ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1057/2562)

Dorada pieczona z ziemniaczkami i rozmarynem w białym winie 149

oliwy • 2 łyżki soku z cytryny • sól morska • odrobina masła pokrojonego w płatki • 2 płaskie łyżeczki musztardy • 1 ząbek czosnku • 2/3 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu • ok. 500 g ziemniaków • 1-2 łyżki oliwy • 3 ząbki czosnku • 1/2 szkl białego wina półwytrawnego • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • papryka słodka Przygotowanie : Dorady opłukać i osuszyć. Z jednej strony(...)cytryny i dokładnie natrzeć tym wewnątrz i zewnątrz ryby. Środek ryby wysmarować musztardą, posypać kolorowym mielonym pieprzem i wsadzić po 1/2 ząbka czosnku. Odstawić na ok 1 godz. Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie ok 12-15 minut. Odcedzić i pokroić w ćwiartki. Skropić oliwą i wymieszać. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub dużej blaszce ułożyć na środku dorady nacięciami

KUCHNIA POLSKA
Żurek z kapustą kiszoną 128

zimnej wodzie, dodajemy do garnka, dokładnie łącząc. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, dodajemy do zupy razem z mięsem, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Podajemy z ziemniakami hasselback. Hasselback- Ziemniaki dokładnie oczyszczamy, nacinamy w poprzek (nie do końca) na 3 mm plastry, nacieramy masłem i pieczemy 80 min w temp

R'n'G Kitchen
PĄCZKI Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH I KMINKIEM 176

ciepłego mleka 100 g Mąki z samopszy BIO 100 g mąki ziemniaczanej 50 g pokruszonych płatków kukurydzianych 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukry waniliowego 300 g utłuczonych ziemniaków 1 łyżeczka kminku 120-220 ml ciepłego mleka 20 g bezwonnego oleju kokosowego  cukier puder do posypania dżem do pączków olej do smażenia ROZCZYN DROŻDŻOWY: Drożdże zasypujemy Mąką z samopszy(...)cukrem. Zalewamy mlekiem i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się

Kuchnia w oparach
MAROKAŃSKA ZUPA MARCHEWKOWA 148

marokańską zupę z marchewki . Nie tylko zupa jest kremowa i aromatyczna ale także dostarcza organizmowi beta karotenu. Marchewka nadaje zupie słodyczy. Składniki: 500 g marchewki 220 g ziemniaków 2 łyżki oleju 1 cebula 2 łyżki posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego 1 jabłko 1 szklanka soku pomarańczowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu(...)pieprz do smaku Cebule obieramy i kroimy w mniejsze części. Podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Dodajemy imbir , miód oraz czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.  Marchewkę, ziemniaki, jabłko obieramy i kroimy w mniejsze części. Do bulionu dodajemy jabłko, marchewkę i warzywa oraz podsmażoną z imbirem i czosnkiem cebulę. Doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na wolnym ogniu

Kuchnia w oparach
KANARYJSKI ZIELONY SOS MOJO VERDE 166

Wczoraj pokazałam Wam faszerowane ziemniaki podane z sosem MOJO VERDE . Dziś za to przepis jak przygotować samemu ten sos. Będąc na Wyspach Kanaryjskich wszędzie pojawiał się zielony i czerwony sos. Podaje się go o każdej porze i do wszystkiego (no dobra... z wyjątkiem deserów). Używany jest do ryb, dań pieczonych, mięs czy ziemniaków. Sos przygotowujemy zarówno z ostrej

Kuchnia w oparach
Cukinie z mięsnym farszem z dodatkiem sera wędzonego/ z soczewicą i pomidorowo- paprykowym akcentem 197

sprawi, że potrawa każdemu przypadnie do gustu. Przekonajcie się sami. Składniki na 4 połówki cukinii: Wersja 1 2 cukinie ok. 150 g mięsa mielonego wieprzowego 2-3 średnie ugotowane ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30 % garść startego sera wędzonego lub oscypka 2 łyżeczki posiekanego koperku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cukinie kroimy na pół i wydrążamy(...)środek. Wkładamy je do gotującej wody na 10 minut. Podsmażamy na patelni mięso mielone. Doprawiamy je, a następnie dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki, ser, śmietanę i koperek. Wyciągamy cukinie z wody i smarujemy masłem i czosnkiem. Potem przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie faszerujemy cukinie i wkładamy do piekarnika na 15 minut. nagrzanego do temp. ok. 180 stopni. Wersja 2: 2 cukinie

Pyszny Duet
Wiosna, wiosna, czyli wegetariańska zupa szczawiowa 182

czas mieszając przez około 2-3 minuty. Podsmażone warzywa zalewamy pięcioma szklankami wrzącej wody, mieszamy, zagotowujemy, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki w średniej wielkości kostkę oraz gotujemy jajka na twardo. Przygotowujemy szczaw: na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy szczaw i podsmażamy 1-2 minuty, na średnim ogniu (jeśli używamy świeżego szczawiu, musimy(...)najpierw dokładnie umyć, pozbawić nadmiaru wody, odciąć ogonki, a listki drobniutko posiekać i dopiero w takiej postaci smażyć). Po upływie 15 minut, dodajemy do zupy pokrojone ziemniaki, zagotowujemy i kontynuujemy gotowanie przez następne 15 minut. Na około 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażony szczaw, sól oraz pieprz. Wyłączamy gaz, śmietanę hartujemy, dolewając do niej kilka łyżek gorącej zupy

KulinarneImpresje.pl
Wiosenna zupa jarzynowa. 184

chciałaby od dzisiaj jeść taką zupę codziennie! I co teraz? Blog poświęcony jednej zupie? Czy dwa równoległe obiady każdego dnia? ;) Składniki: 1 kalarepa 1 mała cukinia 2 większe młode ziemniaki 1 szklanka zielonego groszku 3 garście młodego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pęczek koperku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki 150 ml słodkiej śmietanki(...)małym ogniu około 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki oraz tymianek. Wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. Dodać mąkę i wymieszać. Następnie, ciągle mieszając, wlać stopniowo śmietankę. Dodać ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, groszek oraz posiekany koperek. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu około 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wrzucić szpinak i wymieszać. Przy podaniu skropić

zadanie-gotowanie
Khichdi 176

Muhammad Ibn Battuta (1304-1377) , który opisywał to danie jako pokarm ubogich. Co jeszcze ciekawego jest w tym daniu? że jego opcje są niemal nieograniczone :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - kolendra - kurkuma Wykonanie: Ziemniaki kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy soczewicę, ryż i przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Dolewamy trochę wody, cały czas mieszając, aż zostanie wchłonięta. Zabieg powtarzamy kilkukrotnie

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa z jarmużem 124

dość, że smaczna, to jeszcze szybka i prosta w wykonaniu. Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 4 ziemniaki 2 udka kurczaka wędzonego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 słoika jarmużu konserwowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Warzywa obieramy, kroimy tak, jak lubimy. U nas zawsze różne struktury. Ziemniaki obieramy

R'n'G Kitchen
pyszne ziemniaczane placki z ogórkiem,shoarmą... 214

Składniki: ziemniaki 10 sztuk, ogórek zielony gruntowy 2 sztuki, cebula 1 sztuka większa, jajka 1 sztuka "L", przyprawa shoarma Royal Brand 1/2 opakowania, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 1-1,5 szklanki, koperek 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt gęsty - ile potrzeba obrane ziemniaki, cebula, ogórek gruntowy pokroić i w pojemniku rozdrabniacza razem z jajkiem dokładnie zmiksować, masę

W Mojej Kuchni Lubię
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 200

bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą"). Propozycja podania: -mielone z tłuczonymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami -liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny -mielone z ziemniakami z wody i mizerią

Moja Książka Kucharska
Kotlety babuni 162

przepis, zrobiłam je sama. Po usmażeniu natychmiast zniknęły ze stołu. Składniki: Karkówka mielona ½ kg Zmielony filet z kurczaka ½ kg Jajka 2 szt. Bułka czerstwa 1 szt. Mleko ½ szklanki Ziemniaki ugotowane 3 szt. Bułka tarta 4 łyżki Sól i pieprz do smaku Cebula biała 2 szt. Olej do smażenia Wykonanie: Mięso wymieszać z bułką wcześniej namoczoną w mleku i dobrze odciśniętą(...)jajkami, bułka tartą i zmielonymi ziemniakami. Cebulę obrać, posiekać, przysmażyć na tłuszczu, dodać masy mięsnej. Przyprawić do smaku, formować łyżką kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto

Tradycyjna Kuchnia
Kluski Śląskie 160

Bardzo lubię kluski śląskie, a najbardziej lubię podane z roladą i sosikiem ;) Składniki: około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 całe jajko około 200-300 g maki ziemniaczanej sól, ewentualnie 1. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną, dodajemy szczyptę soli, wbijamy całe jajko

Gotowanie...to proste !
WIEJSKI ŻUREK W CHLEBIE 207

doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, dodajemy chrzan, 1 kopiatą łyżkę majeranku i posiekaną zieloną pietruszkę. * Sposób podania: Przygotowujemy chlebki, odcinamy wierzch, wydrążamy środek i podpiekamy je w piekarniku. Osobno gotujemy ziemniaki. Pokrojonego ziemniaka umieszczamy w chlebku, zalewamy gorącym żurkiem. Posypujemy odrobiną majeranku i dekorujemy gałązką świeżego oregano lub zieloną pietruszką. Przykrywamy chlebową pokrywką

Marcepanowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania