i podsmażyć na odrobinie masła. Następnie wlać bulion i gotować(...)dużo) - gotować ok 5-10 min. Pokrojony w kosteczkę boczek podsmażyć i przełożyć do kapusty. Na pozostałym tłuszczu zasmażyć mąkę, kiedy złapie lekko brązowy kolor dodać startego ziemniaka, przyprawić odrobiną maggi, solą i ciągle mieszając dodać odrobinę wody spod kapusty. Dodać gotową zasmażkę do kapusty zamieszać, zakwasić odrobiną octu lub sokiem z cytryny i gotowe.   Smacznego

Gaździnka warzy
Barszcz ukraiński na wędzonych żeberkach 145

listki laurowe 1 ząbek czosnku 6 średnich buraczków z botwinki 300 g wędzonych żeberek młoda włoszczyzna (3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i średni korzeń selera) 4 młode ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 ml soku pomidorowego 1/2 szklanki śmietany 18% Przygotowanie Fasolę opłukałem, zalałem 1 szklanką wody, posoliłem, zagotować. Odstawiłem z ognia, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny. Ugotowałem(...)obraną pietruszkę, obraną oraz pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i gotowałem przez 10 minut. Dodałem pokrojonego pora, posiekaną na szerokie paski kapustę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Zagotowałem, dodałem fasolę wraz z wywarem i gotowałem przez ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Dodałem buraczki, pokrojoną natkę pietruszki oraz naturalny sok pomidorowy. Gotowałem na małym ogniu do miękkości

R'n'G Kitchen
KURCZAK W SOSIE Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 170

Delikatny i kremowy sos z białych szparagów. Sos jest bardzo łagodny w smaku i nadaje się do podania nawet najmłodszym członkom rodziny. Fantastycznie smakuje podany z kurczakiem oraz ziemniakami lub makaronem. Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do lipca i warto z niego korzystać, bo warzywa te to cenne źródło witamin oraz składników mineralnych, takich jak: kwas foliowy, magnez(...)mieszając. Zagotowujemy i trzymamy na ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Do gotowego sosu przenosimy kawałki kurczaka i podgrzewamy jeszcze przez 2 min. Podajemy z ziemniakami, makaronem lub innymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania